Karvių ketozės profilaktika pašariniu priedu propilenglikoliu
Dvarionaitė, Rasa |
Žilaitis, Vytuolis |
Vaitkevičienė, Milda | |
Tyrimai buvo atlikti 2012 metais. Tyrimas atliktas pieno ūkyje, kuriame laikoma 70 holšteinizuotų Lietuvos juodmargių karvių, iš kurių buvo atrinktos ką tik vedusios 28 karvės, 2-4 laktacijos, kurių produktyvumas 6000-7000 kg/ metus. Padalintos į dvi grupes: bandomąją ir kontrolinę. Bandomosios grupės karvėms buvo girdomas propilenglikolis po 200g atskiestas iki 2 litrų su vandeniu ir girdomas vakare po melžimo, kontrolinei grupei girdoma po 2 litrus vandens tuo pačiu metu. Po apsiveršiavimo 1-3 paros, 10 ir 20 parų imti kraujo mėginiai ir matuojama β-hidroksibutiratų ir gliukozės koncentracija kraujyje „Optium Xceed“ matuokliu. Pieno tyrimai atlikti valstybės įmonėje „Pieno tyrimai“. Pieno mėginiai tirti po apsiveršiavimo 5-10; 30 ir 60 parų, matuojamas pieno kiekis ir sudėtis. Propilenglikolis padidino 18,3 proc. gliukozės koncentraciją ir sumažino 46,5 proc. β-hidroksibutiratų koncentraciją kraujyje. Jo įtakoje 3,36 proc. padidėjo pieno kiekis, 4,8 proc. padidėjo pieno baltymų koncentracija ir 3,4 proc. sumažėjo pieno riebalų koncentracija. Magistro darbe apžvelgiama ketozės etiologija, formos, klinikiniai požymiai, medžiagų apykaitos pakitimai ketozės metu, gydymas ir profilaktika pašariniu priedu propilenglikoliu. Darbo tikslas buvo patikslinti propilenglikolio profilaktinį efektyvumą prieš ketozę. Apibendrinti literatūrinius duomenis apie karvių ketozę. Įvertinti profilaktikos propilenglikoliu efektyvumą pagal β-hidroksibutiratų ir gliukozės koncentracijos kaitą, pieno kiekį ir pieno sudėtį po atvedimo. Uždaviniai: 1. Apibendrinti literatūrinius duomenis apie karvių ketozę. 2. Įvertinti profilaktikos propilenglikoliu efektyvumą pagal β-hidroksibutiratų ir gliukozės koncentracijos kaitą po atvedimo. 3. Įvertinti profilaktikos propilenglikoliu efektyvumą pagal pieno kiekį. 4. Įvertinti profilaktikos propilenglikoliu efektyvumą pagal pieno sudėtį. Išvados: 1. Ketozė siejasi su periodo po atvedimo komplikacijomis. 2. Propilenglikolio įtakoje bandomosios karvių grupės gliukozės koncentracija kraujyje eksperimento pabaigoje buvo 18,3 proc. Didesnė (p<0,02) už kontrolinės karvių grupės gliukozės koncentraciją, o β-hidroksibutiratų koncentracija 46,5 proc. Mažesnė (p<0,05) už kontrolinės grupės karvių. 3. Profilaktikos įtakoje karvių pieningumas vidutiniškai padidėjo 3,36 proc. Nuo eksperimento pradžios. 4. Profilaktikos įtakoje pieno riebalų koncentracija sumažėjo 3,4 proc., padidėjo pieno baltymų koncentracija 4,8 proc. Nuo eksperimento pradžios.
The research was carried out in 2012. It was conducted on a dairy farm with 70 Holstein Lithuanian black-and-white cows, out of which the following were selected: 28 periparturient cows with 2 to 4 lactations with annual milk yield of 6000-7000 kg. They were divided into two groups: test and control groups. Each of the test group cows was administered a dose of 200g of propylene glycol diluted with water to 2 liters after evening milking, while the control group received 2 liters of water each at the same time. On day 1 to 3, day 10 and day 20 postpartum, blood samples were obtained to determine Beta-Hydroxybutyrate and glucose concentration in the blood with Optium Xceed meter. Milk analysis was carried out at the state enterprise "Pieno Tyrimai". Milk samples were taken on day 5 to10, day 30 and day 60 after calving; the yield was measured and milk composition analysed. Propylene glycol increased blood glucose concentration by 18.3% and decreased Beta-Hydroxybutyrate concentration by 46.5%. As a result of its administration, milk production rose by 3.36%, milk protein concentration grew by 4.8%, while milk fat concentration declined by 3.4%. The Master's Thesis describes the etiology of ketosis, its forms, clinical symptoms, metabolic variables during ketosis, its treatment and prophylaxis with propylene glycol as feed supplement. The goals of the work were as follows: specifying the usefulness of propylene glycol in preventing ketosis; summarising bibliographical data on ketosis in cows; assessing the effectiveness of propylene glycol prophylaxis according to the changes in Beta-Hydroxybutyrate and glucose concentration, milk yield and milk composition postpartum.