Moterų, sergančių gestaciniu diabetu gyvensena ir nėštumo eiga bei komplikacijos
Koženevskienė, Liana |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Verygienė, Vilma | Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: Įvertinti moterų, kurioms nustatytas gestacinis diabetas, koreguojamų gyvensenos veiksnių sąsajas su nėštumo eiga ir komplikacijomis po jo. Tyrimo uždaviniai: 1) Įvertinti moterų, kurioms nustatytas gestacinis diabetas, gyvensenos ypatumus. 2) Įvertinti moterų, kurioms nustatytas gestacinis diabetas, nėštumo eigą ir komplikacijas po nėštumo. 3) Nustatyti sąsajas tarp koreguojamų gyvensenos veiksnių, nėštumo eigos bei komplikacijų išeičių po jo. Tyrimo metodika: Tyrimo objektas – moterų, sergančių gestacinių diabetu gyvensena ir nėštumo eiga bei komplikacijos. Buvo atliktas kiekybinis tyrimas. Atlikta anoniminė moterų apklausa, kurios 2022 m. balandžio – liepos mėnesiais gimdė LSMU Kauno ligoninėje, akušerijos ir ginekologijos skyriuje bei Všį Kauno ligoninės filiale, P. Mažylio gimdymo namuose, akušerijos skyriuje. Gautas LSMU bioetikos centro pritarimas tyrimui. Tyrime iš viso dalyvavo 174 pagimdžiusios moterys. Statistinė tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant IBM SPSS 23.0 kompiuterinę programą. Rezultatai: Tyrimo metu nustatyta, kad didžiosios daugumos (68,4 proc.) moterų gyvensena pasikeitė, joms nustačius GD. Daugiau nei pusės (53,7 proc.) moterų gyvensenos pokyčiai yra susiję su dieta. Nėštumo metu moterys pradėjo dažniau valgyti daržoves ir mažiau riebių maisto produktų bei saldumynų. Vandens suvartojimas nėštumo metu padidėjo, o daugiau nei pusė tiriamųjų (62,64 proc.) nėštumo metu pradėjo valgyti dažniau, nei prieš nėštumą ir šis skirtumas buvo statistiškai reikšmingas (Z= -8,830, p= 0,000). Vaikščiojimas buvo pati populiariausia fizinio aktyvumo forma, kaip ir iki nėštumo. Beveik pusė (45,4 proc.) respondenčių nėštumo metu miegojo daugiau negu iki nėštumo ir šis pokytis buvo statistiškai reikšmingas (Z= -4,458, p= 0,000). Daugiau nei pusei (52,30 proc.) moterų pasireiškė su nėštumu susijusios įvairios komplikacijos ir tai buvo hipertenzija bei stambus vaisius. Gimdymo metu pagrindinė komplikacija buvo tarpvietės kirpimas. Dažniausios komplikacijos naujagimiui buvo didelis gestacinis svoris ir gelta. Moterims, kurioms buvo taikytas GD valdymas tik dietos pagalba, rečiau pasireikšdavo hipertenzija, o šiek tiek mažiau nei pusei jų, nėštumas baigėsi natūraliu gimdymu. Taip pat jos rečiau patirdavo gimdos kaklelio neatsivėrimą gimdymo metu ir kraujavimą po gimdymo. Moterims, kurioms gestacinis diabetas buvo koreguojamas dieta, buvo linkusios būti labiau fiziškai aktyvios, nei tos, kurioms buvo taikoma insulino terapija. Toms moterims, kurios keitė savo gyvenseną sužinojusios, jog serga gestaciniu diabetu, rečiau gimdavo stambus vaisius ir nustatyti ryšiai buvo statistiškai reikšmingi (p= 0,008). Išvados: 1. Tyrimo metu buvo pastebėta, jog moterų gyvensena pasikeitė. Pusė respondenčių nėštumo metu miegojo daugiau negu iki nėštumo, o vaikščiojimas, kaip ir iki nėštumo, taip ir nėštumo metu, buvo populiariausia fizinio aktyvumo forma. Mitybos įpročiai daugumai moterų pasikeitė, jos nėštumo metu valgė dažniau bei nebevartojo tam tikrų maisto produktų, o skysčių išgerdavo daugiau negu iki nėštumo. 2.Vertinant moterų, sergančiųjų gestaciniu diabetu, nėštumo eigą, buvo pastebėta, jog joms dažniausiai buvo diagnozuota BGS, nėščiųjų toksikozė, anemija bei bakteriurija. Dažniausios gimdymo komplikacijos tarp tiriamųjų buvo gimdos kaklelio neatsivėrimas, tarpvietės kirpimas arba plyšimas. Dažniausios pasitaikančios komplikacijos naujagimiui buvo didelis gestacinis svoris ir gelta. 3. Nustatyta, kad moterys, kurios priklausė gestacinio diabeto koregavimo dieta grupei, dažniau gimdė natūraliu būdu, nei tos, kurios koregavo glikemija insulinu pagalba. Moterims, kurioms buvo taikomas gestacinio diabeto valdymas dieta, rečiau pasireikšdavo hipertenzija, jos rečiau patirdavo gimdos kaklelio neatsivėrimą gimdymo metu ir kraujavimą po gimdymo. Raktiniai žodžiai: gestacinis diabetas, nėštumo komplikacijos, nėštumo eiga, gyvensena, fizinis aktyvumas, mityba.
