Gyvensenos pokyčiai kelionių metu, jų sąsajos su sveikata
Bučinskė, Jolita |
Recenzentas / Reviewer |
SANTRAUKA
Studijų programa „Gyvensenos medicina“ GYVENSENOS POKYČIAI KELIONIŲ METU, JŲ SĄSAJOS SU SVEIKATA Jolita Bučinskė Mokslinis vadovas – Prof. dr. Vidmantas Vaičiulis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakultetas. Kaunas; 2025, p. 59. Darbo tikslas. Įvertinti gyvensenos pokyčius kelionių metu, jų sąsajas su sveikata. Uždaviniai:
- Išanalizuoti mitybos, alkoholio, tabako vartojimo įpročius ir pokyčius kelionių metu.
- Nustatyti fizinio aktyvumo pokyčius kelionių metu.
- Išsiaiškinti socialinius pokyčius kelionių metu.
- Nustatyti sąsajas tarp gyvensenos pokyčių ir subjektyvaus savo sveikatos vertinimo kelionių metu. Tyrimo metodika. Mokslinės literatūros analizė, tyrimas atliktas naudojant momentinę kiekybinę anoniminę apklausą anketavimo būdu. Statistinė tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant SPSS (angl. Statistical Package for Social Science) programos 24.0 versiją. Buvo naudojami statistinės analizės metodai - aprašomoji statistika (dažnių lentelės, duomenų padėties charakteristikos), lyginimai tarp populiacijos grupių (χ² testai). Nominalių kintamųjų procentiniams pasiskirstymams nustatyti buvo sudaromos kryžminės lentelės, o duomenys analizuojami pagal χ² kriterijų bei Fišerio kriterijų (esant 2x2 kryžminėms lentelėms), Z testą su Benferoni korekcija. Statistinių ryšių nustatymo testai (Spearman). Statistiškai patikima laikoma, kai p < 0,05. Rezultatai. Tyrimo metu paaiškėjo, jog daugumos keliautojų mitybos įpročiai kelionių metu žymiai pablogėja. Pagrindinė mitybos pokyčių į prastesnę pusę pasikeitimo priežastis - noras išbandyti kitos šalies patiekalus. Daugelis keliautojų užkandžiauja saldžius patiekalus ir bent kartą dienoje greitą maistą, dažniau renkasi vandenį nei gazuotus ar kofeinizuotus gėrimus. 15,3 proc. apklaustųjų alkoholio nevartoja. Dauguma tiriamųjų kelionės metu rūkymo įpročių nepakeičia – tabaką vartoja tiek pat, kiek namie. Kelionių metu dauguma turistų kelionių metu nesportuoja. Turistai kelionėse dažniausiai mėgsta vaikščioti ir važinėti dviračiu. Dauguma turistų kelionėse stengiasi bendrauti daugiau su vietiniais žmonėmis ir kitais keliautojais. Didžioji dalis žmonių socializuotis kelionių metu stengiasi eidami į restoranus ar kitas viešojo maitinimo įstaigas. Turistų socialiniai įpročiai kelionėje pagerėja. Didžioji dalis keliautojų nejaučia nervingumo, nerimastingumo, didelės įtampos dėl skrydžių baimės, slėgio ar laiko zonų skirtumo. Tačiau daugiau nei trečdaliui respondentų kelionės metu jaučiamas nerimas trukdo atsipalaiduoti. Kelionių metu didžioji dalis apklaustųjų miega apie 6–7 valandas, dažniausiai patiriami sveikatos sutrikimai susiję su virškinimo sistema. Išvados. Daugumos keliautojų mitybos įpročiai kelionių metu žymiai pablogėja. Pagrindinė to priežastis - noras išbandyti kitos šalies patiekalus. Beveik pusė respondentų mėgsta saldžius užkandžius, bent kartą dienoje valgo greitą gatvės maistą, tačiau numalšinti troškulį dažniau renkasi vandenį. Dauguma respondentų kelionių metu vartoja alkoholį ir 15,3 proc. apklaustųjų alkoholio nevartoja. Dauguma tiriamųjų kelionės metu rūkymo įpročių nepakeičia – tabaką vartoja tiek pat, kiek namie. Kelionių metu pasikeičia ir fizinio aktyvumo įpročiai - dauguma turistų kelionių metu nesportuoja. Turistai kelionėse dažniausiai mėgsta vaikščioti ir važinėti dviračiu. Grįžus iš kelionės keliautojai dažniausiai pasirenka fizinį aktyvumą tokį, koks buvo prieš išvažiuojant į kelionę. Dauguma turistų kelionėse stengiasi bendrauti daugiau su vietiniais žmonėmis ir kitais keliautojais. Didžioji dalis žmonių socializuotis kelionių metu stengiasi eidami į restoranus ar kitas viešojo maitinimo įstaigas. Grįžus iš kelionės daugumos bendravimo įgūdžiai išlieka tie patys. Didžioji dalis keliautojų nejaučia nervingumo, nerimastingumo, didelės įtampos dėl skrydžių baimės, slėgio ar laiko zonų skirtumo, bet jeigu jis jaučiamas, tai trukdo atsipalaiduoti. Dažniau užkandžiauja tie respondentai, kuriems nerimas trukdo atsipalaiduoti. Kelionių metu didžioji dalis apklaustųjų miega apie 6–7 valandas, dažniausiai patiriami sveikatos sutrikimai susiję su virškinimo sistema. Raktažodžiai: gyvensena kelionių metu, kelionių sąsajos su sveikata
