Veiksnių, lemiančių sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą, analizė
Recenzentas / Reviewer |
Šiame baigiamajame darbe nagrinėjami veiksniai lemiantys sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą. Sveikatai palanki mityba yra neatsiejama nuo geros žmonių fizinės ir emocinės būsenos. Tai tokia mityba, kurioje vyrauja daugiau daržovių, vaisių, šviežių maisto produktų, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, transriebalų, dažiklių. Sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimas yra itin aktualus šiandienos visuomenėje dėl noro rūpintis sveikatai palankia gyvensena, didėjančios sveikatos sąmoningumo ir maisto pramonės įtakos. Vis daugiau žmonių supranta, kad sveikatai palankus maistas yra neatsiejamas nuo žmogaus gerovės ir sveikatos. Darbo tikslas – išanalizuoti skirtingų grupių veiksnius lemiančius maisto produktų pasirinkimą. Tyrimo metu atlikta mokslinės literatūros analizė, sisteminis interpretavimas ir anketinė apklausa. Tyrimo rezultatai: Sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą lemia daugybė tarpusavyje susijusių veiksnių, tokių kaip individualūs skirtumai (išsilavinimas, lytis, amžius), socialinė aplinka (draugų, tėvų įtaka), praktiniai aspektai, tokie kaip produkto kaina, jo sudėtis ir prieinamumas. Vaikų ir suaugusiųjų juslinių savybių pasirinkimai gali ženkliai skirtis, nes jų požiūris į maistą yra formuojamas pagal skirtingus veiksnius.
This thesis examines the factors determining the choice of healthier food products. Healthy nutrition is inseparable from the good physical and emotional state of people. It is a diet that is dominated by more vegetables, fruits, fresh foods that do not contain added sugar, trans fats, and artificial colours. The choice of healthy food products is extremely relevant in today’s society due to the desire to move towards a healthy lifestyle, increasing health awareness and the influence of the food industry. More and more people understand that healthy food is inseparable from human wellbeing and health. The purpose of the work is to analyse the factors determining the choice of food products in different groups. The study included an analysis of scientific literature, systematic interpretation and a questionnaire survey. Research results: The choice of healthier foods is determined by many interrelated factors, such as individual differences (education, gender, age), social environment (influence of friends, parents), practical aspects, such as product price, its composition and availability. Children and adults' sensory preferences for attributes may differ significantly, as their attitudes towards food are shaped by different factors.