Options
Paprastojo erškėčio (Rosa canina L.) ir miškinio erškėčio (Rosa majalis Herrm.) vaisių vaistinių augalinių žaliavų askorbo rūgšties, karotenoidų ir polifenolinių junginių fitocheminis tyrimas
Kukauskaitė, Airida |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: atlikti natūraliose augimvietėse surinktų paprastojo erškėčio (Rosa canina L.) ir miškinio erškėčio (Rosa majalis Herrm.) vaisių vaistinių augalinių žaliavų cheminės sudėties įvairavimo tyrimą bei įvertinti gautų ekstraktų antiradikalinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: 1. Parinkti tinkamiausią erškėčių vaisių augalinės žaliavos ekstrakcijos tirpiklį ir optimalias ekstrakcijos sąlygas, užtikrinančius didžiausią flavonoidų ir karotenoidų išeigą. 2. Atlikti erškėčių vaisių augalinės žaliavos mėginių, surinktų iš įvairių Lietuvos vietovių, cheminės sudėties analizę, įvertinant askorbo rūgšties, karotenoidų, flavonoidų bei fenolinių junginių įvairavimą. 3. Nustatyti flavonoidų, fenolinių junginių, askorbo rūgšties bei karotenoidų kiekybinės sudėties kitimo dinamiką erškėčių vaisiuose jų nokimo metu 4. Įvertinti erškėčių vaisių ekstraktų antiradikalinį aktyvumą. Tyrimo metodai: Bendras flavonoidų ir fenolinių junginių bei karotenoidų kiekis nustatytas spektrofotometriniu metodu. Askorbo rūgšties įvertinimui naudotas titrimetrinis metodas. Antiradikalinis aktyvumas nustatytas DPPH metodika spektrofotometriškai. Tyrimo rezultatai ir išvados: Didžiausias kiekis karotenoidų (47,8 mg %) ir flavonoidų (0,88 proc.) R. canina L. vaisių mėginiuose aptiktas Meteliuose (Lazdijų rajone). Iš tirtų R. majalis Herrm. vaisių mėginių daugiausiai karotenoidų (50,5 mg %) ir flavonoidų (0,92 proc.) buvo sukaupta Druskininkuose rinktuose vaisių mėginiuose. Bendras fenolinių junginių kiekis abiejų rūšių erškėčių vaisiuose buvo intervale nuo 4,9 iki 18,93 GAE mg /g. Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis aptiktas R. majalis Herrm. vaisiuose rinktuose Visagine (Utenos apskrityje) (18,93 GAE mg/g). Didžiausias kiekis askorbo rūgšties aptiktas Druskininkų mieste rinktuose R. majalis Herrm. vaisių mėginiuose (0,466 proc.). Nustatyta, kad biologiškai aktyvių junginių kiekis kinta nokstant erškėčių vaisiams ir priklauso nuo erškėčių rūšies. Didžiausi kiekiai askorbo rūgšties (0,412 proc.), karotenoidų (38,9 mg %), flavonoidų (0,95 proc.) bei fenolinių junginių (18,2 GAE mg/g) aptikti R. majalis Herrm. vaisių mėginiuose rinktuose vaisių nokimo pabaigoje. Didžiausias antiradikalinis aktyvumas nustatytas vaisių nokimo pabaigoje surinktuose R. majalis Herrm. vaisių mėginiuose (58,3 proc.). Nustatytas stiprus koreliacinis ryšys (koreliacijos koeficientas 0,965) tarp fenolinių junginių kiekio ir antiradikalinio aktyvumo.
The aim of the research: To examine the variety of chemical composition and antiradical activity of naturally growing dog rose (Rosa canina L.) and cinnamon rose (Rosa majalis Herrm.) fruits. The objectives of the research: 1.To select the most suitable solvent for extraction of rosehip fruits and optimize the extraction method which ensures the highest yield of flavonoids and carotenoids. 2.To perform a chemical composition analysis of rosehip fruit samples collected from different areas of Lithuania, evaluating the amount of ascorbic acid, carotenoids, flavonoids and phenolic compounds. 3.To determine the quantitative composition of flavonoids, phenolic compounds, ascorbic acid and carotenoids in rosehip fruits during different maturity stages. 4.To evaluate the antiradical activity of the rosehip fruit extracts. The methods of research: the total amount of flavonoids, phenolic compounds and carotenoids were determined by spectrophotometric methods. For quantitative analysis of the ascorbic acid titrimetric method was used. The antiradical activity was determined spectrophotometrically by DPPH method. Results and conclusions: The highest levels of carotenoids (47,8 mg %) and flavonoids (0,88 %) were detected in R. canina L. fruit samples, collected in Meteliai (Lazdijai county). Of the samples of R. majalis Herm. fruit, the highest amount of carotenoids (50,5 mg%) and flavonoids (0,92%) were found in fruit samples collected in Druskininkai. The total amount of phenolic compounds in rosehip fruit samples varied from 4,9 GAE mg/g to 18,93 GAE mg/g. The highest amount of phenolic compounds was determined in R. majalis Herrm. fruit, collected in Visaginas (Utena county) (18,93 GAE mg/g). The highest amount of ascorbic acid was determined in R. majalis Herrm. fruit samples (0,466 %), collected in Druskininkai. It was found that the amount of biologically active compounds in rosehip fruit changes during ripening and depends on rosehip species. The highest content of ascorbic acid (0,412 %), carotenoids (38,9 mg %), flavonoids (0,95 %) and phenolic compounds (18,2 GAE mg/g) were found in R. majalis Herrm. fruit samples collected at the end of ripening. The highest antiradical activity was detected in R. majalis Herrm. fruit samples (58,3 %) collected at the end of the fruit ripening. A strong correlation relationship (correlation coefficient – 0,965) was found between the amount of phenolic compounds and antiradical activity.