Virškinamojo trakto ir kitų nusiskundimų sveikata bei gyvensenos ypatumų sąsajos tarp LSMU studentų
Recenzentas / Reviewer |
Taikomoji visuomenės sveikata VIRŠKINAMOJO TRAKTO IR KITŲ NUSISKUNDIMŲ SVEIKATA BEI GYVENSENOS YPATUMŲ SĄSAJOS TARP LSMU STUDENTŲ Goda Ivanauskaitė Mokslinis vadovas prof. dr. Aušra Petrauskienė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakultetas, Kaunas. 62 psl. Darbo tikslas: Išsiaiškinti sąsajas tarp virškinamojo trakto ir kitų nusiskundimų sveikata bei gyvensenos ypatumų tarp LSMU studentų. Darbo uždaviniai: 1. Įvertinti virškinamojo trakto ir kitų nusiskundimų sveikata paplitimą tarp LSMU studentų; 2. Išanalizuoti LSMU studentų gyvensenos veiksnių ypatumus; 3. Įvertinti virškinamojo trakto bei kitų sveikatos nusiskundimų ir analizuotų gyvensenos veiksnių sąsajas. Metodika. Atliktas kiekybinis analitinis momentinis tyrimas. 2024 metų balandžio – birželio mėnesiais LSMU MA VSF ir SF anoniminės anketinės apklausos būdu apklausti 276 studentai. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant programinį paketą „IBM SPSS Statistics 29“. Ryšiui tarp kokybinių kintamųjų nustatyti buvo taikytas Spearmano koreliacijos koeficientas (r). Hipotezėms, kad požymiai tarpusavyje susiję, tikrinti buvo skaičiuotas Pearsono Chi kvadrato (χ2) kriterijus. Rezultatai laikyti statistiškai reikšmingais, kai p < 0,05. Rezultatai. 30,8 proc. studentų kasdien valgė šviežių daržovių ir 17,8 proc. – šviežių vaisių, 59,1 proc. užsiėmė aktyvia fizine veikla bent kartą per savaitę, 28,8 proc. rūkė kasdien, 46 proc. rūkė retkarčiais, 2,5 proc. – vartojo alkoholį bent 4 kartus per savaitę. Darbo dienomis per naktį vidutiniškai miegojo po 6,8 val., savaitgaliais – po 8,4 val. Dažniausi studentų nusiskundimai buvo susiję su nerimu, irzlumu ir bloga nuotaika. Didelė dalis studentų patyrė virškinamojo trakto negalavimus, ypač GERL simptomus. Stresas siejosi su liūdesiu, prislėgtumu, irzlumu, pykinimu, pilvo gurgėjimu; fizinė veikla neigiamai siejosi su galvos skausmu, nerimu, jaudinimusi bei galvos svaigimu, silpnumu. Išvados: Beveik visi studentai skundėsi bent vienu negalavimu per paskutines 4 savaites, 56,5 proc. jautė bent vieną iš GERL simptomų. Studentai vidutiniškai savo sveikatą vertino 7,7 balais. Savo mitybą 58 proc. studentų vertino kaip vidutinišką. Valgė vidutiniškai 3 kartus per dieną, kasdien naminį maistą – 56,4 proc., miego kokybę vertino vidutiniškai 7,5 balais. Dauguma studentų alkoholį vartojo kartą per savaitę ar rečiau, populiariausias gėrimas – kokteiliai. Daugiau nei pusė studentų nerūkė, tarp rūkančiųjų populiariausios – elektroninės cigaretės. Įprastą darbo dieną patiriamas stresas vertintas 5-7 balais iš 10. Rasti statistiškai reikšmingi ryšiai tarp streso, miego kokybės, fizinės veiklos ir įvairių negalavimų.
Applied Public Health THE RELATIONSHIP BETWEEN GASTROINTESTINAL AND OTHER HEALTH COMPLAINTS AND LIFESTYLE CHARACTERISTICS AMONG LSMU STUDENTS Goda Ivanauskaitė Supervisor: prof. dr. Aušra Petrauskienė Faculty of Public Health, Medical Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Kaunas. 62 p. Aim of the study: To identify the relationships between gastrointestinal complaints and lifestyle characteristics among LSMU students. Objectives of the study: 1. To assess the prevalence of gastrointestinal and other health complaints among LSMU students; 2. To analyze the characteristics of lifestyle factors among LSMU students; 3. To evaluate the relationships between gastrointestinal and other health complaints and the analyzed lifestyle factors. Methods: A quantitative analytical cross-sectional study was conducted. In April–June 2024, 276 students from the LSMU MA VSF and SF were surveyed using an anonymous questionnaire. Statistical data analysis was performed using the software package "IBM SPSS Statistics 29". Spearman's rank correlation coefficient (r) was applied to determine the relationship between qualitative variables. The Pearson's chi-squared (χ2) test was calculated to test the hypotheses that the characteristics are related. Results were considered statistically significant at p < 0.05. Results: 30.8% of students ate fresh vegetables daily, and 17.8% ate fresh fruit daily. 59.1% engaged in active physical activity at least once a week. 28.8% smoked daily, and 46% smoked occasionally. The highest frequency of alcohol consumption reported was at least 4 times per week by 2.5% of students. On weekdays, they slept an average of 6.8 hours per night, and on weekends, they slept an average of 8.4 hours. The most frequent complaints among students were related to anxiety, irritability, and low mood. A significant proportion of students experienced gastrointestinal discomfort, particularly GERD symptoms. Stress was associated with sadness, depression, irritability, nausea, and stomach rumbling. Physical activity was negatively associated with headache, anxiety, nervousness, dizziness, and weakness. Conclusions: Almost all students reported experiencing at least one ailment in the past 4 weeks, with 56.5% reporting at least one GERD symptom. On average, students rated their health as 7.7 out of 10. 58% of students rated their diet as average. They ate an average of 3 times per day, with 56.4% consuming homemade food daily. Sleep quality was rated as 7.5 out of 10 on average. The majority of students consumed alcohol once a week or less, with cocktails being the most popular beverage. More than half of the students did not smoke, and among those who did, electronic cigarettes were the most popular. Stress experienced on a typical workday was rated between 5 and 7 out of 10. Statistically significant associations were found between stress, sleep quality, physical activity, and various ailments.