Betaino įtaka viščiukų broilerių produktyvumui ir fiziologiniams procesams
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo autorius: Monika Šidlauskaitė Darbo tema. Betaino įtaka viščiukų broilerių produktyvumui ir fiziologiniams procesams. Darbo tikslas - ištirti betaino įtaką viščiukų broilerių produktyvumui ir fiziologiniams procesams. Tyrimo metodai. Bandymas pradėtas su 1000 viščiukų broilerių, kurie buvo suskirstyti į 4 grupes. Kontrolinės grupės viščiukai broileriai lesinti standartiniais kombinuotaisiais lesalais, o tiriamosios grupės - lesalais papildytais atitinkamu kiekiu betaino priedu: I tiriamoji gr. - 1 kg, II tiriamoji gr. - 2 kg, III tiriamoji gr. - 3 kg. Bandymo metu buvo tirtas viščiukų broilerių produktyvumas, virškinimo procesai (žarnų turinio pH (pH-metru ,,Inolab 730”), SM (nustatytas kaip skirtumas tarp drėgno ir sauso mėginio, džiovinant 3 val. 105 °C temperatūroje), amoniakinio azoto kiekis („Foss-Tecator“ ASN 3302 metodu), žarnų ir vidaus organų išsivystymas (sveriant su svarstyklėmis KERN PBS/PBJ ir matuojant su lanksčia centimetrine juosta ,,Hoechstmass“)). Tyrimo rezultatai. Tiriamųjų gr. viščiukų broilerių svoriai ir paros priesvoris buvo didesni tik 1 proc. (p>0,05), o lesalų sąnaudos 1 kg priesvorio gauti per visą bandymo laikotarpį tiriamųjų gr., atitinkamai 6, 9 ir 11 proc. (p<0,05) didesnės, lyginant su kontroline gr. Paukščių išsaugojimas sudarė 99,2 – 97,2 proc. Nustatytas kraiko SM kiekis I tiriamosios gr. 1,25 proc., II tiriamosios gr. 1,7 proc. buvo didesnis, o III tiriamosios gr. buvo mažesnis 1,52 proc., lyginant su kontroline gr. (p>0,05). Tiriamųjų gr. viščiukų broilerių širdies svoris atitinkamai 0,03 g, 1,5 g ir 0,71 g, kepenų svoris - 1,38 g, 12,09 g ir 5,58 g, kasos svoris atitinkamai 1,72 g, 1,97 g ir 1,86 g, o betaino 2 ir 3 kg/t lesalo įtakoje - raumeninio skrandžio svoris be kutikulos ir riebalų (2,56 g ir 2,21 g), taip pat žarnyno ilgis 21 cm ir 27,2 cm, žarnyno svoris su turiniu 15,58 g ir 10,26 g ir žarnyno svoris be turinio 4,96 g ir 9,74 g sumažėjo, lyginant su kontroline grupe (p>0,05). Statistiškai reikšmingos betaino įtakos žarnų turinio pH nenustatyta. Nustatyta, kad betaino įterpimas į lesalus sąlygojo didesnį sausųjų medžiagų susikaupimą tiriamųjų grupių viščiukų broilerių virškinamojo trakto turinyje (p>0,05). Amoniakinio azoto sumažėjimas buvo nustatytas tiktai pirmojoje tiriamojoje gr. ir sudarė 39,36 mg/proc. (p>0,05), lyginant su kontroline gr. Darbo apimtis. 40 puslapių, 11 lentelių, 3 paveikslai.
Author of the thesis: Monika Šidlauskaitė Research topic. The influence of betaine on the productivity and physiological processes of broiler chickens. Aim - to analyse the influence of betaine on the productivity and physiological processes of broiler chickens. Research methods. The experiment was started with 1000 broiler chickens, which were divided into 4 gr. The broiler chickens in the control gr. were fed standard compound feeds and the test gr. were fed with the appropriate amount of betaine added: test gr. I - 1 kg, test gr. II - 2 kg, test gr. III - 3 kg. During the experiment, the productivity and digestive processes of broiler chickens were studied (pH of the intestinal contents (pH meter “Inolab 730”), SM (determined as the difference between the wet and dry sample after drying at 105 °C for 3 hours), ammoniacal nitrogen content (“Foss-Tecator” ASN 3302 method), intestinal contents and visceral development (weighing with KERN PBS/PBJ scales and measuring with “Hoechstmass” flexible centimeter tape)). Results. The weights and daily weight gain of broiler chickens in the study gr. were only 1 precent higher (p>0.05) and feed consumption per kg of body weight over the test period in the study gr. was 6, 9, and 11 percent respectively (p<0.05) higher compared to the control gr. Bird conservation accounted for 99.2 - 97.2 percent. The amount of litter SM was determined in the study gr. I by 1.25 precent, in the study gr. II by 1.7 precent was higher and study gr. III was 1.52 present lower compared to the control gr. (p>0.05). The heart weights of the broiler chickens in the study gr. were 0.03 g, 1.5 g and 0.71 g, respectively, the liver weight was 1.38 g, 12.09 g and 5.58 g, and the pancreatic weight was 1.72 g, 1.97 g and 1.86 g and betaine under the influence of 2 and 3 kg/t feed - muscle stomach and fat-free muscle weight (2.56 g and 2.21 g), also intestinal length 21 cm and 27.2 cm, intestinal weight with contents 15.58 g and 10.26 g and intestinal weight without contents 4.96 g and 9.74 g, decreased compared to the control gr. (p>0.05). No statistically significant effect of betaine on intestinal pH was found. It was found that the addition of betaine to the feed caused a higher accumulation of dry matter in the gastrointestinal tract of broiler chickens of the study gr. (p>0.05). The reduction in ammonia nitrogen was found only in the first study gr. and amounted to 39.36 mg/percent (p>0.05) compared to the control gr. The scope of the thesis. 40 pages, 11 tables and 3 figures.