LSMU ligoninės Kauno klinikų filialo Romainių tuberkuliozės ligoninės darbuotojų tuberkuliozės susirgimo rizikos įvertinimas
Bernotaitė, Margarita |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Gudauskienė, Rita | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas. Įvertinti tuberkuliozės rizikos veiksnių paplitimą tarp LSMUL KK filialo Romainių tuberkuliozės ligoninės darbuotojų turinčių 10 metų darbo stažą nurodytoje įstaigoje. Metodika. Retrospektyvinis momentinis tyrimas įvertinant tuberkuliozės riziką LSMUL KK filialo Romainių tuberkuliozės ligoninės darbuotojų tarpe. Tyrimo metu visi darbuotojai apklausti anonimine anketine apklausa. Rezultatai. 50 proc. respondentų yra vyresni nei 55 metai. 93,8 proc. respondentų sudarė moterys. 47,9 proc. 1 grupės respondentams reikėjo papildomai dalyvauti skreplių paėmime, o 44,4 proc. 2 grupės - reikėjo dalyvauti bronchoskopijoje. 34 proc. respondentų teigia, kad pacientai mūvi kaukes vizitacijos metu, 30,9 proc. teigia, kad pacientai jų nemūvi. Lyginant profesijų grupes 90,9 proc. 3 grupės respondentų valgo nesubalansuotai ir 63,6 proc. valgo riebų maistą. 33,7 proc. respondentų teigia, kad jų darbe yra integruotos visos valdymo priemonės. 94,8 proc. respondentų naudoja asmenines apsaugos priemones darbo aplinkoje, o 16,7 proc. naudoja juos ne pagal reikalavimus. Dažniausiai naudoja rankų higieną ir vienkartines pirštines. 55,1 proc. yra pasiskiepiję BCG vakcina. 25,6 proc. visų respondentų eina į darbą sirgdami kokia nors infekcine liga. Išvados. Beveik visiems respondentams reikėjo kontaktuoti su atvira tuberkulioze sergančiais asmenimis. Kontakto dažnumas respondentams buvo vidutiniškai 35,81 val./sav. Daugiau negu pusė respondentų teigė, kad pacientai nemūvėdavo kaukių vizitacijos metu. Rūkymas ir alkoholis neturėjo statistiškai reikšmingų skirtumų lyginant su demografiniais rodikliais. Didelė dalis respondentų turėjo nesubalansuotą mitybą ir 3 profesijų grupė valgė dažniau riebų maistą. Vertinant infekcijos kontrolės priemonių vykdymą nustatyta, kad nevisi respondentai žino, kad yra vykdomos visos priemonės. Iš asmeninių apsaugos priemonių naudojimo rankų higiena ir vienkartinės pirštinės buvo naudojamos dažniausiai. Visi respondentai profilaktinius patikrinimus atlieka reguliariai.
Aim of the study. To evaluate tuberculosis risk factors of LSMUL KK Romainių tuberculosis hospital staff with at least 10 years of working experience in the institution. Methods. Retrospective study on the assessment of tuberculosis risk factors of LSMUL KK Romainių tuberculosis hospital staff. All of the staff were interviewed using an anonymous survey. Results. 50% of respondents are older than 55 years. 93.8% are consisted of women. 47.9% of 1st group respondents had to participate in taking sputum samples and 44.4% of 2nd group had to be involved in bronchoscopies. 34% of staff said that patients were wearing masks during their rounds and 30.9% claimed that they weren’t. 90.9% of 3rd groups respondents have an unbalanced diet and 63.6% are eating fat-rich food. 33.7% claim that their work use all the necessary management measures. 94.8% of respondents use personal protective equipment in the work environment but 16.7% don’t use them according to requirements. Most used protective measurement were hand hygiene and disposable medical gloves. 55.1% had the BCG vaccine. 25.6% of respondents come to work on sick days while having a contagious disease. Conclusion. Almost all of the respondents had a contact with a pulmonary-positive tuberculosis patient. The average contact time was 35.81 h/week. More than half of the respondents claimed that patients didn’t wear masks during rounds. Smoking and alcohol usage did not have statistical significant difference compared to demographic data. A large proportion of the staff had an unbalanced diet and 3rd group ate food rich in fat. Not all respondents knew about all of the protective management measures. Hand hygiene and disposable medical gloves were used the most as a personal protective measurement. All of the respondents had their regular health checks.