„Darbo narkotikų” kultūra: padavėjų ir barmenų žvilgsnis į narkotikų vartojimą darbe
Prochorskytė, Vestina |
Recenzentas / Reviewer |
Despite the prevalence of stimulant-drug use among bartenders and waiters, there is a lack of qualitative research that explores the underlying factors and subjective experiences behind this trend of this particular occupational group. Thus, this empirical study aims to address this gap by uncovering the underlying psychological and social factors that may contribute to the tendency to engage in unhealthy behaviors, specifically the use of stimulant drugs in the workplace, by exploring the nature of this practice, the socio-cultural context and other subjective experiences of the use of stimulant drugs in the work environment, focusing on individuals working in the customer service sector – bartenders and waiters. Using a thematic analysis method developed by V. Braun and Clarke (2006), this study analyzes qualitative data obtained through semi-structured interviews with employees of restaurants, bars, and nightclubs. Findings reveal how workplace culture and norms, stressful job demands, personnel policies, and personal factors all contribute to and/or enable the use of stimulant drugs in this environment. These findings emphasize the importance of developing prevention strategies for this sector and provide recommendations for improving the personal, social, and work-related well-being of restaurant, bar, and similar workplace employees.
Nepaisant plačiai paplitusio psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tarp barmenų ir padavėjų, vis dar maža kokybinių tyrimų, atkreipiančių dėmesį į šios problemos ištakas ir tyrinėjančių šios grupės, pasižyminčios kaip aukštos rizikos, subjektyvią realybę. Šiuo empiriniu tyrimu siekiama atskleisti psichologinius ir socialinius veiksnius, turinčius įtakos minėtos grupės polinkiui į šį sveikatai nepalankų elgesį: ištyrinėti stimuliuojančių narkotinių medžiagų vartojimo darbo aplinkoje prigimtį, praktiką, socialinio – kultūrinio konteksto pobūdį ir kitas subjektyvias patirtis, sutelkiant dėmesį į klientų aptarnavimo sektoriuje dirbančius asmenis – barmenus ir padavėjus. Analizuojant kokybinius duomenis, surinktus pusiau struktūruotų interviu su restoranų, barų ir naktinių klubų darbuotojais metu ir išanalizuotų naudojantis teminės analizės metodu pagal V. Braun ir V. Clarke (2006), tyrime atskleidžiama, kaip socialinis klimatas, darbovietės normos, aptarnaujančio darbo specifika ir šį darbą dirbančiųjų asmeniniai siekiai ir būdingos savybės sąveikauja ir įgalina stimuliuojančių narkotinių medžiagų vartojimą bei kaip ši praktika yra suvokiama ir interpretuojama pačių darbuotojų. Tyrime pabrėžiama prevencijos vystymo svarba šiame sektoriuje ir pateikiamos rekomendacijos siekiant pagerinti asmeninę, socialinę ir su darbu susijusią restoranų, barų ir panašaus pobūdžio darboviečių darbuotojų gerovę.