Redukuojančių agentų palyginimas ir naujų baltyminiams tirpalams tinkamų redukuojančių agentų paieška
Špakauskaitė, Vesta |
Narmontas, Matas |
Recenzentas / Reviewer |
Baigiamojo darbo autorė: Vesta Špakauskaitė. Baigiamojo darbo tema: Redukuojančių agentų palyginimas ir naujų baltyminiams tirpalams tinkamų, redukuojančių agentų paieška. Darbo vadovas: mokslo darbuotojas Matas Narmontas. Darbo atlikimo vieta: UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“, Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras (MTEPC). Santraukos turinys: Šiame darbe nagrinėjami skirtingi redukuojantys agentai, kurie yra svarbi baltyminių tirpalų sudedamoji dalis. Reduktoriai reaguoja ir išardo disulfidines jungtis, kurios gali susiformuoti tarp dviejų cisteino aminorūgščių. Dėl to redukuojantys agentai neleidžia susidaryti baltyminiams aduktams ir užtikrina baltymų stabilumą tirpaluose. Visgi patys redukuojantys agentai nėra visiškai stabilūs, be to daugėja duomenų, kad po disulfidinių jungčių nutraukimo oksiduotas reduktorius gali pats trukdyti tolimesnėms fermentinėms reakcijoms. Šio darbo tikslas – palyginti redukuojančius agentus ir įvertinti jų panaudojimo baltyminiuose tirpaluose galimybes.
Author of bachelor thesis: Vesta Špakauskaitė. Title: Comparison of reducing agents and the search for new reducing agents suitable for protein solutions. Supervisor: Researcher Matas Narmontas. Work was performed at: UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“, Research & Development (R&D). Content of the summary: This study examines the different reducing agents that are an important component of protein solutions. Reductants react and break disulfide bonds that can form between two cysteine amino acids. As a result, reducing agents form protein adducts and ensure protein stability in solutions. However, the reducing agents themselves are not completely stable, and there is increasing evidence that after breaking the disulfide bonds, the oxidized reducing agent can itself interfere with further enzymatic reactions. The purpose of this work is to compare reducing agents and evaluate the possibilities of their use in protein solutions.