Kiaulių leptino geno polimorfizmo įvairovė ir įtaka mėsinėms savybėms
Baltrūnaitė, Lina |
Jukna, Vigilijus | |
Darbo tikslas: Ištirti leptino geno įvairovę kiaulių tarpe ir nustatyti polimorfizmo įtaką kiaulių produktyvumo savybėms. Darbo uždaviniai: 1. Surinkti ir išanalizuoti mokslinę literatūrą apie kiaulių leptiną bei jo genetinį pagrindimą. 2. Ištirti leptino geno (LEP1 ir LEP2) įvairovę kiaulių tarpe PGR metodu. 3. Suformuoti fenotipinių požymių duomenų bazę. 4. Ištirti leptino geno įvairovės įtaką kiaulių penėjimosi savybėms. 5. Ištirti leptino geno įvairovės įtaką kiaulių mėsinėms savybėms. Darbo naujumas - Pirmą kartą leptino geno polimorfizmas bei jo variantų įtaka kiaulių produktyvumo savybėms ištirtas Lietuvoje veisiamose kiaulėse. Įdiegta metodika leidžia ištirti kiaulių genome leptino geną, nustatyti alelių polimorfizmą ir įvertinti jo poveikį kiaulių fenotipinėms savybėms. Siūloma atsižvelgti į kiaulių genome esančio leptino geno polimorfizmą, atrenkant ir parenkant gyvulius, turinčius ekonomiškai naudingus alelius, kad būtų galima pagerinti produktyviąsias savybes.
Object and tasks of work. 1. Analyse and summarize literature about leptin gene. 2. Investigate leptin gene polymorphism and distribution of different alleles at Lithuanian pig population by PCR-RFLP method. 3. Create datebase of pig phenothypical traits. 4. Analyse correlation between leptin gene polymorphism and production traits. Research methodology: 1. DNA extraction from hair roots. 2. PCR to amplify leptin gene. 3. RFLP method. 3. Electrophoresis in agarose gel. 4. Staining with Etidium bromide. 5. Genotyping. 6. Stasitical analysis of data. After examing porcine genes LEP1 and LEP2, they were found polymorphous, i.e. each gene had two variants. After evaluating factual and theorical heterozygosity in the examined genes, their factual heterozygosity was found bigger than theorical one and that indicates a sufficient amount of variety in the loci and the assumption can be made that according to these genes, animal selection can be carried out. Porcine leptin gene LEP1 and LEP2 significantly influences the amount of fat –the pigs of LEP1 GG genotype and the pigs of LEP2 CT genotype had the leanest meat and the biggest muscularity. After evaluating the influence of the leptin gene to the phenotypic indicators of feeding, it was ascertained that the least feed conversion to 1 kg of weight gain was in the pigs that had LEP1 GG genotype and LEP2 TT genotype. Since porcine leptin gene significantly influences porcine phenotypic fat indicators in both polymorphic loci (LEP1 and LEP2), it is recommended to use it as a genetical marker in the selection in order to gain leaner pork. It is reccomended to include this genetic marker into selection programmes after making wider research of this gene indications in bigger extent and after evaluating, if it does not worsen other phenotypical indicators.