Maisto papildų, kurių sudėtyje yra liuteino, tyrimas taikant plonasluoksnės chromatografijos ir efektyviosios skysčių chromatografijos metodus
Alkauskas, Benas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas. Įvertinti liuteino kokybinę ir kiekybinę sudėtį Lietuvoje notifikuotuose maisto papilduose taikant plonasluoksnę chromatografiją ir efektyviąją skysčių chromatografiją. Darbo uždaviniai. Plonasluoksnės chromatografijos metodu identifikuoti liuteiną maisto papilduose; parinkti optimalias sąlygas liuteino ekstrakcijai iš maisto papildų; taikant efektyviąją skysčių chromatografiją atlikti liuteino maisto papildų kokybinę ir kiekybinę analizę; palyginti skirtinguose, Lietuvoje notifikuotuose, maisto papilduose esančio liuteino kiekybinę sudėtį su gamintojų deklaruojama informacija. Tyrimo objektas. Aštuoni Kauno miesto vaistinėse pirkti įvairių gamintojų, farmacinių formų ir sudėčių maisto papildai akims, kurių sudėtyje yra liuteino. Metodai. Buvo taikoma plonasluoksnė chromatografija kokybiniam liuteino nustatymui ir efektyvioji skysčių chromatografija kokybinei ir kiekybinei liuteino analizei maisto papilduose. Plonasluoksnės chromatografijos metodu analizuoti ekstraktai buvo gauti naudojant etilacetatą kartu su jame ištirpintu BHT (jo koncentracija tirpale 0,1 proc.), metodo tirpiklių sistema buvo sudaryta iš petrolio eterio-acetonitrilo-metanolio (1:1:2) mišinio. Efektyviosios skysčių chromatografijos tirpiklių sistema buvo sudaryta iš eliuento A – acetonitrilo ir distiliuoto vandens santykiu 9:1 kartu su trietilaminu, kurio koncentracija tirpale 0,25 proc. ir eliuento B – etilacetato su trietilaminu (jo koncentracija tirpale 0,25 proc.), maisto papildų ekstrakcijai naudotas chloroformas ir jame ištirpintas BHT, kurio koncentracija tirpale 0,1 proc. Rezultatai ir išvados. Plonasluoksnės chromatografijos metodu liuteinas identifikuotas penkiuose iš septynių analizuotų mėginių. Atliekant optimalių ekstrakcijos sąlygų parinkimą nustatyta, kad didžiausias medžiagos kiekis ekstrahavosi naudojant chloroformą ir jame ištirpintą BHT, kurio koncentracija tirpale 0,1 proc. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu liuteinas nustatytas visuose aštuoniuose maisto papilduose. Didžiausias jo kiekis, aptiktas vienoje farmacinė formoje, buvo 19,85 mg, o mažiausias – pėdsakai. Pusėje tirtų maisto papildų liuteino kiekis atitiko (99,3–107,4 proc.) gamintojo deklaruojamą kiekį ant pakuotės. Likusiuose keturiuose mėginiuose liuteino kiekis svyravo nuo pėdsakų iki 16,3 proc. nurodytos informacijos ant pakuotės.
Aim of the study. To evaluate qualitative and quantitative lutein composition in food supplements notified in Lithuania using thin-layer chromatography and high-performance liquid chromatography. Tasks. To identify lutein in food supplements using thin-layer chromatography; to select optimal conditions for lutein extraction from food supplements; to perform qualitative and quantitative analysis of lutein food supplements using high-performance liquid chromatography; to compare lutein amounts between different food supplements, notified in Lithuania, and information declared by manufacturers. Object. Eight food supplements for eyes containing lutein of various manufacturers, pharmaceutical dosage forms and ingredients, bought in Kaunas city drugstores. Methods. There were used thin-layer chromatography for lutein identification and high-performance liquid chromatography for qualitative and quantitative lutein analysis in food supplements. Extract, used for thin-layer chromatography, was obtained using ethyl acetate and 0.1 % BHT mixture, solvent system, used for this method, was made of petroleum ether-acetonitrile-methanol (1:1:2) mixture. High-performance liquid chromatography solvent system was made of eluent A – acetonitrile and distillated water (9:1) with 0.25 % triethylamine and eluent B – ethyl acetate with 0.25 % triethylamine, chloroform with 0.1 % BHT was used for food supplements extraction. Results and conclusions. Using thin-layer chromatography method lutein was identified in five out of seven analyzed samples. While determining optimal conditions for extraction, highest amount of lutein was extracted using chloroform and 0.1 % BHT mixture. Using high-performance liquid chromatography method lutein was identified in all eight food supplements. Highest amount, determined in one pharmaceutical dosage form, was 19.85 mg, lowest amount – traces. In half food supplements lutein amount agreed (99.3–107.4 %) with amount, declared by manufacturer on package. In rest four food supplements lutein amount ranged from traces to 16.3 % of declared information on package.