Tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)), paprastųjų kiaulpienių (Taraxacum officinale (L.)), tikrųjų artišokų (Cynara scolymus (L.)) miltelių kapsulių technologija
Kiaunytė, Rusnė |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: pasirinkus tinkamiausią technologiją ir pagalbines medžiagas pagaminti kapsules su tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)), paprastųjų kiaulpienių (Taraxacum officinale (L.)) ir tikrųjų artišokų (Cynara Scolymus (L.)) milteliais bei įvertinti jų kokybę taikant tinkamus analizės metodus. Tyrimo uždaviniai: surinkti mokslinę publikaciją ir išanalizuoti straipsnius apie tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)), paprastųjų kiaulpienių (Taraxacum officinale (L.)) ir tikrųjų artišokų (Cynara scolymus (L.)) žaliavą, žaliavos pritaikymą medicinoje, vartojimo būdus ir sukeliamą poveikį. Tinkamai parinkti šių augalinių žaliavų miltelių mišinio sudėtį ir gamybos technologiją. Pagaminti vartojimui tinkamas kapsules. Atlikti pagamintų kapsulių kokybės vertinimus. Tyrimo objektas: tikrųjų margainių (Silybum marianum (L.)) vaisių, paprastųjų kiaulpienių (Taraxacum officinale (L.)) šaknų ir tikrųjų artišokų (Cynara solymus (L.)) lapų milteliai ir iš jų mišinio pagamintos kapsulės. Metodai: įvertinta tikrųjų margainių vaisių, paprastųjų kiaulpienių šaknų ir tikrųjų artišokų lapų miltelių frakcinė sudėtis, birumas, kūgio kampas, suberiamasis tankis, Carr indeksas ir Hausnerio koeficientas. Sudaryta receptūra tinkamam kapsulių užpildui. Atliktas kapsuliavimas. Pagamintoms kapsulėms atliktas stabilumo vertinimas, masės vienodumo ir suirimo laiko testai. Tikrųjų margainių vaisių, paprastųjų kiaulpienių šaknų, tikrųjų artišokų lapų milteliams ir jų mišiniams atliktas antimikrobinio poveikio nustatymo tyrimas difuzijos į standųjį mitybinį agarą metodu. Rezultatai: sumalti tikrųjų margainių vaisių, paprastųjų kiaulpienių šaknų ir tikrųjų artišokų lapų milteliai ir jų mišiniai pasižymėjo labai lipnia, per daug lengva ir smulkia tekstūra. Kapsuliavimui pasirinkta naudoti grynus augalinių žaliavų miltelius santykiu 1:1:1. Pagamintos kapsulės atitiko keliamus masės vienodumo, suirimo laiko testų reikalavimus. Atliekant stabilumo tyrimą kapsulės saugotos 3 mėnesius kambario temperatūroje ir šaldytuve atitiko nustatytus reikalavimus. Nustatyta, kad pagamintų miltelių mišinys pasižymėjo antimikrobiniu aktyvumu prieš P.vulgaris bakterijų rūšį. Išvada: atlikus tikrųjų margainių vaisių, paprastųjų kiaulpienių šaknų ir tikrųjų artišokų lapų miltelių mišinio technologinį vertinimą bei kapsulių kokybės analizę nustatyta, kad jos atitinka Europos farmakopėjoje nustatytus reikalavimus ir yra tinkamos tolimesniems tyrimams.
Project aim: to create Milk thistle (Silybum marianum (L.)), Common dandelion (Taraxacum officinale (L.)), Globe artichoke (Cynara scolymus (L.)) powder capsules and evaluate quality of them by choosing the right technology Tasks of study: to collect scientific publications and analyze articles on the raw material of Milk thistle (Silybum marianum (L.)), Common dandelion (Taraxacum officinale (L.)), Globe artichoke (Cynara scolymus (L.)) it‘s active substances and their effect. Properly select the composition and production technology for the powder mixture of these plant raw materials. To make capsules suitable for consumption. Carry out quality assessments of the producted capsules. Research object: Milk thistle (Silybum marianum (L.)) fruits, Common dandelion (Taraxacum officinale (L.)) roots, Globe artichoke (Cynara scolymus (L.)) leaves powder and the capsules made of their mixture. Methods: the technological properties of the Milk thistle, Common dandelion and Globe artichoke powder were evaluated by doing: sieve test, flow and angle of repose tests, tap dansity, compressibility index and Hausner ratio tests. Formulated suitable filler for the capsules. Encapsulation was done. Stability assessment, mass uniformity and disintegration time tests were performed for the manufactured capsules. Antimicrobal activity study of Milk thistle, Common dandelion and Artichoke‘s powder and their mixture using agar diffusion methode. Results: ground powders of Milk thistle fruit, Common dandelion root and Globe artichoke leaves and their mixtures had a sticky, too light and fine texture. For encapsulation, it was chosen to use pure powder of these plant raw materials in ratio of 1:1:1. The manufactured capsules met the requirements of mass uniformity and disintegration time tests. During the stability test, capsules were stored for 3 months at room temperature and in the refrigerator and met the established requirements. It was found that the mixture of produced powders showed antimicrobial activity against P.vulgaris bacteria species. Conclusion: after carrying out a technological assessment of the mixture of Milk thistle fruits, Common dandelion roots, Globe artichoke leaves powder and analysis of the quality of the capsules, it was found that they meet the requirements set by European Pharmacopoeia and are suitable for further research.