Metilo grupių donoro-betaino poveikis viščiukų broilerių kojų raumenų kokybiniams parametrams ir maistinei vertei
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Lesinimo bandymas atliktas su 1–35 dienų amžiaus ROSS 308 linijų derinio viščiukais broileriais. 1000 viščiukų broilerių buvo suskirstyti į 4 grupes po 250 viščiukų kiekvienoje grupėje. Pirmoji grupė - kontrolinė, o likusios - tiriamosios. Kontrolinės grupės viščiukai broileriai buvo lesinami standartiniu kombinuotuoju lesalu, o tiriamųjų grupių kombinuotieji lesalai papildyti metilo grupės donoro-betaino priedu: I tiriamoji gr. - 1 kg/t, II tiriamoji - 2 kg/t, III tiriamoji - 3 kg/t. Lesinimo bandymo pabaigoje iš kiekvienos grupės atrinkta po 15 viščiukų broilerių (15 paukščiai x 4 grupės = viso 60 paukščių), kurie buvo paskersti ir nustatyta kojų raumenų fizinės, cheminės savybės, šviežioje ir sandėliuotoje mėsoje nustatyta: biogeniai aminai, riebalų rūgštys, MDA kiekiai ir juslinės savybės. Iš gautų rezultatų galima daryti išvadas, kad metilo grupės donoro-betaino priedas lesaluose turėjo teigiamą įtaką tiriamųjų grupių viščiukų broilerių kojų raumenų šviežiai ir sandėliuotai mėsai ir pagerino mėsos kokybinius ir juslinius rodiklius.
The breeding test was carried out with broiler chickens of the 1–35 day old ROSS 308 line combination. 1000 chickens were divided into 4 groups of 250 chickens in each group. The first group is the control group and the rest is the investigated. Control group chicken broiler birds were fed with standard feed, and first testing group - 1 kg/t, second testing group - 2 kg/t and third testing group - 3 kg/t were fed with a methyl group donor-betaine supplement. At the end of the test, 15 chickens (15 birds x 4 groups = 60 birds in total) were slaughtered and analyzed by these features: the physical chemical properties of chicken broiler leg muscles, the biogenic amines, MDA in fresh and stored chicken meat, the composition of chicken meat fatty acids and sensory properties of the meat. From the results obtained, it was concluded that the addition of methyl-donor betaine to feed in the investigated groups had a positive effect on fresh and stored meat of broiler chicken leg muscles and improved the qualitative and sensory characteristics of the meat.