Karvių periodo po atvedimo raidos optimizavimas kalcio ir fosforo pašariniais papildais
Vilčinskaitė, Justina |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas - įvertinti chelatizuoto pašarinio priedo „R164 HOHMIN T PLUS“ (CHP) profilaktinį poveikį karvių periodo po atvedimo eigai, laiką iki pirmos rujos, produktyvumą, pieno sudėtį, kūno temperatūros pokyčius pirmas dešimt parų po apsiveršiavimo, nustatyti kraujo serume kalcio, fosforo, alaninaminotransferazės, bendro baltymo 20-25 parą po veršiavimosi kiekį. Karvės buvo suskirstytos į kontrolinę ir tiriamąją grupes. Kiekvienoje grupėje po dešimt karvių. Karvės buvo 2 – 6 laktacijos Lietuvos juodmargių veislės. Stebėjome laikotarpį iki pirmos rujos, atlikome tris melžimus: 30, 60 ir 90 parą po apsiveršiavimo bei matavome primelžto pieno kiekį kg. Iš pieno mėginių buvo tiriama: riebalų kiekis (proc.), baltymų (proc.), laktozės (proc.), urėjos (proc.) ir somatinių ląstelių kiekis (proc). Karvių grupės, kuri gavo chelatizuotą mineralinį priedą buvo nustatytas trumpesnis laikas iki pirmos rujos 17,3 proc. (p<0,05), nei kontrolinėje grupėje. Tyrimo metu buvo 5 proc. daugiau primelžta pieno kg tiriamojoje grupėje. Tiriamosios grupės somatinių ląstelių kiekis piene viso tyrimo metu buvo mažesnis nei kontrolinės grupės 83 proc. (p<0,05). Urėjos kiekis piene viso tyrimo metu abiejų grupių buvo normos ribose 15 – 30 proc. Tyrimo laikotarpiu karvių kūno temperatūra skyrėsi nereikšmingai (p>0,05). Alaninaminotransferazės fermentas tiriamosios grupės buvo didesnis t.y 14 proc. nei kontrolinės grupės (p<0,05). Kalcio kiekis kraujo serume tiriamosios grupės buvo didesnis t.y 20 proc. nei kontrolinės (p<0,05). Tiriamasis preparatas sutrumpina laikotarpį iki rujos 17,3 proc. (p<0,05). Tiriamo preparato įtakoje karvių produktyvumas fiksuotas 30 parą po atvedimo padidėjo 4,5 proc. (p<0,05). Tiriamų karvių pieno riebumas, baltymingumas, laktozės koncentracija nuo 30 iki 90 paros pp mažėjo, nuo 0,1 iki 0,4 proc. Kitiems rodikliams įtaka nenustatyta.
The aim of the work is to evaluate the prophylactic effect of the chelated fodder additive „R164 HOHMIN T PLUS“ (CHP) for the period of the impact of cows after the cubs‘ birth, the time until the first estrus, productivity, the consist of milk, the changes of body temperature after the first ten days after calving, to determine the amount of calcium, phosphorus, alanine aminotransferase, total protein in blood serum after the 20th - 25th day of calving. The cows were divided into the control and research groups. There were 10 cows in both groups. The cows belonged to the Lithuanian Black and White breed in 2 - 6 lactation. We were observing the period to the first estrus, carried out 3 milkings on the 30th, 60th and 90th days after the calving and measured the amount of produced milk in kg. The amount of fat (in %), protein (%), lactose (%), urea (%), somatic sells (%) has been researched in milk samples. The shorter time 17,3 proc. (p<0,05) was set till the first estrus in the cows’ group which were given chelated mineral supplements nor in the control group of cows. In the cows’ research group there were 5 kg of milk more during the analysis. The amount of somatic cells in milk of the cows‘ research group was 83% lower (p<0,05) than of the cows‘ control group during the research. The amount of urea in milk was within the rate of limit- 15-30% during the time of research. The temperature of the cows was not significantly different (p>0,05) . The enzyme of alanine aminotransferase of the cows‘ research group was 14% higher than of the cows‘ control group (p<0,05). The amount of calcium in blood serum of the cows‘ research group was 20% higher than of the cows‘ control group (p<0,05). Research product shortens the period up to estrus 17,3% p<0,05. The productivity of cows on the 30th day after calving has increased by 4,5% (p<0,05) on the influence of research product. The richness, protein, the concentration of lactose of the cows‘ research group decreased from 0,1% to 0,4% during the 30th- 90th days. There was no any influence on the other indicators.