Įvairių farmacinių formų įtaka timolio ekstrakcijai iš vaistinių čiobrelių žolės
Petkelytė, Akvilė |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas - įvertinti įvairių farmacinių formų įtaką timolio ekstrakcijai iš vaistinių čiobrelių žolės. Tyrimo objektas - vaistinių čiobrelių (lot. Thymus vulgaris) žolės skirtingos farmacinės formos: arbata, užpilas, tinktūros, skystieji ekstraktai, sausieji ekstraktai. Vaistinė augalinė žaliava buvo įsigyta iš UAB A. Karvelio įmonės, Lietuva. Tyrimo uždaviniai - pagaminti arbatą ir įvertinti timolio kiekį vaistinių čiobrelių žolėje, pagaminti užpilą ir įvertinti timolio kiekį vaistinių čiobrelių žolėje; pagaminti tinktūrą ir nustatyti etanolio koncentracijos įtaką timolio kiekiui iš vaistinių čiobrelių žolės; nustatyti ekstrahavimo metodo, ekstrakcijos laiko ir temperatūros įtaką timolio ekstrakcijai iš vaistinių čiobrelių žolės skystųjų ekstraktų; įvertinti gamybos salygų įtaką vaistinių čiobrelių sausųjų ekstraktų kokybei. Tyrimo metodika – vaistinių čiobrelių vandeninių ir nevandeninių ištraukų technologija: vandeninė ištrauka – arbata - gaminta buitiniu metodu, užpilas gamintas masės – tūrio metodu, nevandeninės ištraukos – tinktūros – gamintos klasikinės maceracijos metodu, skystieji ekstraktai – klasikinės maceracijos metodu, ekstrahuojant ultragarsu. Timolio kokybinis ir kiekybinis nustatymas atliktas ultraefektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Sausųjų ekstraktų miltelių birumas, nuodžiūvio nustatymas, Carro indeksas ir Hausnerio koeficientas. Rezultatai ir išvados - timolio vandeninėje vaistinių čiobrelių žolės ištraukoje – arbatoje – nerasta; timolio vandeninėje vaistinių čiobrelių žolės ištraukoje – užpile – nerasta; atlikta skirtingos koncentracijos vandens – etanolio mišinio, kaip tirpiklio, įtaka timolio išeigai. Nustatyta, kad didžiausias kiekis iš vaistinių čiobrelių žolės ekstrahuojamas 80 proc. (v/v) etanoliu (50,16 ± 0,03 µg /g p<0,05), mažiausias (22,54 ± 0,02 µg /g, p<0,05) - 40 proc. (v/v) etanoliu; atlikta klasikinės maceracijos, ultragarso bei ekstrakcijos laiko ir temperatūros įtaka timolio išeigai. Nustatyta, kad didžiausias timolio kiekis iš vaistinių čiobrelių žolės ekstrahuojamas ekstrakciją atliekant ultragarso aplinkoje 45 oC, 60 minučių (125.22 ± 0,1 µg /g, p<0,05). Sausuosiuose ektraktuose didžiausias (20,45 ± 0,4 µg /g) timolio kiekis nustatytas vaistinių čiobrelių sausajame ekstrakte. Nustatyta, jog sausieji ekstraktai atitinka Europos farmakopėjos reikalavimus drėgmei ir pasižymi blogu birumu.
The aim of the research – to evaluate the influence of different pharmaceutical forms for thymol extraction from T. vulgaris herba. Research object - different pharmaceutical forms of T.vulgaris herba: tea, infusions, tinctures, liquid extracts, dry extracts. Aims of the study – to make a tea of T. vulgaris herba and assess quantity of thymol; make an infusion of T. vulgaris herba and assess quantity of thymol; make a tincture of T. vulgaris herba and set the influence of ethanol concentration for thymol content from common thyme herba, to set the influence of extraction method, extraction time and temperature for thymol extraction from herba of common thyme, to assess the influence of manufacture conditions for quality of common thyme dry extracts. Research methods – the total content of thymol was determined by the ultra high-performance liquid chromatography, established pourability of the dried extract powder, loss of drying, Carr Index and Hausner through coefficient. The results and conclusions - It was found that there is no thymol in the aqueous extract of common thyme herb; carried out at different concentrations of water - ethanol mixture as solvent, the influence of thymol yield. It was established that the maximum content of thymol from T. vulgaris was extracted with 80 % v/v ethanol (50,16 ± 0,03 µg /g, p <0,05) and the lowest content (22,54 ± 0,02 µg /g, p <0,05) - 40 % v/v ethanol; it was performed influence of maceration, ultrasound, time and temperature for extraction of thymol content. It was determined that the maximum amount of thymol from T. vulgaris herb is extracted in the ultrasound environment 45 ° C, 60 minutes (125,22 ± 0,1 µg /g, p <0,05). In the dry extract highest content (20,45 ± 0,4 µg /g) of thymol set in the poor dry extract. It was found that dry extracts of T. vulgaris herba satisfied the European Pharmacopoeia requirement of moisture and has poor pourability.