Gyvūninės kilmė žaliuose maisto produktuose aptinkamų bakterijų jautrumo antimikrobinėms medžiagoms tyrimai
Vertinskaitė, Eglė |
Ružauskas, Modestas |
Stimbirys, Artūras | Recenzentas / Reviewer |
Vaitkevičienė, Milda | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Mačiulskis, Petras | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Matusevičius, Algimantas-Petras | Komisijos narys / Committee Member |
Urbonavičius, Alvydas | Komisijos narys / Committee Member |
Zaborskienė, Gintarė | Komisijos narys / Committee Member |
Bartkienė, Elena | Komisijos narys / Committee Member |
Januškevičienė, Gražina | Komisijos narys / Committee Member |
Šiugždaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
2007-2009 metais Lietuvoje buvo vykdytas prioritetinių mokslo krypčių projektas „Lietuvoje paplitusių patogeniškų bakterijų atsparumas antibiotikams: molekulinė epidemiologija ir plitimo prevencija“ (LIETANTIBAKTAS), kurio pagrindiniai tikslai buvo susiję su žmonėse ir gyvūnuose paplitusių patogeninių bakterijų atsparumo antibiotikais tyrimais, molekuline epidemiologija ir kontrolės priemonių paieška. Projekto metu atskiru punktu buvo numatyta ištirti bakterijų paplitimą ir gyvūninės kilmės maisto produktuose (subproduktuose), atkreipiant dėmesį į bakterijų atsparumo antibiotikams pobūdį ir dažnį. Būtent, subproduktų tyrimai ir buvo šio magistrinio darbo pagrindas. Subproduktai kaip maisto produktų kategorija (dažniausiai kepenys) pasirinkti todėl, kad juos patogu surinkti kaip atskirų gyvūnų pavyzdžius, jie yra pakankamai populiarus produktas vartotojų tarpe, tai apibrėžto dydžio ir nebrangus produktas. Subproduktai skerdimo metu dažnai gali būti kontaminuoti įvairiomis bakterijomis, todėl laikyta, jog jie gali būti vienas iš svarbesnių potencialios rizikos produktų. Darbo tikslas ir uždaviniai suplanuoti taip, kad gautieji rezultatai papildytų vykdomo projekto tematiką. Todėl atliktas darbas buvo integracinio pobūdžio, bet tuo pačiu apimantis ir atskirą maisto saugos tematiką. Šio darbo tikslas – ištirti Lietuvoje realizuojamų gyvūninės kilmės žalių maisto subproduktų užterštumą atspariomis antimikrobinėms medžiagoms bakterijų padermėmis. Darbo uždaviniai: 1. Surinkti ir išanalizuoti esamus literatūros duomenis apie atsparių antimikrobinėms medžiagoms bakterijų paplitimo gyvūnuose ir gyvūniniuose maisto produktuose situaciją ir problematiką. 2. Laboratoriškai ištirti gyvūninės kilmės maisto produktų, realizuojamų mažmeninėje prekyboje, užterštumą patogeninėmis (Salmonella enterica) ir sąlyginai patogeninėmis (E. coli, Enterococcus spp.) bakterijomis. 3. Nustatyti išskirtų padermių jautrumą antimikrobinėms medžiagoms. 4. Palyginti atskirų gyvūninės kilmės maisto žaliavų (paukštiena, jautiena, kiauliena) užterštumą atspariomis antimikrobinėms medžiagoms bakterijomis.
The aim of the study – to investigate bacterial contamination of raw food products (variety meat) realized in retail markets and to determine antimicrobial susceptibility of isolated bacteria. Pathogenic bacteria (Salmonella enterica) as well as commensal species (Escherichia coli and Enterococcus spp.) were selected as representative bacterial species in this study. Separate raw products (mostly liver) of poultry, pigs and cattle were randomly collected all over the country at the retail level. Isolation was carried out using classical methods and appropriate nutrient media. Single isolates were tested for antimicrobial susceptibility using microdilution method with SENSITITRE (TREK Diagnostic Systems) plates. Results were interpreted according to clinical breakpoints approved by CLSI. Three hundred and forty eight bacterial isolates from raw products were selected for antimicrobial testing. Enterococci were the most common isolated bacteria (92 %) in retail variety meat. E. faecium, E.faecalis and E. hirae/durans were the species among this genera of bacteria. Contamination by Escherichia coli was detected almost exlusively from poultry products with frequency of 69 %. Salmonella were isolated in rare cases. By this reason additional strains of S.enterica isolated from food products were collected at National Food and Veterinary Risk Assessment Institute and tested for antimicrobial susceptibility. Results revealed resistance of tested bacteria to certain classes of antimicrobials, including critically and highly important for humans and animals. Half of the tested E. coli and 46.3 % of S. enterica strains of poultry origin demonstrated resistance to nalidixic acid; 52,2 % of all tested enterococci from products of all animal species were resistant to erythromycin. Resistance of gram-negative bacteria to the third generation cephalosporins remains law – 2.5 % of salmonella and 3 % of E. coli isolates from poultry products were resistant to ceftiofur however, all strains demonstrated susceptibility to ceftriaxone. Conclusions: 1. Contamination of raw products by salmonella was detected only in products of poultry origin and reached 2.6 % from all tested samples. 2. Raw products of poultry origin are frequently contaminated by Escherichia coli (69 %). Products from poultry, pork and beef are very frequently contaminated by Enterococcus spp. with a total number of 92 %. 3. Salmonella enterica demonstrated susceptibility to most antimicrobials tested. Isolates from poultry origin demonstrated most frequent resistance to nalidixic acid (46.3 %), ampicillin (22.5 %) and tetracycline (15 %); isolates from pork – to ampicillin (45 %), sulphonamides (45 %), chloramphenicol (25 %) and nalidixic acid (20 %). 4. E. coli isolated from raw poultry products demonstrated most frequent resistance to ampicillin (57 %), nalidixic acid (50 %), tetracycline (45 %), sulphonamides (41 %) and streptomycin (32 %). 5. Enterococci isolated from poultry products demonstrated frequent resistance to tetracycline (84.5 %), tylosin (64.5 %), erythromycin (63.8 %) and ciprofloxacin (36.2 %); from pork products – to tetracycline (72.5 %), erythromycin (55 %), tylosin (35 %) and chloramphenicol (25 %); from beef products – to tetracycline (45 %), erythromycin (32.5 %), chloramphenicol (30.0 %) and ciprofloxacin (20 %). 6. Raw products from all tested animal species are contaminated by resistant bacteria. The most frequent multiresistance was observed among salmonella (35 %) isolated from pork products and E. coli isolated from poultry products (46 %). Frequent resistance to antimicrobials used both in human and veterinary medicine was also observed among enterococci.