Effect of Different Thawing Rates on Post-Thaw Viability and Motility of Cattle Semen
Dassouki, Osama Ali |
Recenzentas / Reviewer | |
Svaldenienė, Eglė | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Cattle semen is a valuable genetic resource that is widely used in the livestock industry for artificial insemination (AI). Semen cryopreservation is a common method of preserving semen for future use. The thawing process is an important procedure in semen processing that can also affect post-thaw viability.. This study aims to investigate the effect of different thawing rates on the post-thaw viability of cattle semen. The semen samples were collected from healthy bulls and frozen using a standard protocol. The samples were then thawed using three different thawing rates: slow (37°C for 60 seconds), medium (60°C for 7 seconds), and fast (70°C for 10 seconds). The post-thaw viability of the semen will be assessed by measuring sperm motility and viability. The results showed that the fast-thawing rate had significantly lower post-thaw viability compared to the medium and thawing rates, but slightly like that of the slow-thawing rate. Fast thawing rate also had an extremely decreased rate of motility compared to both other groups of temperatures. The medium thawing rate had both the highest post-thaw motility as well as the highest post-thawing viability of any of the three groups. Lastly, the slow thawing group seemed to be runner-up by a relative margin in viability, but data showed that motility was like that of the medium thawing rate when comparing those groups In conclusion, the thawing rate significantly affected the post-thaw viability of cattle semen. The medium thawing rate was the most effective in preserving post-thaw semen quality. It is important to note that the results may differ based on the specific semen freezing protocol and breed of cattle, and further research is needed to fully understand the impact of thawing rates on semen quality.
Galvijų sperma yra vertingas genetinis išteklius, plačiai naudojamas gyvulininkystės pramonėje dirbtiniam apvaisinimui. Spermos kriokonservavimas yra paplitęs spermos išsaugojimo būdas, skirtas naudoti ateityje. Atšildymo procesas yra svarbi spermos apdorojimo procedūra, kuri taip pat gali turėti įtakos gyvybingumui po atšildymo. Šio tyrimo tikslas - ištirti skirtingo atšildymo greičio poveikį galvijų spermos gyvybingumui po atšildymo. Spermos mėginiai buvo paimti iš sveikų bulių ir užšaldyti pagal standartinį protokolą. Po to mėginiai buvo atšildyti naudojant tris skirtingus atšildymo greičius: lėtą (37 °C 60 sekundžių), vidutinį (60 °C 7 sekundes) ir greitą (70 °C 10 sekundžių). Spermos gyvybingumas po atšildymo bus vertinamas matuojant spermatozoidų judrumą ir gyvybingumą. Rezultatai parodė, kad greito atšildymo greitis buvo gerokai mažesnis gyvybingumas po atšildymo, palyginti su vidutiniu ir vidutiniu atšildymo greičiais, tačiau šiek tiek panašus į lėto atšildymo greičio. Greito atšildymo greičio spermatozoidų judrumas taip pat buvo itin sumažėjęs, palyginti su abiem kitomis temperatūrų grupėmis. Vidutinio atšildymo greičio atšildymas pasižymėjo tiek didžiausiu judrumu po atšildymo, tiek didžiausiu gyvybingumu po atšildymo iš visų trijų grupių. Galiausiai, lėto atšildymo grupė pagal gyvybingumą santykinai užėmė antrąją vietą, tačiau duomenys parodė, kad judrumas buvo toks pat kaip vidutinio atšildymo greičio grupių, tačiau lyginant šias grupes Apibendrinant galima daryti išvadą, kad atšildymo greitis turėjo didelės įtakos galvijų spermos gyvybingumui po atšildymo. Vidutinė atšildymo sparta buvo veiksmingiausia išsaugant spermos kokybę po atšildymo. Svarbu pažymėti, kad rezultatai gali skirtis priklausomai nuo konkretaus spermos užšaldymo protokolo ir galvijų veislės, todėl norint visapusiškai suprasti atšildymo greičio įtaką spermos kokybei, reikalingi tolesni tyrimai.