B grupės vitaminų kokybinis ir kiekybinis tyrimas vitaminizuotuose gėrimuose efektyviosios skysčių chromatografijos metodu
Lukošaitytė, Milda |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas - atlikti kokybinį ir kiekybinį B3, B6 ir B12 vitaminų nustatymą vitaminizuotuose gėrimuose pritaikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą bei palyginti tų pačių gėrimų, parduodamų skirtingose šalyse (Lietuva ir Lenkija) sudėtį. Tyrimo uždaviniai: parinkti, pritaikyti ir validuoti pasirinkta efektyciosios skysčių chromatografijos (ESC) metodiką vitaminų B3, B6 ir B12 analizei vitaminizuotuose gėrimuose. Identifikuoti B3, B6 ir B12 vitaminus šiuose gėrimuose. Kiekybiškai įvertinti vitaminų B3, B6 ir B12 kiekį vitaminizuotuose gėrimuose bei palyginti Lietuvoje ir Lenkijoje parduodamų gėrimų sudėtį. Rezultatai: pritaikyta ESC metodika, kurioje eliuentas yra acetonitrilas bei 0,1% trifluoracto (TFA) rūgšties vandeninis tirpalas (50:50, v/v). Metodika buvo validuota ir sėkmingai pritaikyta vitaminų B3 ir B6 kokybiniam bei kiekybiniam nustatymui, tačiau ši metodika netiko vitamino B12 nustatymui mišinyje, kai vitamino B6 koncentracija viršijo B12 kiekį tūkstančiais kartų, įvyko kolonėlės perpildymas, vitamino B6 smailė galimai uždengė B12 ir todėl jo negalima buvo identifikuoti.
The aim of this work is to perform qualitative and quantitative determination of B3, B6, and B12 vitamins in vitaminized beverages by means of high-performance liquid chromatography and to compare the composition of the same drinks sold in different countries (Lithuania and Poland). In order to achieve our goal we have set ourselves tasks: to collect and summarize information about B group vitamins, the effect vitamins B3, B6, and B12 have on the body and general information on vitaminized drinks and their possible analysis. To validate the qualitative and quantitative evaluation of the mixture of B group vitamins. To apply a validated HPLC method for the qualitative and quantitative assessment of B3, B6, and B12 vitamins. To summarize the results, compare the results with the information on the manufacturer's label and to compare the quantitative composition of the same drinks sold in Lithuania and Poland. Results: An ESC methodology was developed, in which the eluent is acetonitrile and an aqueous solution of 0.1% trifluoroacetate (TFA) acid (50:50, v / v). The methodology was validated and successfully applied for the quantitative and qualitative determination of vitamins B3 and B6. However, this method was not suitable for the determination of vitamin B12 in a mixture when the concentration of vitamin B6 exceeded B12 in thousands of times.