Greito maisto įtaka vartotojų sveikatai ir kūno masei
Meškauskė, Gintarė |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Šiuo tyrimu siekiama įvertinti greito maisto vartojimo įtaką Kauno mieste studijuojančių studentų sveikatai ir kūno masei, palyginti greito maisto restoranų patiekalų kaloringumą ir druskos kiekį juose.
Metodika. Greito maisto restoranų patiekalų palyginimui pasirinkta 10 identiškų patiekalų iš dviejų Kauno greito maisto restoranų, analizuota jų energetinė vertė (kcal) ir druskos kiekis (g) 100 g kiekvieno patiekalo. Kauno miesto studentų greito maisto vartojimo ypatumų ir jo įtakos vartotojų sveikatai ir kūno masei, įvertinimui sudaryta „Greito maisto įtaka Kaune studijuojančių studentų sveikatai ir kūno masei“ anketa ir apklausta 551 studentas.
Rezultatai ir išvados. Išanalizuotas dviejų Kauno miesto greito maisto restoranų patiekalų kaloringumas bei druskos kiekis juose parodė, kad restorane Nr. 2 80,0 proc. patiekalų buvo didesnės energetinės vertės nei analogiški patiekalai restorane Nr. 1. Tuo tarpu restorane Nr. 1, daugiau nei pusėje patiekalų druskos kiekis buvo didesnis nei patiekaluose iš restorano Nr. 2. Suvalgius vieną patiekalo porciją su gėrimu, gaunama 47,0 proc. rekomenduojamos kalorijų paros normos suaugusiam žmogui ir 59,0 proc. rekomenduojamos druskos kiekio paros normos suaugusiam žmogui. Nustatyta, kad 88,0 proc. tyrime dalyvavusių Kauno miesto studentų vartoja greitą maistą. Pagrindinės nurodytos priežastys vartoti tokį maistą : patogu skubant, toks maistas yra skanus, tokiu maistu tik kartais užkandžiaujama. Dažniausiai vartojami greito maisto produktai: picos, mėsainiai, kebabai, bulvytės fri. Nustatytos statistiškai reikšmingos (p <0,05) sąsajos tarp greito maisto vartojimo dažnumo ir sveikatos sutrikimų bei statistiškai reikšmingos sąsajos tarp greito maisto vartojimo dažnumo ir vidutinių mėnesio pajamų.
This study aims to evaluate the influence of fast food on Kaunas students’ health and body weight and to compare the calorific value and the amount of salt in meals of fast-food restaurants.
Methods. Ten identical meals from two Kaunas city fast food restaurants were chosen for comparison. The calorific value (kcal) and the amount of salt (g) of every meal (100 g) were compared. A questionnaire “Influence of fast food on Kaunas students’ health and body weight” was composed and 551 students were questioned.
Results and conclusions. Analysis of the calorific value and the amount of salt in meals from two Kaunas city fast food restaurants showed that 80% of meals from Restaurant No. 2 had higher energy value than meals from Restaurant No. 1. More than a half of the meals from Restaurant No. 1 had higher salt value than the meals from Restaurant No. 2. After consumption of one meal and a drink, consumer received 47% of recommended daily intake of calories and 59% of recommended daily intake of salt. The research showed that 88% of students consume fast food because it is ready to eat, what is good being in a hurry, it is tasty and mostly used as a snack. The most commonly eaten fast food are pizza, hamburgers, kebabs, french fries. Statistically significant (p <0.05) correlation between the frequency of fast food consumption and health problems as well as a statistically significant correlation between fast food consumption frequency and the average students’ monthly income.