Kazlų Rūdos miesto vaikų mitybos, kūno masės indekso ir fizinio aktyvumo analizė.
Stankevičienė, Agnė |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Labai svarbu nuo ankstyvos vaikystės suteikti žinias apie sveikos gyvensenos įgūdžių formavimą ir prie šio formavimo turi prisidėti ne tik šeima, bet ir ugdymo įstaigos atstovai, aplinka. Darbo tikslas: Įvertinti Kazlų Rūdos miesto vaikų mitybą, kūno masės indeksą ir fizinį aktyvumą. Uždaviniai: 1. Atlikti vaikų ir jų tėvų apklausą apie mitybos, sveikatos būklės ir fizinio aktyvumo ypatumus. 2. Išanalizuoti mokyklose esančių valgyklų valgiaraščius. 3. Įvertinti mokinių kūno masės indekso pasiskirstymą pagal sveikatos pažymose pateiktus duomenis. 4. Įvertinti vaikų fizinį aktyvumą pagal sveikatos pažymose pateiktus duomenis. Tyrimo objektu pasirinkta Kazlų Rūdos miesto ugdymo įstaigos. Atlikome vaikų mitybos, kūno masės indekso ir fizinio aktyvumo analizę. Anketa sudaryta iš 20 klausimų. Tyrime dalyvavo 656 respondentai. Apklausos rezultatų priklausomybės nustatymas, taikant SPSS programą ir EXCEL/TOOLS DATA ANALYSIS paslaugų paketą. Tyrimo metu analizuoti trijų ugdymo įstaigų valgiaraščiai sudaryti 15 dienų. Taip pat vertinta mokinių sveikata ir fizinis aktyvumas analizuojant ugdymo įstaigoms pateiktas kasmetines sveikatos pažymas (e/027). Analizuojamas mokinių kūno masės indeksas (KMI), o fizinio aktyvumo analizė atlikta vertinant kūno kultūros grupes trijų metų laikotarpiu nuo 2016 metų. Nustatyta, kad tik pusė (50,6 proc.) respondentų savo sveikatą įvertino gerai. Blogiausiai jautėsi aštuntos klasės moksleiviai. Daugiausiai sveikatos nusiskundimų turėjo mergaitės, dažniausiai skundėsi prasta nuotaika ir irzlumu. Vaisius kelis kartus per dieną vartoja 29,7 proc., daržoves 15,4 proc. Pieno, kefyro, jogurto produktus vartodavo kelis kartus per dieną 22,3 proc., varškę sūrį vartodavo 35,2 proc. Saldainius, šokoladus dažniausiai vartodavo kelis kartus per savaitę 36,3 proc., dažniau mergaitės. Sausainių , bandelių, pyragų, kelis kartus per savaitę vartodavo 40 proc., traškučius rečiau nei kartą per savaitę vartojo 41,3 proc., kolą ir saldintus gėrimus kelis kartus per savaitę 17,3 proc., energinių gėrimų nevartoja 81,3 proc. apklaustųjų. Dešrainius ir picas dažniausiai vartoja rečiau nei kartą per savaitę 54,7 proc., dažniausiai 6-7 klasės moksleiviai. Mėsą ir jos produktus kelis kartus per savaitę vartoja 22,3 proc. Dažniausiai tarp valgymų užkandžiauja vaisiais 65,3 proc. Pietus mokykloje kasdien perka 23,4 proc., bandeles 10,6 proc., traškučius 3,4 proc., gazuotus gėrimus 2,2 proc. Mokykloje nevalgo pietų todėl, kad neskanu 40,2 proc. 54,2 proc. respondentų ugdymo įstaigą pasiekia pėsčiomis ir tik 40,3 proc. apklaustųjų praleidžia lauke 60 min., laisvalaikiu 20,1 proc. mankštinasi/sportuoja. 52,1 nelanko jokio būrelio. Ugdymo įstaigų valgiaraščiai maitinimo aprašo nurodymus atitinka iš dalies. Mokinių turinčių antsvorį ir nutukimą skaičius tiriamuoju laikotarpiu mažėjo. Virš 90 proc. mokinių, lankančių Kazlų Rūdos ugdymo įstaigas, neturi sveikatos sutrikimų ir gali visapusiškai dalyvauti fizinio ugdymo pamokose.
It is very important to know about the development of healthy lifestyle habits from an early age and not only family but also educational institutions and the environment must contribute to this formation. The aim of the work is to evaluate the nutrition, body mass index and physical activity of children in Kazlu Ruda city. Tasks: 1. To conduct a survey about the peculiarities of nutrition, health and physical activity of children and their parents. 2. To analyse the canteen menus at schools. 3. To evaluate the distribution of the body mass index of pupils according to the data provided in health certificates. 4. To evaluate the physical activity of children according to the data presented in the health certificates. Kazlu Ruda city educational institutions were chosen as the object of the research. The analysis of children's nutrition, body mass index and physical activities was performed. The questionnaire consisted of 20 questions. 656 respondents participated in the study. Evaluating the dependency of the survey results, the SPSS program and the EXCEL / TOOLS DATA ANALYSIS package were used. In the course of the study, 15 days menus of three educational institutions were analysed. The health and physical activity of pupils was also assessed analysing the annual health certificates submitted to educational institutions (e / 027). The body mass index (BMI) of the pupils was analysed, and the physical activity analysis was done by evaluating the groups of physical education in the three-year period from 2016 onwards. It was found that only half (50.6%) of respondents considered their health to be well. Eighth grade pupils felt the worst. The girls had the highest number of complaints, most often complaining of bad mood and irritability. 29.7 percent of respondents consume fruit several times a day and 15.4 percent - vegetables. Milk, kefir and yoghurt products were consumed several times a day by 22.3 percent, while curd cheese was consumed by 35.2 percent. Sweets and chocolates were usually used several times a week by 36.3 percent and more often by girls. 40 percent of respondents consumed biscuits, cakes and pastries a few times a week; chips were eaten by 41.3 percent of respondents less than once a week; 17.3 percent used sweetened beverage including cola several times a week, and 81.3 percent of questioned do not consume any energy drinks. Sausages and pizzas are usually used less than once a week by 54.7%, usually by 6-7 grade pupils. Meat and its products are consumed by 22.3 percent several times a week. Most often, 65.3% of respondents have a fruit for a snack between meals. Every day, 23.4 percent of pupils buy school lunch, 10.6 percent – some rolls, 3.4 percent - chips and 2.2 percent buy fizzy drinks. 40.2 percent of respondents do not eat school lunch because it is tasteless. 54.2 percent of respondents walk to school and only 40.3 percent of interviewed spend 60 minutes outdoors; 20.1 percent - exercise or do sports in their free time. 52.1 do not attend any afterschool activity. The menus of educational institutions meet the catering description regulations partly. The number of pupils with overweight and obesity decreased during the period under review. Over 90 percent of pupils attending educational institutions in Kazlu Ruda do not have any health problems and can attend physical education lessons comprehensively.