Aminorūgščių profilio tyrimas maisto papilduose
Simanauskaitė, Gintarė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
G.Simanauskaitės magistro baigiamasis darbas, „Aminorūgščių profilio tyrimas maisto papilduose“, darbo vadovas: prof. dr.Valdas Jakštas; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. Kaunas, 2019. Darbo tikslas: ištirti aminorūgščių sudėties profilius maisto papilduose ultra efektyviosios skysčių chromatografijos-masių spektrometrijos metodu ir įvertinti produktų kokybinės vertės grandinę. Uždaviniai: 1. Ultra efektyviosios skysčių chromatografijos-masių spektrometrijos metodu įvertinti maisto papilduose esančių laisvų aminorūgščių kokybinę sudėtį. 2. Nustatyti tiriamų maisto papildų mėginiuose esančių laisvų ir hidrolizės būdu atpalaiduotų aminorūgščių kiekybinius rodiklius. Tyrimo objektas: maisto papildai, sudėtyje turintys šakotos grandinės aminorūgščių ar pakeičiamų ir nepakeičiamų aminorūgščių kompleksą. Tyrimo rezultatai ir išvados: 1 UESC-MS metodu įvertinta kokybinė tirtų maisto papildų mėginių sudėtis. MPS1-MPS3 mėginiuose identifikuotos šakotos grandinės aminorūgštys: l-leucinas (kartu su l-izoleucinu), l-valinas, nurodytos produktų etiketėse. MPS1-MPS3 mėginiuose nustatytos etiketėse nenurodytos aminorūgštys: l-alaninas, l-argininas, l-prolinas, l-asparto rūgštis, l-tirozinas, l-fenilalaninas, l-treoninas, l-lizinas. Glicinas nenustatytas MPS3 mėginyje, l-serinas ir l-glutamo rūgštis nenustatytos MPS1 mėginyje, l-metioninas nenustatytas MPS1 ir MPS2 mėginiuose. MPS4-MPS7 mėginiuose identifikuota keturiolika aminorūgščių: l-alaninas, l-serinas, glicinas, l-argininas, l-metioninas, l-prolinas, l-lizinas, l-treoninas, l-fenilalaninas, l-tirozinas, l-glutamo rūgštis, l-asparto rūgštis, l-valinas ir l-leucinas (su l-izoleucinu), kurios yra nurodytos maisto papildų etiketėse. Maisto papildų MPS4-MPS7 etiketėse nenurodytų aminorūgščių mėginiuose nenustatyta, išskyrus MPS7 mėginį, kuriame identifikuota glutamo rūgštis, nenurodyta produkto ženklinime. 2. UESC-MS metodu, įvertintas tiriamųjų mėginių kiekybinis profilis, laisvų aminorūgščių koncentracijos sulygintos su maisto papildų etiketėse nurodytomis koncentracijomis. Nustatyta, kad MPS6 mėginyje procentinė suminė aminorūgščių koncentracija viršija etiketėje nurodytą koncentraciją 20,230 proc. nuo papildo ženklinime nurodytos koncentracijos. MPS1-MPS5 mėginiuose nustatyta koncentracija atitiko papildų ženklinime nurodytą koncentraciją 61,123 - 83,501 proc. Tiriamajame MPS7 mėginyje nustatyta tik 56,913 proc. aminorūgščių koncentracija, atitinkanti ženklinime nurodytą koncentraciją.
Master thesis of G.Simanauskaitė, Profile analysis of amino acids in dietary supplements, scientific supervisor prof. dr. Valdas Jakštas. Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Analytical and Toxicological Chemistry, Kaunas. Aim of the work: To determine compositional profiles of amino acids in dietary supplements by ultra-high-performance liquid chromatography - mass spectrometry method and to evaluate the value of the quality chain . Tasks: 1. To evaluate the quality value of free amino acids in dietary supplements by using ultra-high-performance liquid chromatography - mass spectrometry method. 2. To assess the quantity rates of naturally free and released by hydrolisation amino acids in investigated samples of dietary supplements. Research object: branched-chain amino acid dietary supplements, essential and non-essential amino acid dietary supplements. Results and conclusions: 1. In this study compositional quality value of amino acids in dietary supplement samples was determined by using UHPLC-MS method. Branched-chain amino acids (l-leucine (with l-isoleucine) and l-valine were identified in MPS1-MPS3 samples, these amino acids were mentioned on invetigated dietary supplements labels. Samples MPS1-MPS3 also contained amino acids, that were not mentioned on the labels: l-alanine, l-arginine, l-proline, l-tyrosine, l-phenylalanine, l-threonine, l-lysine, l-aspartic acid, glycine was not identified in MPS3 sample, l-serine and l-glutamic acid were not indentified in MPS1 sample, l-methionine was not found in MPS1 and MPS2 samples. Fourteen amino acids were identified in samples MPS4-MPS7: l-alanine, l-serine, glycine, l-arginine, l-methionine, l-proline, l-lysine, l-threonine, l-phenylalanine, l-tyrosine, l-glutamic acid, l-aspartic acid, l-valine, l-leucine (with l-isoleucine), which were mentioned on the labels of dietary supplements. In dietary supplements MPS4-MPS7 amino acids that were not indicated on the labels were not identified, except in sample MPS7 glutamic acid was present. 2. Compositional quantity value of amino acids in the MPS1-MPS7 samples of dietary supplements were determined by using UHPLC-MS method, then measured concentrations of amino acids in the samples were compared to the concentractions of amino acids indicated on the labels. The sum of all quantity results of amino acids showed that total concentration of amino acids in MPS6 sample exceeds concentration indicated on the label by 20,230 percent. In samples MPS1-MPS5 determined amino acid concentractions were in 61,123 - 83,501 percentile range. Measured total amino acid concentration in sample MPS7 matched concentration indicated on supplement label only by 56,913 percent.