Agrastų (Ribes uva-crispa L.) uogų fenolinių junginių cheminės sudėties ir antioksidacinio aktyvumo tyrimas
Sember, Monika |
Recenzentas / Reviewer |
M. Sember magistro baigiamasis darbas / mokslinis vadovas Doc. dr. Daiva Kazlauskienė; Lietuvos
sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologijos
chemijos katedra. – Kaunas.
Pavadinimas: ,,Agrastų (Ribes uva-crispa L.) uogų fenolinių junginių cheminės sudėties ir antioksidacinio
aktyvumo tyrimas“.
Raktiniai žodžiai: Ribes uva–crispa, agrastas, fenoliniai junginiai, flavonoidai, antioksidacinis aktyvumas,
spektrofotometriniai metodai.
Tyrimo objektas: Lietuvos klimato sąlygomis auginamų skirtingų agrastų veislių („Hinnonmaki Rot“,
„Rodnik“, „Hinnonmaki Gelb“, „Invicta“, „Jošta“, „Mucurines“, „Karlias“) uogų ėminiai.
Tyrimo metodai: bendras fenolinių junginių ir flavonoidų kiekis nustatytas spektrofotometriniu analizės
metodu. Antioksidacinis aktyvumas įvertintas ABTS spektrofotometriniu metodu in vitro.
Tyrimo tikslas: ištirti Lietuvos klimato sąlygomis auginamų skirtingų agrastų veislių (Ribes uva-crispa
L.) uogų fenolinių junginių kiekybinę sudėtį ir nustatyti agrastų uogų ėminių ekstraktų antioksidacinį
aktyvumą.
Tyrimo rezultatai ir išvados: išanalizavus bendrą fenolinių junginių kiekį džiovintų agrastų uogų
ėminiuose, nustatyta, kad didžiausiu kiekiu pasižymi „Jošta“ (21,30 ± 0,15 mg GRE/g), o mažiausiu
„Mucurines“ (6,60 ± 0,11 mg GRE/g) agrastų veislės. Įvertinus bendrą fenolinių junginių kiekį šaldytų
agrastų uogų ėminiuose, nustatyta, kad didžiausias kiekis būdingas „Jošta“ (17,32 ± 0,28 mg GRE/g), o
mažiausias „Hinnonmaki Gelb“ (3,03 ± 0,06 mg GRE/g) agrastų veislėms. Atlikus džiovintų agrastų uogų
ėminių analizę, nustatyta, kad bendras flavonoidų kiekis didžiausias „Rodnik“ (8,52 ± 0,06 mg RE/g), o
mažiausias „Mucurines“ (6,40 ± 0,08 mg RE/g) agrastų veislėse. Tyrimo rezultatų duomenimis, tarp
analizuotų šaldytų agrastų uogų ėminių didžiausias bendras flavonoidų kiekis nustatytas „Hinnonmaki
Gelb“ (5,30 ± 0,07 mg/g), o mažiausias „Hinnonmaki Rot“ (3,7 ± 0,03 mg RE/g) agrastų veislėse. Ištyrus
antioksidacinį aktyvumą tarp skirtingų veislių džiovintų agrastų uogų ėminių, nustatyta, kad didžiausiu
aktyvumu pasižymi „Jošta“ veislės uogos (101,85 ± 0,85 µmol TE/g), tuo tarpu mažiausiu „Invicta“ (7,22
± 1,11 µmol TE/g) agrastų uogos. Analizuojant Ribes uva–crispa L. skirtingų veislių šaldytų uogų ėminių
antioksidacinį aktyvumą, nustatyta, kad didžiausiu aktyvumu išsiskiria „Jošta“ (97,31 ± 0,42 µmol TE/g),
o mažiausiu „Mucurines“ (1,76 ± 0,58 µmol TE/g) agrastų veislės uogos.
Master's thesis of M. Sember / scientific supervisor Ph.D. Daiva Kazlauskienė; Department of Analytical and Toxicological Chemistry, Medicine academy, Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. - Kaunas. The title of the master thesis: “Investigation of the chemical composition and antioxidant activity of phenolic compounds in gooseberry (Ribes uva-crispa L.) berries” Key words: Ribes uva–crispa, gooseberry, phenolic compounds, flavonoids, antioxidant activity, spectrophotometric methods. The object of the research: different cultivars („Hinnonmaki Rot“, „Rodnik“, „Hinnonmaki Gelb“, „Invicta“, „Jošta“, „Mucurines“, „Karlias“) of gooseberry berries grown in Lithuania. Methods: the total amount of phenolic compounds and flavonoids were determined using the spectrophotometric analysis. Antioxidant activity was assessed in vitro using the ABTS spectrophotometric method. The aim of the research: to evaluate the quantitative composition of phenolic compounds in berries of various gooseberry (Ribes uva-crispa L.) cultivars grown under Lithuanian climatic conditions and to assess the antioxidant activity of gooseberry fruit extract samples. The results and conclusions of the research: the total phenolic compound content in dried gooseberry fruit samples was assessed, with the highest concentration found in the ‘Jošta’ cultivar (21.30 ± 0.15 mg GRE/g) and the lowest in ‘Mucurines’ (6.60 ± 0.11 mg GRE/g). In frozen fruit samples, ‘Jošta’ exhibited the highest phenolic content (17.32 ± 0.28 mg GRE/g), whereas the lowest was observed in ‘Hinnonmaki Gelb’ (3.03 ± 0.06 mg GRE/g). Flavonoid content analysis of dried gooseberry fruit samples revealed the highest concentration in ‘Rodnik’ (8.52 ± 0.06 mg RE/g), with the lowest in ‘Mucurines’ (6.40 ± 0.08 mg RE/g). For frozen fruit samples, the highest flavonoid content was in ‘Hinnonmaki Gelb’ (5.30 ± 0.07 mg/g), while the lowest was in ‘Hinnonmaki Rot’ (3.7 ± 0.03 mg RE/g). In terms of antioxidant activity, the highest value was found in ‘Jošta’ dried gooseberries (101.85 ± 0.85 µmol TE/g), and the lowest in ‘Invicta’ (7.22 ± 1.11 µmol TE/g). In frozen fruit samples, ‘Jošta’ showed the highest antioxidant activity (97.31 ± 0.42 µmol TE/g), while the lowest was observed in ‘Mucurines’ (1.76 ± 0.58 µmol TE/g).