Purpose of the study: Assessing the relationship between the manageable lifestyle factors and the course of pregnancy and post-pregnancy complications in women ill with gestational diabetes (GD). Tasks of the study: (1) To assess peculiarities of lifestyle of women in whom gestational diabetes was diagnosed; (2) To assess the course of pregnancy and post-pregnancy complications in women in whom gestational diabetes was diagnosed; 3) To determine the relationship between the manageable lifestyle factors and the course of pregnancy and post-pregnancy complications. Methodology of the study: Lifestyle and the course of pregnancy and post-pregnancy complications in women ill with gestational diabetes is the object of the study. A quantitative study was conducted. An anonymous survey of women who gave birth in the Obstetrics and Gynaecology Department of the Kaunas Hospital of the Lithuanian University of Health Sciences (LUHS) and in the Obstetrics Department of Pranas Mažylis Maternity Home (a branch of the LUHS Kaunas Hospital) was carried out. 174 women who gave birth at these hospitals were surveyed. A statistical analysis of the results was made using IBM SPSS 23.0 software. Results: It has been established that lifestyle of the majority (68.4%) of women changed after they were diagnosed with GD. For more than one half (53.7%) of the women, these lifestyle changes are related to diet. During pregnancy, they started eating more vegetables and less foodstuffs with high fat content including sweets. Water consumption increased during pregnancy, and more than one half (62.64%) of the surveyed women started eating more frequently than before pregnancy and the difference was statistically significant (Z=-8.830, p=0.000). Walking remained the most popular form of physical activity, just like before pregnancy. Almost one half (45.4%) of the respondents slept more than before pregnancy, and the difference was statistically significant (Z=-4,458, p=0.000). More than one half (52.30%) of the women experienced pregnancy-related complications including hypertension and large foetus. Perineal dissection was the main complication during childbirth. In terms of new-borns, large-for-gestational-age (LGA) weight and jaundice were the most frequent complications. Hypertension was less frequently observed in women to whom only diet was applied as a GD management measure, and pregnancy ended with natural childbirth for almost one half of them. In addition, such women experienced non-dilatation of the cervix during childbirth and postpartum haemorrhage less frequently. Those women in whom gestational diabetes was controlled by diet tended to be more physically active compared to those who underwent insulin therapy. LGA weight was less frequent in women who had changed their lifestyle after learning that they were ill with GD, and this relationship was statistically significant (p=0.008). Conclusions: 1. Changes in the women‘s lifestyle were noticed in the course of the study. One half of the respondents slept more than before pregnancy; walking remained the most popular form of physical activity both before and after pregnancy. The majority of the women changed their dietary habits: they ate more of certain types of food and gave up some food, and increased their water intake during pregnancy. 2. An evaluation of the course of pregnancy in women ill with gestational diabetes has shown that most often they were diagnosed with the BGS infection, pregnancy toxicosis, anaemia and bacteriuria. The most frequent complications during childbirth included non-dilatation of the cervix, perineal dissection and perineal tear. In new-borns, the most frequent complications were large-for-gestational-age weight and jaundice 3. It has been established that women in the group of gestational diabetes management by diet gave birth naturally more often than women for which glycaemic control with insulin was applied. Those women in whom gestational diabetes was managed by diet experienced hypertension, non-dilatation of the cervix and postpartum haemorrhage less frequently. Keywords: gestational diabetes, pregnancy complications, course of pregnancy, lifestyle, physical activity, diet.