Karvės pieno primilžio ir melžimo trukmės įtaka pieno sudėties rodikliams ir somatinių ląstelių skaičiui.
Danieliūtė, Arūnė |
Recenzentas / Reviewer |
Bakalauro baigiamasis darbas buvo atliktas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos akademijos Gyvūnų mokslų fakultete, Gyvūnų auginimo technologijų institute ir X ūkyje 2024 – 2025 studijų metais. Baigiamojo darbo tikslas: nustatyti karvės pieno primilžio ir melžimo trukmės įtaką pieno sudėties rodikliams ir somatinių ląstelių skaičiui. Tyrimui buvo naudojama 692 karvių kontrolinio melžimo duomenys. Tyrimo metu analizuota pieno primilžis per melžimą kg, melžimo trukmė min., pieno riebalų kiekis proc., pieno baltymų kiekis proc., somatinių ląstelių skaičius tūkst./ml. Karvės buvo skirtingų laktacijų ir laktacijos laikotarpių. Duomenys buvo grupuojami pagal melžimo trukmę (iki 4:30; 4:31 – 5:30; 5:31 – 6:30; 6:31 – 7:30; 7:31 ir daugiau min.) ir primelžtą pieno kiekį per vieną melžimą (iki 13; 13,01 – 15; 15,01 – 17; 17,01 – 19; 19,01 – 22; 22,01 ir daugiau kg). Buvo apskaičiuotas vidurkis, vidurkio paklaida, korealiacijos koficientai, duomenų statistinis patikimumas. Rezultatų skirtumai laikyti patikimais kai p<0,05. Nustatėme, kad primelžiant iš karvės per melžimą iki 13 kg pieno, pieno riebumas buvo nustatytas 0,62 proc. (p<0,001), o pieno baltymingumas 0,13 proc. (p<0,05) didesni, nei kai primilžis buvo virš 22,01 kg. Primelžiant 17,01 – 19 kg pieno, antros laktacijos karvių pieno riebumas buvo nustatytas 1,05 proc. (p<0,001), o pieno baltymingumas 0,39 proc. (p<0,001) didesnis, nei pirmos laktacijos karvių piene. Kai primilžis buvo iki 13 kg, somatinių ląstelių skaičius piene buvo nustatytas 122,71 tūkst./ml (p<0,05) didesnis, nei kai primilžis buvo 13,01 – 15 kg. Melžimui trunkant nuo 5:31 iki 6:30 min., pieno riebumas buvo nustatytas 0,23 proc. (p<0,05), o pieno baltymingumas 0,10 proc. (p<0,05) didesnis, nei kai karvės buvo melžiamos iki 4:30 min. Melžiant karves 6:31 – 7:30 min. laktacijos laikotarpyje iki 100 dienų, pieno riebumas buvo nustatytas 1,08 proc. (p<0,001), o pieno baltymingumas 0,84 proc. (p<0,001) mažesnis, nei virš 301 laktacijos dienos. Kai melžimo trukmė buvo 6:31 – 7:30 min. primelžto pieno kiekis buvo 5,57 kg (p<0,001) didesnis, nei kai karvės melžėsi iki 4:30 min. Kai karvės melžėsi 7:31 min ir ilgiau, somatinių ląstelių skaičius piene buvo nustatytas 83,27 tūkst./ml. (p<0,05) didesnis, nei kai melžimas truko 4:31–5:30 min.
This Bachelor's thesis was carried out at the Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Faculty of Animal Science, at the Institute of Animal Rearing Technologies and Farm X during the 2024–2025 academic years. The aim of the thesis was to determine the influence of milk yield and milking duration on milk composition indicators and somatic cell count. The study used data from 692 cows obtained during test-day milking. The following indicators were analyzed: milk yield per milking (kg), milking duration (min), milk fat content (%), milk protein content (%), and somatic cell count (thousands/ml). The cows were of different lactation numbers and stages. Data were grouped based on milking duration (up to 4:30; 4:31–5:30; 5:31–6:30; 6:31–7:30; 7:31 minutes and more) and milk yield per milking (up to 13; 13.01–15; 15.01–17; 17.01–19; 19.01–22; 22.01 kg and more). The average, standard error of the mean, correlation coefficients, and statistical significance were calculated. Differences were considered statistically significant when p<0.05. We found that when the milk yield per milking was up to 13 kg, the milk fat content was 0.62% (p<0.001) and protein content was 0.13% (p<0.05) higher compared to yields over 22.01 kg. In cows of the second lactation yielding 17.01–19 kg of milk, the milk fat content was 1.05% (p<0.001) and protein content was 0.39% (p<0.001) higher than in first-lactation cows. When milk yield was up to 13 kg, the somatic cell count was 122.71 thousand/ml (p<0.05) higher compared to the group yielding 13.01–15 kg. When milking lasted from 5:31 to 6:30 minutes, milk fat content was 0.23% (p<0.05) and protein content was 0.10% (p<0.05) higher compared to cows milked in up to 4:30 minutes. For cows milked for 6:31–7:30 minutes during early lactation (up to 100 days), milk fat content was 1.08% (p<0.001) and protein content 0.84% (p<0.001) lower compared to cows beyond 301 days in lactation. When milking duration was 6:31–7:30 minutes, the milk yield was 5.57 kg (p<0.001) higher compared to cows milked in up to 4:30 minutes. In cows milked for 7:31 minutes or longer, the somatic cell count was 83.27 thousand/ml (p<0.05) higher than in those milked for 4:31–5:30 minutes.