Karščio įtaka karvių sveikatingumui ir produktyvumui
Bakutis, Bronius |
Juodsnukytė, Zita | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Mockeliūnas, Raimundas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Malakauskas, Alvydas | Komisijos narys / Committee Member |
Antanaitis, Ramūnas | Komisijos narys / Committee Member |
Jokimas, Juozas | Komisijos narys / Committee Member |
Stankevičienė, Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Bižokas, Vidmantas | Komisijos narys / Committee Member |
Žilaitis, Vytuolis | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Įvertinti karščio poveikį karvių sveikatingumui ir produktyvumui, cheminiams ir sanitariniams pieno rodikliams. Darbo uždaviniai: 1. Nustatyti karvių fiziologinės būklės pokyčius priklausomai nuo metų laiko, remiantis bandos valdymo programos duomenimis. 2. Nustatyti skirtingo produktyvumo karvių fiziologinės būklės pokyčius priklausomai nuo aplinkos temperatūros, remiantis bandos valdymo programos duomenimis. 3. Nustatyti pieno biocheminių rodiklių pokyčius priklausomai nuo aplinkos temperatūros, taikant skirtingas laikymo sistemas. 4. Nustatyti vasaros karščio poveikį karvių klinikiniams rodikliams. Mikroklimatą visų pirma suprantame kaip oro kokybę, gyvulininkystės patalpoje. Todėl tvartuose būtina gerai įrengti vėdinimo sistemas. Žiemos metu svarbu apsaugoti gyvulius nuo šalčio, o vasarą – nuo perkaitimo. Atlikus tyrimą matome, kad ir įrengus fermoje ventiliatorius esant aukštai temperatūrai vis tiek patiriami kokybiniai nuostoliai, todėl kaip geresnę aušinimo alternatyvą galime naudoti: šalčio padus, aušinimo bokštus, rūko sistemas, aušinimo – drėkinimo ventiliatorius Norint išvengti karščio streso, reikia: vidurdienį laikyti karves patalpose, pasirūpinti pavėsiu (šėrimo zonoje, ganyklose), pasirūpinti papildoma oro cirkuliacija tvartuose, pagerinti sanitarines priežiūros sąlygas, gerai subalansuoti racioną, naudoti aukštos kokybės pašarus, į racioną, papildomai įmaišyti vandens, kompensuojant elektrolitų netekimą, padidinti mineralų kiekį, pagrindinę raciono dalį sušerti vėsesnėmis paros valandomis, silosuotus pašarus šerti mažesniais kiekiais (dėl sutrumpėjusio galiojimo laiko), geriamą vandenį išlaikyti vėsų ir švarų.
The main aim of thesis is to evaluate the effects of heat to the health and productivity of dairy cows, chemical and sanitary milk parameters. The main goals are: 1. To determine physiological status changes of dairy cows depending on the time of the year based on herd management program data. 2. To determine physiological changes of different productivity cows depending on the ambient temperature based on herd management program data. 3. To analyze biochemical changes of milk depending on the ambient temperature when using different storage systems. 4. To determine the influence of heat to the clinical parameters of cows during the summer. The results. During the research it was determined that seasons and prevailing temperature have the influence to the cow’s productivity, activity, also electrical conductivity of milk, milking speed and weight of animals. If the cows during the summer are kept in the barn with the air conditioner (maximum ambient temperature is +32 °C) the fat of the milk gets 9,02 % higher, proteins fall below 8,9 %. SLL is lower 41,45 % to compare with the cows that are kept without air conditioning. Keeping the barns during the summer without ventilators body temperature of dairy cows is 2,31 %, pulse 37,5%, respiratory rate 33,33% higher than of cows that are kept in a barn with ventilators. The quality of milk is influenced by many factors. Even this study did not examine all the factors, it clearly shows that the high temperature exposure to the health and milk quality of cows were significant.