Alaninaminotransferazės, aspartataminotransferazės ir kreatinkinazės tyrimų diagnostinė reikšmė nustatant galvijų kepenų ir raumenų funkcinius sutrikimus
Jacunskaitė, Jolanta |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Baigiamojo darbo uždaviniai: išanalizuoti fermentų savybes, jų funkcijas ir pasiskirstymą karvių organizme; atlikti karvių kraujo biocheminius tyrimus; įvertinti gautus tyrimų rezultatus ir numatyti galimus karvių susirgimus. Literatūros apžvalgoje yra aprašomos fermentų bendrosios savybės, atliekamos funkcijos, ir pasiskirstymas karvių organuose bei audiniuose. ALT, AST ir CK aktyvumo pokyčių karvių kraujo serume reikšmė nustatant kepenų ir raumenų pažeidimus. Tyrimas buvo atliktas 2014 m. sausio – kovo mėn. pieninės galvijininkystės A ir B ūkiuose. Tyrimui atlikti, iš kiekvieno ūkio buvo pasirinkta po 60 karvių: 30 laktacijos pradžioje ir 30 viduryje laktacijos. Iš viso buvo ištirta 120 skirtingų karvių kraujo mėginių ir nustatytos ALT, AST ir CK (tik tuo atveju jei AST aktyvumas viršijo fiziologinės normos ribas) aktyvumo reikšmės karvių kraujo serume. A ūkio karvėms, šertoms pusiau koncentruotu racionu, dažniau pasireiškė tirtų fermentų aktyvo neatitikimas normoms (73 proc.), lyginant su B ūkio karvėmis (53 proc.), kurios buvo šertos koncentratinio tipo racionu (p < 0,05). Fermentai, parodantys ūmius kepenų ir raumenų pažeidimus, fiziologines aktyvumo reikšmes dažniau viršijo laktacijos pradžioje lyginant su vidurio laktacijos periodu (tik ALT, AST p < 0,05; tik AST, CK p < 0,01; ALT, AST, CK p < 0,001). Lėtinio pobūdžio kepenų pažeidimai dažniau nustatyti laktacijos viduryje (tik AST p < 0,05).
The aim of the Master's thesis is to evaluate the diagnostic value of ALT, AST and CK tests in blood serum of high performance cows for determination of liver and muscle dysfunction. The objectives are to analyse the properties of ALT, AST and CK, their functions and distribution in cow's body; to carry out biochemical tests of cows' blood; to evaluate obtained test results and to predict possible cow diseases. In the literature review, the general characteristics of enzymes, their functions are described, as well as their distribution in cow's body and tissues. The significance of changes in ALT, AST and CK activity in cow's blood serum for determination of liver and muscle damage is highlighted. The study was conducted in 2014, January to March, in dairy cattle farms A and B. For the test, 60 cows per farm were selected: in each case 30 cows at the beginning of lactation and 30 cows in the middle of lactation. A total of 120 different cows' blood samples were tested to determine the activity of ALT, AST and CK (only if AST was above the physiological norm) in cows' blood serum. The A farm cows fed semi-concentrated diet showed increased levels in abnormal activity of enzymes tested (73%) when compared with B farm cows (53%), which were fed concentrated diet (p < 0.05). The enzymes indicating acute liver and muscle damage tended to exceed physiological activity values rather at the beginning than in the middle of lactation period (p < 0.05 for ALT, AST only; p < 0.01 for AST, CK only; p < 0.001 for ALT, AST, CK). The chronic liver damage were more often in the middle of lactation (p < 0.05 for AST only).