Juodavaisių aronijų (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) vaisių ir lapų fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimo tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
M. Baltrukonytės magistro baigiamasis darbas/ mokslinis vadovas dr. Kristina Gaivelytė 2017 m., prof. habil. dr. Valdimaras Janulis 2018 m. – 2019 m.; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedra. – Kaunas. Pavadinimas. Juodavaisių aronijų (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) vaisių ir lapų fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimo tyrimas. Darbo tikslas. Ištirti Lietuvoje augančių juodavaisių aronijų vaisių ir lapų ėminių fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą ir įvertinti jų ištraukų antioksidacinį aktyvumą in vitro. Uždaviniai. Ištirti bendro fenolinių junginių kiekio įvairavimą skirtingose Lietuvos vietovėse augančių juodavaisių aronijų vaisių ir lapų ėminiuose, taikant spektrofotometrinį metodą. Ištirti bendro hidroksicinamono rūgšties darinių kiekio įvairavimą juodavaisių aronijų vaisių ir lapų ėminiuose, taikant spektrofotometrinį metodą. Nustatyti juodavaisių aronijų vaisių ėminių antocianinų kiekinę sudėtį, taikant spektrofotometrinį metodą. Nustatyti juodavaisių aronijų vaisių ir lapų ėminių ištraukų antioksidacinį aktyvumą spektrofotometriniu metodu. Ištirti juodavaisių aronijų vaisių ir lapų ėminių fenolinių junginių kokybinę ir kiekinę sudėtį, taikant ESC metodą. Tyrimo objektas ir metodai. Tirti Lietuvos klimato sąlygomis augančių juodavaisių aronijų surinktų iš 10 skirtingų vietovių vaisių ir lapų ėminiai. Bendras fenolinių junginių, hidroksicinamono rūgšties darinių, antocianinų ir antioksidacinis aktyvumas in vitro nustatytas UV/VIS spektrofotometriniu analizės metodu. Fenolinių junginių sudėties analizė atlikta taikant ESC metodą. Tyrimo rezultatai ir išvados. Didžiausias bendras fenolinių junginių ir bendras hidroksicinamono rūgšties darinių kiekis nustatytas surinktose Ėriškių k. (Panevėžio raj.) juodavaisių aronijų vaisių žaliavose (atitinkamai 47,89±1,36 mg GRE/g, 21,9±0,95 mg CRE/g (p<0,05). Didžiausias bendras antocianinų kiekis – Paįstrio k. (Panevėžio raj.) (6,67±0,95 mg CGE/g (p<0,05)) rinktose vaisių žaliavose. Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis juodavaisių aronijų lapų ėminiuose nustatytas Kulių k. (Klaipėdos raj.) (99,01±4,72 mg GRE/g), Birikių k. (Telšių raj.) (95,88±4,69 mg GRE/g) ir Sudervės k. (Vilniaus raj.) (92,74±3,21 mg GRE/g) (p<0,05) rinktose žaliavose. Didžiausias bendras hidroksicinamono rūgšties darinių kiekis – Staniūnų k. (Panevėžio raj.) (37,64±0,61 mg CRE/g) ir Kulių k. (Klaipėdos raj.) (34,35±1,22 mg CRE/g) (p<0,05) rinktuose aronijų lapų ėminiuose. Stipriausiu antioksidaciniu aktyvumu pasižymėjo Šepetos k. (Kupiškio raj.) (617,43±25,56 μmol TE/g) rinktų vaisių ėminių ir Birikių k. (Telšių raj.) (1388±32,23 μmol TE/g) (p<0,05) rinktų lapų ėminių ištraukos. Atlikus juodavaisių aronijų augalinių žaliavų analizę ESC metodu nustatyti šie junginiai: cianidin-3-O-galaktozidas, cianidin-3-O-gliukozidas, cianidin-3-O-arabinozidas, peonidin-3-O-arabinozidas, chlorogeno rūgštis, neochlorogeno rūgštis, kriptochlorogeno rūgštis, kavos rūgštis, rutinas, hiperozidas, astragalinas, izokvercitrinas, kvercetinas.
The title of the master thesis. Qualitative and quantitative composition variability of phenolic compounds in fruits and leaves of black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott). The aim of the research. To determine the variation of qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of fruits and leaves of black chokeberry growing in Lithuania and evaluate the antioxidant activity in vitro of their extracts. The objectives of the research. To investigate the variation of total phenolic compounds in samples of black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) growing in different areas of Lithuania using spectrophotometric method. To examine the variation of the total amount of hydroxycinnamic acid derivatives in samples of black chokeberry fruits and leaves using the spectrophotometric method. To determine the quantitative composition of the anthocyanins of black chokeberry using the spectrophotometric method. To determine the antioxidative activity of the extracts of black chokeberry fruits and leaves by using the spectrophotometric method. To investigate qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of black chokeberry fruits and leaves using the HPLC method. The object and methods of the research. Samples of fruits and leaves of black chokeberry, growing in the Lithuanian climate, collected from 10 different areas was examined. Total amount of phenolic compounds, hydroxycinnamic acid derivatives, anthocyanins and antioxidant activity in in vitro samples were examined by UV/VIS spectrophotometric analysis method. Phenolic compound analysis was performed using the HPLC method. The results and conclusions of the research. The highest amount of total phenolic compounds and total hydroxycinnamic acid derivatives was determined in the collected fruits samples in Eriškės (Panevėžys distr.) (47.89±1.36 mg GRE/g, 21.9±0.95 mg CRE/g) (p <0.05) respectively. The highest total amount of anthocyanin was found in the fruit samples of Paįstrys (Panevėžys distr.) (6.67±0.95 mg CGE/g) (p<0.05). The highest amount of phenolic compounds in the samples of black chokeberry leaves were found in Kuliai (Klaipėda distr.) (99, 01±4.72 mg GRE/g), Birikiai (Telšiai distr.) (95.8 ±4.69 mg GRE/g), and in Sudervė (Vilnius distr.) (92.74±3.21 mg GRE/g) (p <0.05). The highest amount of hydroxycinnamic acid derivatives were found in the black chokeberry leaf samples collected in Staniūnai (Panevėžys distr.) (37.64±0.61 mg CRE/g), and Kuliai (Klaipėda distr.) (34.35±1.22 mg CRE/g) (p<0.05). The strongest antioxidant activity was found in fruit samples in Šepeta (Kupiškis distr.) (617.43±25.56 μmol TE/g), and leaf samples collected in Birikiai village (Telšiai distr.) (1388±32.23 μmol TE/g) (p <0.05). Phenolic compounds: cyanidin-3-O-galactoside, cyanidin-3-O-glucoside, cyanidin-3-O-arabinoside, peonidin-3-O-arabinoside, chlorogenic acid, neochlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, coffee acid, rutin, hyperoside, astragalin, isoquercitrin, quercetin were identified and quantified by HPLC method.