Vegetarių ir visavalgių moterų savijauta nėštumo metu bei mitybos įtaka naujagimių gimimo svoriui ir gestacijai.
Muliuolytė, Rūta |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas. Ištirti vegetarių ir visavalgių moterų savijautą nėštumo metu bei mitybos įtaką naujagimių gimimo svoriui ir gestacijai. Uždaviniai. 1.Išsiaiškinti moterų mitybos įpročius nėštumo metu. 2. Nustatyti moterų mitybos įpročių pasiskirstymą pagal demografinius rodiklius. 3. Ištirti vegetarių ir visavalgių moterų mitybos bei bendrosios savijautos sąsajas nėštumo metu. 4. Išsiaiškinti vegetarių ir visavalgių moterų mitybos bei naujagimių gestacijos ir gimimo svorio sąsajas. Metodika. Atliktas kiekybinis tyrimas nuo 2019.04.01 iki 2019.07.01. Tyrimas buvo vykdomas internetinėje erdvėje. Tyrimo metu buvo surinktos 148 anoniminės anketos. Tyrimui atlikti gautas Bioetikos centro leidimas. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant SPSS/w 24.0. Taikytas vidurkis (m) ir jo standartinis nuokrypis (SN). Naudotas Stjudento t-testas, skaičiuotas chi-kvadrat (χ2) kriterijus, proporcijų lygybė vertinta z testu su Bonferroni korekcija, naudotas binarinės logistinės regresijos metodas, apskaičiuotas galimybių santykis (GS) su jo 95 proc. pasikliautinuoju intervalu (PI). Reikšmingumui įvertinti pasirinktas reikšmingumo lygmuo (p). Rezultatai. Daugiau nei pusė (61,5 proc.) tyrime dalyvavusių moterų buvo visavalgės, o likusios (38,5 proc.) - vegetarės. Beveik dešimtadalis (9,9 proc., n=9) visavalgių savo mitybą laikė nevisaverte (p<0,05). Vegetarės dažniau (70,2 proc., n=40) vartojo augalinės kilmės riebalus, palyginus su visavalgėmis (15,4 proc., n=14) (p<0,05). Aukštąjį universitetinį išsilavinimą buvo įgijusios dauguma vegetarių (80,7 proc., n=46). Vegetarėms buvo nustatyta 7 kartus mažesnė tikimybė atsirasti sveikatos problemoms (GS=7,54, p<0,001), lyginant su visavalgėmis moterimis. Vegetarių naujagimiams 5 kartus rečiau, lyginant su visavalgių moterų naujagimiais, reikėjo gydytojo neonatologo pagalbos (GS=0,18, p<0,05).
Aim of the study. To investigate the well-being of pregnant and vegetarian women during pregnancy and the influence of nutrition on neonatal birth weight and gestation. Objectives. 1. To find out women's eating habits during pregnancy. 2. To determine the distribution of women's eating habits by demographics. 3. To study the relationship between nutrition and general well-being of vegetarians and omnivorous women during pregnancy. 4. To find out the links between nutrition of vegetarian and omnivorous women and gestation and birth weight of newborns. Methods. A quantitative study was conducted from 01.04.2019 to 01.07.2019. The study was conducted in an online space. During the survey, 148 anonymous questionnaires were collected. The study was approved by the Center for Bioethics. Statistical data analysis was performed using SPSS / w 24.0. The mean (m) and its standard deviation (SN) used. Student's t-test was used, chi-square (χ2) criterion was used, equality of proportions was evaluated by z-test with Bonferroni correction, binary logistic regression method was used, chance ratio (GS) was calculated with its 95%. confidence interval (CI). The significance level (p) was chosen to assess significance. Results. More than half (61.5%) of the women in the study were omnivorous and the rest (38.5%) were vegetarians. Almost one tenth (9.9%, n = 9) considered their diet to be poor (p <0.05). Vegetarians were more likely (70.2%, n = 40) to use vegetable fat compared to omnivorous (15.4%, n = 14) (p <0.05). The majority of vegetarians had a university degree (80.7%, n = 46). Vegetarians were found to be 7 times less likely to develop health problems (GS = 7.54, p <0.001) compared to women with a high diet. Vegetarian neonates required 5 times less help than neonatal female neonates (GS = 0.18, p <0.05).