Karvių laktacijos ir laktacijos laikotarpio įtaka melžimo rodikliams
Gečaitė, Asta |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Baigiamojo darbo tikslas – nustatyti karvių laktacijos ir laktacijos laikotarpių įtaka melžimo rodikliams. Darbo uždaviniai buvo nustatyti karvių laktacijos ir laktacijos laikotarpio įtaką pieno kiekiui ir primilžiui per pirmąsias dvi melžimo minutes; nustatyti karvių laktacijos įtaką melžimo rodikliams; nustatyti skirtingų karvių laktacijos laikotarpių įtaką melžimo rodikliams. Mokslinis tiriamasis darbas buvo atliktas 2018-2020 metais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvūnų mokslų fakultete, Gyvūnų auginimo technologijų institute ir X pieninių galvijų ūkyje. Tyrimui buvo panaudota 473 karvių melžimo duomenys. Karvių pieno kiekio ir melžimo savybių duomenys gauti iš ,,DelPro 5.0“ programos. Tiriamosios karvės buvo suskirstytos pagal veislę, laktaciją ir laktacijos laikotarpį. Tyrimo metu buvo surinkti karvių melžimo duo-menys: pieno kiekis (kg), pieno srautas (kg/min.), didžiausias pieno tekėjimo srautas (kg/min.), melžimo trukmė (min.) ir pieno kiekis per pirmąsias 2 melžimo minutes (kg). Buvo apskaičiuoti kiek-vienam vertinamam požymiui aritmetiniai vidurkiai, jų paklaidos bei duomenų statistinis patikimumas. Statistiškai patikimais duomenys buvo laikomi kai, p<0,05. Įvertinus karvių laktacijos ir laktacijos laikotarpio įtaką pieno kiekiui ir primilžiui per pirmąsias dvi melžimo minutes nustatėme, kad iš 3 laktacijos karvių buvo primelžta 4,05 kg pieno ir pieno primilžis per pirmąsias 2 min. buvo nustatytas 1,11 kg didesnis, nei iš 1 laktacijos karvių. (p<0,05). Laktacijos laikotarpyje nuo 0 iki 100 dienų iš karvių pieno buvo primelžta 8,46 kg daugiau nei laikotarpyje virš 201 dienos. Karvės nuo 101 iki 200 dienų laktacijos laikotarpio per pirmąsias 2 melžimo minutes davė 0,73 kg pieno daugiau, nei laikotarpyje nuo 201 dienos (p<0,05). Įvertinus karvių laktacijos įtaką melžimo rodikliams nustatyta, kad pirmos laktacijos karvių melžimo trukmė buvo nustatyta 0,32 min. trumpesnė, o didžiausias pieno srautas buvo 0,68 kg/min. mažesnis, nei 3 laktacijos karvių (p<0,05). Vidutinis pieno srautas 3 laktacijos karvių buvo nustatytas 0,22 kg/min. didesnis, nei 4 ir vyresnių laktacijų (p<0,05). Įvertinus skirtingų karvių laktacijos laikotarpių įtaką melžimo rodikliams nustatyta, kad nuo 0 iki 100 laktacijos dienų melžimo trukmė buvo 1,52 min. ilgesnė ir didžiausias pieno srautas buvo 0,54 kg/min. didesnis, nei karvių virš 201 laktacijos dienos (p<0,05). Karvių nuo 101 iki 200 laktacijos dienų vidutinis pieno srautas buvo 0,22 kg/min. didesnis nei virš 201 laktacijos dienos (p<0,05).
The aim of master’s was to determine the influence of lactation and lactation periods on milking performance. The research was carried out in 2018 – 2020 at Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Faculty of Animal Science, Institute of Animal Rearing Technologies and the ,,X” Dairy cows farm. Milking data from 473 cows were used for the study. Data on cow’s milk content and milking properties were obtained from the DelPro 5.0 program. Information was gathered and classified according to cattle breed, lactation number and lactation period. During the study, main data about milking cows milk properties were collected: milk yield (kg), milk flow (kg/min), maximum milk flow (kg/min), milking duration (min) and milk yield during the first 2 minutes of milking. Arithmetic means, their errors and statistical reliability of the data were calculated for each evaluated trait. Data was considered statistically reliable when, p<0.05. After evaluating the influence of lactation number and lactation period on milk total amount and milking amount differences during the first two minutes of milking, we found that 4.05 kg of milk was received from third lactation cows and it was 1.11 kg higher than the cows of first lactation. (p<0,05). During the first lactation period from 0 to 100 days the amount of total milk yield was 8.46 kg higher per cow comparing to lactation period over 201 days. Milk amount of first two milking minutes in cows lactation period from 101 – 200 days comparing to 201 and more days was 0.73 kg bigger in the earlier period of lactation (p<0.05). After evaluating the influence of lactation cows on milking indicators, it was found that the milking duration of the first lactation cows was 0.32 min shorter and the maximum milk flow was 0.68 kg / min lower than in 3 lactation cows (p <0.05). The average milk flow in 3rd lactation cows was found to be 0.22 kg/min higher than in 4th and later lactations (p <0.05). Assessing the influence of different lactation periods of cows on milking indicators, it was found that from 0 to 100 lactation days the milking duration was 1.52 min longer and the maximum milk flow was 0.54 kg/min higher than in cows over 201 lactation days (p<0.05). The average milk flow of cows from 101 to 200 lactation days was 0.22 kg/min higher than cattle above 201 lactation days (p<0.05).