Karvių kūno temperatūros diagnostinė reikšmė vertinant periodo po atvedimo eigą
Bosaitė, Ieva |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Karvių kūno temperatūra ankstyvuoju post partum laikotarpiu gali būti vertinama kaip diagnostinis sveikatingumo požymis. Darbo tikslas – nustatyti įvairios produkcijos ir amžiaus karvių kūno temperatūros diagnostinį reikšmingumą, vertinant periodo po veršiavimosi eigą. Buvo analizuota 40 apsiveršiavusių Lietuvos juodmargių karvių, 5 parų pp rektinė kūno temperatūra ir iki pirmosios rujos pasireiškę ginekologiniai susirgimai. Jeigu parodymai būdavo didesni nei 39 oC, tai buvo laikoma pakilusia temperatūra. Nagrinėtas ryšys tarp rektinės kūno temperatūros ir amžiaus, produktyvumo, rujos pasireiškimo laiko bei pasitaikiusių susirgimų. Kūno temperatūra, nepriklausomai nuo sveikatos būklės, dažniausiai pakyla 3 – 5 parą pp. Produktyvumas turi įtakos kūno temperatūrai, t.y. kuo jis didesnis, tuo mažesnė kūno temperatūra. Rujos laikas taip pat priklauso nuo amžiaus ir produktyvumo. Karvės, kurios turėjo pakilusią rektinę kūno temperatūrą, nepriklausomai nuo amžiaus, surujojo vėliau. Lyginant temperatūros įtaką produktyvumui, nustatyta, kad didelio produktyvumo t.y. duodančioms daugiau nei 7300 kg pieno per laktaciją karvėms su normalia temperatūra ruja pasireiškia 3 paromis vėliau nei su pakilusia kūno temperatūra. Mažo produktyvumo karvių atveju situacija priešinga – karvės su pakilusia temperatūra surujojo net dvejomis savaitėmis vėliau, nei turėjusios normalią rektinę kūno temperatūrą. Dažniausiai pasitaikantys susirgimai pp laikotarpiu yra metritas (34 proc.) ir mastitas (10 proc.). Nustatytas sąryšis tarp padidintos kūno temperatūros ir servis periodo trukmės. Produktyvioms karvėms pakilusi kūno temperatūra turi mažiau reikšmės periodo po atvedimo trukmei, nei su mažesniu produktyvumu.
Cow body temperature in an early post partum period could be evaluated as a diagnostic sign of their well-being. The aim of this study is to determine the diagnostic importance of body temperature of cows of different productivity and age, by evaluating the course of the post calving period. 40 Lithuanian black and white cows were analyzed after calving; pp rectal body temperature of 5 twenty-four-hour days and gynecological illnesses which occurred before the first estrus. If the readings were higher than 39 oC, it was considered as increased temperature. The relationship among rectal body temperature and age, productivity, the start of the estrus and detected illnesses was analyzed. Body temperature, independently of health status, usually increases during the 3rd – 5th day pp. Productivity has an influence on body temperature, meaning that the higher is the productivity, the lower is the body temperature. The start of estrus also depends on the age and productivity. Cows, which had an increased rectal body temperature, independently of their age, had a later estrus. Comparing the temperature influence on productivity, it was found that high productivity cows - meaning cows with normal body temperature and producing more than 7300 kg milk during the lactation period – have an estrus start 3 days later than cows with the increased body temperature. In the case of low productivity cows, the situation is opposite – cows with the increased temperature started estrus even two weeks later than cows with normal rectal body temperature. Most common illnesses occurring during the pp period are metritis (34 %) and mastitis (10 %). A relationship between the increased body temperature and the length of servis period was determined. For productive cows, increased body temperature has less influence on the length of the period after calving, compared with the lower productivity cows.