Pašarų priedo „Optigen II“ įtaka pieninių karvių produktyviosioms savybėms bei sveikatingumui
Kulpys, Jurgis |
Tušas, Saulius | |
Gyvūnų mitybos specialistų bei mokslininkų uždavinys yra nustatyti optimaliausią bei naudingą gyvulio sveikatai ir produkcijai gaminti karbamido kiekį pašare, bei santykį su kitais komponentais – tikraisiais baltymais, angliavandeniais, riebalais, mikro, makro elementais bei kitomis sudėtinėmis raciono dalimis. Kitas ne ką mažiau svarbus aspektas – maksimaliai sumažinti gyvulių apsinuodijimo NBN junginiais tikimybę ūkio sąlygomis, netyčia perdozavus šių azoto junginių kiekius atrajotojų racionuose. Tam yra kuriamos ir tyrinėjamos vadinamosios „lėto skilimo“ NBN formos (apsaugoto karbamido ir t.t.). Urėja (šlapalas, karbamidas) – vienas svarbiausių baltymų apykaitos galutinių produktų organizme. Atrajotojai (galvijai, avys), dėl specifinės virškinimo trakto struktūros, gali iš urėjos, kaip ir kitų nebaltyminių azoto junginių (toliau - NBN) sintetinti savo kūno baltymus. Darbo tikslas buvo nustatyti melžiamų karvių produktyvumo bei sveikatingumo pokyčius, dalį įprastinio baltyminio pašaro karvių racione pakeitus NBN lėto skilimo priedu „Optigen II“. Pieno, kaip vieno iš pagrindinių karvės fiziologinio skysčio rodikliai ekonominiais sumetimais buvo kontroliuojami kiekvieną mėnesį. Pagal nustatytą grafiką, kartą per mėnesį (2008 12 09; 2009 01 17; 2009 02 12; 2009 03 17) buvo atliekamas kontrolinis abiejų grupių karvių melžimas. Jo metu nustatoma: pieno primilžis per parą, kg; riebalų koncentracija piene, proc.; baltymų koncentracija piene, proc.; laktozės koncentracija piene, proc.; urėjos koncentracija piene, mg/proc.; somatinių ląstelių skaičius, tūkst. /ml. Pieno primilžiai buvo nustatomi ūkyje, o jo sudėties ir kokybės rodikliai - VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje pagal standartines metodikas. Tiriamuoju laikotarpiu gauti rezultatai ir stebėjimo duomenys buvo analizuojami ir lyginami tarp grupių ir normatyvinių rodiklių. Klinikiniai karvių būklės stebėjimai buvo atliekami stebint šiuos rodiklius: kvėpavimo dažnumas, pulsas, prieskrandžio motorika, kūno masės kitimas. Pieno produktyvumo rodikliai abiejose grupėse, lyginant bandymų pradžią su pabaiga, buvo apie 4 % didesni. Analogiški duomenys buvo gauti ir lyginant karvių produktyvumą pagal perskaičiuotą į 4 % riebumo pieną. Jis per visą bandymo laikotarpį padidėjo abiejose grupėse, atitinkamai 12 – 20 %. Tačiau šis padidėjimas buvo virš 15 % didesnis tiriamojoje grupėje. „Optigen II“ priedas teigiamai įtakojo bandomosios grupės karvių pieno riebumą. Pieno riebumas abiejose karvių grupėse eksperimento laikotarpiu padidėjo, atitinkamai pagal grupes – 11 % ir 25 %. Baltymų kiekis abejose karvių grupėse padidėjo, lyginant bandymų pradžią (12.09) su pabaiga (03.12). Jis atitinkamose grupėse padidėjo apie 25 ir 21 %. Tiriamojoje grupėje pieno baltymingumo didėjimas buvo tolygesnis, nei kontrolinėje grupėje. Beveik visą eksperimento laikotarpį tiriamojoje karvių grupės piene laktozės kiekis buvo vidutiniškai 6 % didesnis (skirtumai statistiškai nepatikimi). Urėjos kiekis buvo normos ribose bandymų pradžioje abejose karvių grupėse, o bandymo pabaigoje sumažėjos vėlgi abejose grupėse, t. y. 10,2 – 10,5 mg%. Išvadoje galima teigti, kad iš tiriamosios grupės karvės vidutiniškai primelžta 1,44 kg pieno daugiau, nei iš kontrolinės grupės karvės. Esant pieno supirkimo kainai 0,8 Lt/kg, pinigine išraiška tai sudaro 1,15 Lt, o skaičiuojant visai karvių bandai, papildomos pajamos už pieną siekia 115 Lt per dieną, o tai jau gana ženkli ekonominė nauda. Įvertinus pašaro atpiginimą bei primelžto pieno kiekio didėjimą galime teigti, kad naudojant pašarų priedą „Optigen II“, ūkininkas gali papildomai gauti 147 Lt pajamų per dieną.
Urea is one of the main end metabolite in the body‘s nitrogen metabolism proces. Ruminants (cows, sheep) are able to built their own body‘s proteins from urea due to the specific structure of their digestion system. The main goal of master‘s research was to investigate influence of feed additive „Optigen II“ to cow‘s productivity and health, replacing part of the protein feed in cow‘s ratio by non protein nitrogen product „Optigen II“. Milk, as the main physiological fluid of the cow was analysed every month to detect influence of „Optigen II“ to cow‘s productivity and health. Once per month on the dates 09 12 2008; 17 01 2009; 12 02 2009; 17 03 2009 according the schedule, there was a control milking of the cows from both groups – control group and test group, held. During control milkings, the following data was registered: milk yield per day, kg; butter fat concentration in milk, percent; milk protein concentration, percent; lactose concentration, percent; urea concentration in milk, mg/percent; somatic cell count, thousand/ml. Milk yield used to be determined on the farm, while milk analyses – in laboratory of state enterprise „Pieno tyrimai“ according to standartised methodics. Data received during the test period were analysed and compared between cow groups and Status of cow‘s health monitoring was made by analysing following rates: breathing frequency, pulse, rumen movement, body weight changes. Milk yield rates in both groups, control and test, were by 4 % higher comparing with the beginning of the test period rates. Similar data was determined comparing milk yield by standartised 4 % milk. This rate was increasing in both groups during all test period respectivelly by 12 – 20 %. But this increase was higher by 15 % in the test group. Butter fat concentration in milk of test group cows was positively influenced by „Optigen II“. During the test period, butter fat concentrations grew in both groups, respectivelly by 11 and 25 %. Milk protein concentration in both groups rised, comparing protein rates in the beginning and the end of the test period. The protein concentration level increased respectivelly by 25 and 21 %. We want to underline, that protein level increase was more equivalent in the test group. Lactose concentration was higher in average by 6 % in test group cows milk. Milk urea rate was in the range of normal concentration in both groups of cows. At the end of test period urea rates dropped down in both groups to 10,2 – 10,5 mg%. As a conclusion, milk yield was higher in average by 1,44 kg of the test group per cow per day or test group cow gave extra profit for the farmer by 1,15 Lt per day, or 115 Lt per 100 cow herd per day, when producer milk price was 0,8 Lt/kg. Taking in to account, that farmer is also spending less money for protein feed and havind extra profit from extra milk yield, we can state, that farmer is able to earn 147 Lt more per day from his dairy herd using feed additive „Optigen II“.