Kokybinis ir kiekybinis B grupės vitaminų tyrimas maisto papilduose
Kruopytė, Gabija |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
G. Kruopytės magistro baigiamasis darbas „Kokybinis ir kiekybinis B grupės vitaminų tyrimas maisto papilduose“. Mokslinis vadovas prof. dr. Liudas Ivanauskas; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. Kaunas, 2020 Raktiniai žodžiai: B grupės vitaminai, efektyvioji skysčių chromatografija. Tikslas: identifikuoti vitaminus B3, B6, B12 ir biotiną bei įvertinti jų kiekį B grupės turinčiuose maisto papilduose. Tyrimo uždaviniai: parinkti tinkamiausią analizės metodą B grupės vitaminų kokybiniam ir kiekybiniam tyrimui; atlikti pasirinktos metodikos validaciją B grupės vitaminų analizei; pritaikyti efektyviosios skysčių chromatografijos metodą ir identifikuoti B grupės vitaminus deklaruojamus maisto papildų etiketėse; kiekybiškai įvertinti B grupės vitaminų sudėtį efektyviosios skysčių chromatografijos metodu bei gautus duomenis palyginti su gamintojo deklaruojamais etiketėje vitamino kiekiais. Darbo objektas: maisto papildų preparatai su B grupės vitaminais. Metodas: efektyvioji skysčių chromatografija. Pagrindiniai tyrimo rezultatai ir išvados: pritaikyta efektyviosios skysčių chromatografijos metodologija vitamino B3, B6, B12 ir biotino analizei. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodika validuota biotinui atsižvelgiant į specifiškumo, atsikartojamumo, tiesiškumo parametrus. Atlikus kokybinį maisto papildų vertinimą vitaminas B6 buvo nustatytas visuose tirtuose maisto papilduose, vitaminas B3 buvo identifikuotas keturiuose maisto papilduose (X4, X5, X6, X7), vitaminas B12 identifikuotas tik viename maisto papilde (X3). Efektyviosios skysčių chromatografijos metodo validacijos metu nustatyta biotino aptikimo riba – 0,2 µg/ml, nustatymo riba – 1,1 µg/ml, nors pasirinktų tirti maisto papildų ekstraktų koncentracija nurodyta 5-20 µg/ml ribose, vitaminas identifikuotas nebuvo. Įvertinus vitaminų kiekius gautus tyrimo metu, mažiausias vitamino B3 nuokrypis nuo deklaruojamo kiekio etiketėje būdingas maisto papildui X5 (-45 proc.), didžiausias – maisto papilduose X2 ir X3 (-100 proc.). Vitamino B6 mažiausi kiekio nuokrypiai nustatyti papilduose X3 (+45proc.) ir X5 (+27proc.), didžiausias maisto papilde X1 (+360 proc.). Vitaminas B12 identifikuotas tik maisto papilde X3, kurio nuokrypis nuo gamintojo deklaruojamo kiekio etiketėje yra -84 proc.
Gabija Kruopytė Master‘s thesis „Qualitative and quantitative analysis of B- group vitamins in food supplements“. Academic cordinator prof. dr. Liudas Ivanauskas; Lithuanian University of Health Sciences, medicine faculty, department of Analytical and Toxicological Chemistry. Kaunas, 2020. Keywords: Biotin, B-group vitamins, liquid chromatography. Aim of search: the aim of study is to evaluate quantitative and qualitative determination of B-group vitamins in food supplements using High - performance liquid chromatography. Tasks of research: to select the most appropriate analytical method for qualitative and quantitative analysis of B-group vitamins; to validate selected methodology for analysis of B-group vitamins, to apply HPLC method for the qualitative evaluation B-group vitamins, to compare obtained data with the manufacturers declared vitamin amounts. Object: food supplements containing B-group vitamins. Method: high performance liquid chromatography Results and conclusions: The applied HPLC method was suitable for determination of B-group vitamins in food supplements. The HPLC methodology was validated for biotin applying specificity, repeatability, linearity parameters. Following a qualitative evaluation of food supplements, vitamin B6 was detected in all tested food supplements, vitamin B3 has been identified in four food supplements (X4, X5, X6, X7), vitamin B12 has been identified in only one food supplement (X3). Biotin limit of detection – 0,5 µg/ml, limit of quantitation - 2,2 µg/ml, although the concentration of food supplement extracts were found to be in the range of 5 to 20 µg / ml, no vitamin was identified. After estimating the amounts of vitamin obtained during the study, the smallest deviation of vitamin B3 from the declared amount on the label is characteristic in food supplement X5 (45%), the largest - in food supplements X2 and X3 (100%). The smallest deviations of vitamin B6 content were found in supplements X3 (45%) and X5 (27%), the largest in food supplement X1 (360%). Vitamin B12 has been identified only in food supplement X3, which deviates from the amount declared by the manufacturer on the label by 84%.