SUMMARY Study program "Lifestyle Medicine" LIFESTYLE CHANGES DURING TRAVEL, THEIR RELATIONSHIPS WITH HEALTH Jolita Bucinske Scientific leader - Prof. Dr. Vidmantas Vaičiulis Faculty of Public Health, Medical Academy of the Lithuanian University of Health Sciences. Kaunas; 2025, p. 59. Purpose of work. Assess lifestyle changes during travel, their connections with health. Tasks:
- To analyze dietary, alcohol and tobacco consumption habits and changes during travel.
- Determine changes in physical activity during travel.
- To find out the social changes during the travels.
- To determine the links between lifestyle changes and subjective assessment of one's health during travel. Research methodology. Analysis of scientific literature, the study was carried out using an instant quantitative anonymous survey in the form of a questionnaire. Statistical analysis of research data was performed using SPSS (Statistical Package for Social Science) version 24.0. Methods of statistical analysis were used - descriptive statistics (frequency tables, characteristics of data position), comparisons between population groups (χ² tests). Cross-tabulations were made to determine the percentage distributions of nominal variables, and the data were analyzed according to the χ² criterion and Fisher's criterion (in the case of 2x2 cross-tabulations), Z-test with Benferoni's correction. Tests for establishing statistical relationships (Spearman). Statistically reliable is considered when p < 0.05. Results. During the research, it became clear that the eating habits of most travelers deteriorate significantly during their travels. The main reason for the change in nutrition for the worse is the desire to try the dishes of another country. Many travelers snack on sugary foods and fast food at least once a day, choosing water more often than carbonated or caffeinated beverages. 15.3 percent respondents do not drink alcohol. Most of the subjects do not change their smoking habits during the trip - they use tobacco as much as at home. Most tourists do not exercise during their travels. Tourists usually like to walk and ride a bicycle. Most tourists try to interact more with local people and other travelers during their travels. The majority of people try to socialize while traveling by going to restaurants or other public catering establishments. Tourists' social habits improve during the trip. The majority of travelers do not feel nervous, anxious, high tension due to fear of flights, pressure or time zone difference. However, for more than a third of the respondents, the anxiety they feel during the trip prevents them from relaxing. During trips, the majority of respondents sleep about 6-7 hours, the most common health problems are related to the digestive system. Conclusions. Most travelers' eating habits deteriorate significantly during their travels. The main reason for this is the desire to try the dishes of another country. Almost half of the respondents like sweet snacks, eat fast street food at least once a day, but prefer water more often to quench their thirst. Most of the respondents consume alcohol during their travels and 15.3 percent. respondents do not drink alcohol. Most of the subjects do not change their smoking habits during the trip - they use tobacco as much as at home. Physical activity habits also change during travel - most tourists do not exercise during travel. Tourists usually like to walk and ride a bicycle. After returning from a trip, travelers usually choose the same physical activity as they did before leaving for the trip. Most tourists try to interact more with local people and other travelers during their travels. The majority of people try to socialize while traveling by going to restaurants or other public catering establishments. After returning from a trip, most communication skills remain the same. The majority of travelers do not feel nervousness, anxiety, high tension due to fear of flights, pressure or time zone difference, but if it is felt, it prevents relaxation. Respondents whose anxiety prevents them from relaxing snack more often. During trips, the majority of respondents sleep about 6-7 hours, the most common health problems are related to the digestive system. Keywords: lifestyle during travel, links between travel and health