Options
Teršalų patekimo į galvijų pieną ir mėsą rizikos vertinimas
Degulytė, Giedrė |
Milius, Jonas |
Špakauskas, Vytautas | Recenzentas / Reviewer |
Vaitkevičienė, Milda | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Stanevičius, Zenonas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Matusevičius, Algimantas | Komisijos narys / Committee Member |
Malkauskas, Mindaugas | Komisijos narys / Committee Member |
Sekmokienė, Dalia | Komisijos narys / Committee Member |
Zaborskienė, Gintarė | Komisijos narys / Committee Member |
Lukoševičius, Leonardas | Komisijos narys / Committee Member |
Petkevičius, Saulius | Komisijos narys / Committee Member |
Siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, visuotinai pripažintais saugos įvertinimo principais, atsižvelgiant į mokslo pasiekimus nustatomi didžiausi teršalų kiekiai įvairiuose maisto kilmės produktuose, tame tarpe ir gyvūninės kilmės. ES šalys įpareigotos kontroliuoti teršalų kiekius maisto produktuose, vertinti jų patekimo į maistą riziką. Tai atliekama vykdant nacionalines gyvūninės ir augalinės kilmės produktų stebėsenos programas. Teršalų nustatymas vienas iš sudėtingiausių analizės objektų, teršalus reikalaujama aptikti mikrogramų, ar net jų dalių kilograme eilės koncentracijose. Analizės metodai šiose srityse reikalauja vis pažangesnės aparatūros, o taip pat griežtesnių metodų įvertinimo procedūrų, savu ruožtu užtikrinančių atliekamų tyrimų kokybę. Ne pakankamai tiksliai identifikavus teršalą, ar jo kiekį gali nukentėti tiek gamintojas, tiek vartotojas, ant kurio stalo atsidurs užterštas maisto produktas. Lietuvoje taip pat pastoviai vykdoma augalinės gyvūninės kilmės maisto produktų bei pašarų taršos stebėsena. Darbo tikslas: Įvertinti pašaruose ir galvijų aplinkoje esančių teršalų patekimo į gyvūninės kilmės produktus galimybę ir riziką. Darbo uždaviniai: 1. Apžvelgti literatūros šaltiniuose esančius duomenis apie gyvūninės kilmės produkcijoje leidžiamą taršą ir tos taršos patekimo į galvijų žaliavinį pieną bei mėsą priežastis. 2. Praktiškai susipažinti su taršos nustatymu gyvūninės kilmės produkcijoje, įsisavinti pesticidų likučių ir mikotoksinų nustatymo metodus. 3. Praktiškai susipažinti su mėginių atrinkimo reikalavimais, išmokti paimti mėginius. 4. Atlikti 2004 – 2009 metais pagal kasmetines stebėsenos programas vykdytų tyrimų rezultatų apžvalgą, atlikti palyginamąją analizę.
The aim of this study was estimate possibility and risk of the transmission environmental chemicals to animal production. The food samples were analyzed at the National Food and Veterinary Risk Assessment Institute, Department of Chemistry. There are reported the detailed analysis of bovine meat and raw milk samples contamination with pesticides, heavy metals, mycotoxins, radionuclides, taken from the different parts of Lithuania by National Residues Control Program. The 6 samples were analyzed for pesticides in raw milk, 5 samples in beef muscle and 5 samples in adipose tissues. The mycotoxins were analyzed in 7 samples of raw milk and 5 samples of bovine meat. No chemical residues were found. Besides experimental part of this work, a special review of NFVRAI research results concerning chemical residues in 2004 – 2009 was included. The data analysis is indicated to prove Lithuanian livestock raw milk clean and safe. Environmental residues (group B3) were not detected in all the samples above MRL level, however, 13% of raw milk samples contained analytes in the concentration exceeding standard range. Pesticides residues in bovine raw milk and meat were not exceeded limit of quantification of the analytical methods. No pesticide residues in bovine raw milk and meat were detected in 10% of MRL, level. These results indicate no potential risk. Aflatoxin M1 and ochratoxin A residues in bovine raw milk and meat are also unaccustomed for Lithuanian bovine production. Significant amounts of cadmium were detected in bovine meat. Cadmium was detected in 7 kidney samples and it creates 3,5% of all analyzed beef kidney and muscle samples. Every analyzed sample was free of detectable radionuclide – stroncium – 90 and cezium – 137