Chloramfenikolis karvių žaliaviniame piene
Arlauskienė, Eglė |
Steponavičienė, Aušra |
Matusevičius, Algimantas-Petras | |
Darbo tikslas - Nustatyti pagrindines chloramfenikolio patekimo į pieną priežastis bei ištirti šio antibiotiko stabilumą žaliaviniame karvių piene. Darbo uždaviniai: 1. Apžvelgti žaliavinio karvių pieno kokybinius rodiklius ir juos sąlygojančius veiksnius; 2. Nustatyti pagrindines chloramfenikolio patekimo į pieną priežastis; 3. Nustatyti chloramfenikolio kiekį patenkantį į pieną, karvių spenius gydant tepalu, kurio sudėtyje yra chloramfenikolio; 4. Nustatyti chloramfenikolio likučių piene koncentraciją, pieną falsifikuojant (į jį dedant tabletes, kurių sudėtyje yra chloramfenikolio); 5. Nustatyti chloramfenikolio stabilumą piene jį apdorojant terminėmis priemonėmis. Magistro baigiamajame darbe apžvelgti ir išanalizuoti žaliavinio karvių pieno kokybiniai rodikliai ir juos sąlygojantys veiksniai. Nustatytos pagrindinės chloramfenikolio patekimo į pieną priežastys: karvių gydymas žmonėms skirtais vaistais (tabletėmis) bei vaistais įsigytais be naudojimo instrukcijos; į pieną sąmoningai dedant antibakterinius preparatus, kurių sudėtyje yra chloramfenikolio, siekiant sumažinti bendrą pieno bakterinį užterštumą; karvių tešmenis gydant antibakteriniais tepalais, kurių sudėtyje yra chloramfenikolio. Eksperimentiniais tyrimais nustatyta, kad į vieną toną pieno patekus 0,005 g levomekolio tepalo, kurio sudėtyje yra chloramfenikolio, piene aptinkami 0,028 ng/ml koncentracijos chloramfenikolio likučių pėdsakai. Tuo tarpu į tokį patį kiekį pieno patekus 0,05 g levomekolio tepalo – piene jau aptinkami chloramfenikolio likučiai (0,163 ng/ml). Tyrimais nustatyta chloramfenikolio likučių piene koncentracija, pieną falsifikuojant (į jį dedant tabletes, kurių sudėtyje yra chloramfenikolio). Į vieną toną pieno patekus tik 0,00005 g levomicetino tabletės, kurios veiklioji medžiaga yra chloramfenikolis, piene aptinkami 0,055 ng/ml chloramfenikolio koncentracijos likučiai. Tyrimais nustatyta, kad chloramfenikolis išlieka stabilus jį apdorojant terminėmis priemonėmis. Pieno struktūriniai pokyčiai, jį laikant užšaldytą -22ºC temperatūroje, chloramfenikolio koncentracijos kitimui, 30 dienų laikotarpyje, įtakos neturėjo. Virinant pieną 45 minutes chloramfenikolio likučių koncentracija jame taip pat nekito. Todėl galima teigti, kad žaliaviniame piene esantys chloramfenikolio likučiai patenka ir į iš jo gaminamus pieno produktus, nepaisant to, kad pienas apdorojamas termiškai.
Thesis goal: Identify main reasons of chloramphenicol occurrence in milk and investigate this antibiotics stability in milk. Thesis tasks: 1. Survey raw cow’s milk quality indicators and conditional elements; 2. Identify main reasons of chloramphenicol occurrence in milk; 3. Determine the amount of chloramphenicol penetration of milk through the treatment of cows’ nipples with ointment of which ingredients include an element of chloramphenicol; 4. Measure the concentration of chloramphenicol residue when milk is adulterated (pills containing chloramphenicol are added to the milk); 5. Determine chloramphenicol stability in milk when it’s predigested with heat-treatment. The final master’s thesis of cow’s raw milk quality indicators and the conditional elements have been reviewed and analyzed. The main reasons for chloramphenicol penetration of milk have been identified: cow’s treatment with human medication (pills) and the use of medication processed without direction of proper application; conscience use of antibacterial products that include chloramphenicol in order to reduce the overall bacterial contamination of milk; treating cows’ udder’s with antibacterial ointments that contain chloramphenicol. Experimental research determined that if one ton of milk receives 0,005 g of levomecol ointment, which contains chloramphenicol, the concentration traces of chloramphenicol found in the milk was 0,028 ng/ml. However, if the same amount of milk is to receive 0,05 g of levomecol ointment – milk would have significantly greater chloramphenicol remnant (0,163 ng/ml). Research established that chloramphenicol remnant has concentration in the milk, when milk is adulterated (pills containing chloramphenicol are added to the milk). If one ton of milk to receives 0,005 g of levomecol pills, which contains the active substance chloramphenicol, 0,055 ng/ml remnants of chloramphenicol concentration is found in the milk. Research determined that chloramphenicol stays stable after it is predigested with heat-treatment. When milk is structurally changed, frozen at –22ºC for a period of 30 days, the level of chloramphenicol concentration did not change and therefore had no influence. When milk is boiled for 45 minutes, chloramphenicol concentration levels did not change as well. Due to this we can propose that raw milk will include a remnant of chloramphenicol as well as be part of dairy products that come from milk, even though milk is heat-treated.