Tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) miltelių kapsulių technologija
Liutkutė, Greta |
Nenortienė, Palma | Recenzentas / Reviewer |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Nenortienė, Palma | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: pagaminti tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) miltelių kapsules ir įvertinti jų kokybę. Uždaviniai: surinkti ir išanalizuoti mokslinę literatūrą apie tikrojo margainio (Silybum marianum (L.)) žaliavą, joje esančias veikliąsias medžiagas ir jų sukeliamą poveikį. Parinkti tinkamą tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) miltelių kapsulių sudėtį ir gamybos technologiją. Pagaminti vartojimui tinkamas tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) miltelių kapsules. Atlikti pagamintų kapsulių kokybės vertinimą. Darbo objektas: tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) vaisiai ir iš jų sumalti milteliai, sausasis ekstraktas bei tuo pagrindu pagamintos kapsulės. Metodai: įvertinta tikrųjų margainių vaisių miltelių ir sausojo ekstrakto: granuliometrinė sudėtis, birumas, kūgio kampas, suberiamasis tankis, Carr indeksas ir Hausnerio koeficientas. Sudarytos keturios analogiškos receptūros tiriamosioms medžiagoms su pagalbinėmis medžiagomis. Atliktas kapsuliavimas. Pagamintoms kapsulėms atlikti masės vienodumo, suirimo laiko ir stabilumo testai. Tikrųjų margainių vaisių milteliams ir sausajam ekstraktui atliktas antimikrobinio poveikio nustatymo tyrimas difuzijos į standųjį mitybinį agarą metodu. Rezultatai: tikrųjų margainių vaisių milteliai pasižymėjo prastu birumu, o sausasis ekstraktas lipo prie sienelių, dulkėjo. Kapsuliavimui pasirinktos M3D ir E2 receptūros. Pagamintos kapsulės atitiko keliamus masės vienodumo, suirimo laiko testų reikalavimus. Atliekant stabilumo tyrimą kapsulės saugotos 3 mėnesius kambario temperatūroje ir šaldytuve atitiko nustatytus reikalavimus. Nustatyta, kad iš tikrųjų margainių vaisių sumalti milteliai pasižymėjo antimikrobiniu poveikiu prieš E. faecalis bakterijų rūšį, o sausasis ekstraktas prieš S. aureus, S. epidermidis, E. faecalis ir B. cereus bakterijų rūšis. Išvados: atlikus tikrųjų margainių vaisių miltelių ir sausojo ekstrakto su pagalbinėmis medžiagomis technologinį vertinimą ir kapsulių kokybės analizę, nustatyta, kad jos tenkina Europos farmakopėjos reikalavimus ir yra tinkamos tolimesniems tyrimams.
Project aim: to create Milk thistle‘s (Silybum marianum (L.)) powder capsules and evaluate quality of the capsules. Tasks of study: to collect and analyze scientific literature on Milk thistle‘s (Silybum marianum (L.)) raw material, it‘s active substances and their effects. To select suitable Milk thistle‘s (Silybum marianum (L.)) capsule composition and production technology. To make suitable for consumption Milk thistle‘s (Silybum marianum (L.)) capsules. To evaluate the quality of the produced capsules. Research object: Milk thistle (Silybum marianum (L.)) fruits, powder made from Milk thistle fruits, dry extract and capsules made on that basis. Methods: properties of Milk thistle fruits powder and dry extract were evaluated by doing: sieve test, flow, angle of repose, tap density, compressibility index and Hausner ratio tests. Four analogical recipes with research materials were made. Encapsulation was performed. Produced capsules underwent mass uniformity, dissolution and stability tests. Using agar diffusion method Milk thistle fruits powder and dry extract underwent antimicrobial effect test. Results: Milk thistle fruits powder showed poor flow properties and the dry extract clung to the walls and was dusty. Recipes M3D and E2 were chosen for encapsulation. Produced capsules corresponded to mass uniformity, dissolution tests requirements. Capsules held in the room temperature and in the refrigerator for three months during the stability test, showed compliance with the requirements. Milk thistle fruits powder showed antimicrobial effect against E. faecalis bacteria strain and dry extract showed against S. aureus, S. epidermidis, E. faecalis and B. cereus bacteria strains. Conclusion: technological properties of Milk thistle fruits powder and dry extract with excipients and capsule‘s quality was evaluated. It was determined that capsules meet the requirements of the European Pharmacopoeia and are suitable for further studies.