Probiotoko Yeasture poveikis penimų kiaulių produktyvumui ir mėsos kokybei Probiotoko Yeasture poveikis penimų kiaulių produktyvumui ir mėsos kokybei Probiotoko Yeasture poveikis penimų kiaulių produktyvumui ir mėsos kokybei
Tamulienė, Renata |
Vaičiulaitienė, Ona |
Jukna, Vigilijus | |
Pastaraisiais metais, siekiant geriau panaudoti kiaulių genetinį potencialą, mažinti pašarų sąnaudas ir kiaulienos savikainą, apsaugoti nuo kai kurių virškinimo trakto ligų, pradėti naudoti biologiškai aktyvių medžiagų pašarų priedai. Vis plačiau naudojami mikrobinės kilmės produktai – probiotikai – jie normalizuoja žarnyno veiklą, gerina pašarų maistinę vertę, gerina pašaro maistingųjų dalių pasisavinimą ir didina gyvulių produktyvumą. Darbo tikslas. Ištirti probiotiko Yeasture kombinuotuosiuose pašaruose įtaką penimų kiaulių augimui, pa�����arų sąnaudoms ir mėsos fizinėms savybėms. Tyrimo metodika. Eksperimentinis darbas buvo atliktas Jono Juodžio vadovaujamoje UAB „Dainavos kiaulių veislynas“ kiaulių fermoje. Bandymo metu analogų principu buvo sudarytos dvi penimų kiaulių grupės – I (kontrolinė) ir II (bandomoji). Bandomosios grupės kiaulės buvo šeriamos visaverčiais kombinuotaisiais pašarais su probiotiku Yeasture, kuris buvo įmaišomas į kombinuotąjį pašarą, o kontrolinė grupė su kombinuotaisiais pašarais be probiotiko. Masės prieaugiui nustatyti kiaulės buvo sveriamos. Bandymo pabaigoje kiaulės buvo skerdžiamos ir paimti mėginiai mėsos kokybiniams rodikliams nustatyti. Mėginiai tyrimams buvo paimti iš ilgiausiojo nugaros raumens (musculus longissimus dorsi) tarpe 12 ir paskutiniojo šonkaulio. Mėsos kokybės rodikliai buvo nustatinėjami „Gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės vertinimo“ laboratorijoje. Tyrimo rezultatai. Per visą bandymo laikotarpį tiriamųjų gyvulių vidutinis paros priesvoris buvo kontrolinės grupės kiaulių 660 g, o bandomosios grupės kiaulių 765 g arba 15 proc. mažesnis lyginant su bandomosios grupės kiaulėmis. Mėsos gamybos konkurencingumas ir paklausa rinkoje priklauso nuo mėsos kokybės bei jos prekinės išvaizdos. Paklausą rinkoje turi mėsa, pasižyminti geromis juslinėmis, skoninėmis, technologinėmis bei kulinarinėmis savybėmis. Daugelyje Europos šalių mėsos rinka perpildyta, todėl ieškoma įvairių būdų jos kokybei bei konkurencingumui padidinti. Nustatyta, kad mėsos pH – kontrolinės grupės buvo (5,39) 2,2 proc. mažesnis lyginant su bandomąja grupe (5,51), o mėsos švelnumas analogiškai (1,88 kg/cm2 ) 30 proc. mažesnis lyginant su bandomosios grupės kiaulių mėsos švelnumu (2,46 kg/cm2). Tyrimų rezultatų aptarimas. Atlikus bandymą ir susumavus ir įvertinus rezultatus buvo registruojamas teigiamas probiotiko „Yeasture“ poveikis kiaulių augimui. Juos galima paaiškinti taip: žarnyno mikrofloros eubiozė (pusiausvyra) yra labai svarbi organizmo sveikatai, jai sutrikus, žarnyne pradeda daugintis ir vyrauja atsitiktinė mikroflora, kuri neatlieka apsauginės, imunitetą aktyvinančios funkcijos, todėl gyvuliai suserga žarnyno infekcijomis ar kitomis ligomis. Žarnyne esančios žalingos bakterijos gamina toksinus, kurie sukelia viduriavimą, pažeidžia gleivinę. Probiotikai yra stabilizuojantis šėrimo saugumo veiksnys. Jie turi antibakterinių, antivirusinių, uždegimą mažinančių savybių ir įvairiais mechanizmais apsaugo organizmą nuo žarnyno patogenų. Išvados: 1. Per visą bandymo laikotarpį bandomosios grupės kiaulės priaugo 15 proc. (p<0,001) daugiau nei kontrolinės grupės kiaulės. Vidutinis priesvoris per parą bandomosios grupės kiaulių buvo 15 proc. didesnis (p<0,001) nei kontrolinės grupės; 2. Pašarų sąnaudos 1 kg priesvorio priaugti bandomosios grupės kiaulių buvo 24 proc. mažesnis (p<0,001) nei kontrolinės grupės; 3. Kontrolinis ir bandomasis grupių kiaulių mėsos pH buvo normos ribose ir atitiko įprastus kiaulienos pH rodiklius. Bandomosios grupės kiaulių mėsa buvo 30 proc. švelnesnė nei kontrolinės grupės; 4. Bandymo metu naudotas probiotikas Yeasture buvo ekonomiškai efektyvus. Bandomoji grupė 1 kg priesvorio gauti, išlaidas pašarams sumažino 74 ct. arba 25 proc., o pagal rinkos supirkimo kainą (4 Lt. už 1 kg gryno svorio kiaulienos) bandomosios grupės pelningumas buvo 1044 Lt. didesnis nei kontrolinės grupės.
The object of the work: To analyze the influence of the probiotic. Yeasture in combinet fodder on the growth of porkers, the fodder expenditure and physical characteristics of meat. The following tasks were set to perform the work: 1. to evaluate the speed or porker growth by using the ration of different structure; 2. to evaluate the fodder expenditure in kg necessary to gain 1kg increase in weight; 3. to analyze the physical characteristics of meat; 4. to calculate the economic efficiency . Research methods: On the basis of analogues, 2 porker groups (control and experimental) were formed. Porkers from the control group were foddered with a full-valued combined fodder without probiotic, and the probiotic Yeasture was mixed in the fodder for experimental group on the ratio 1 kg:ton. Porkers were weighed three times during the whole experimental period, and the average increase in weight within twenty-four hours was calculated. In all weighing, increases in weight within twenty-four hours were statistically reliably greater in the experimental group of porkers – by 15 per cent. Fodder expenditure in kg necessary to gain 1 kg increase in weight was considerably greater in the experimental group of porkers (4.1 kg-3,1 kg). Here data were also reliable (p < 0,001). The economic efficiency was calculated that has showed the positive influence of probiotic on raising the porkers. The probiotic Yeasture was economically efficient (expenditure necessary to produce a production unit was cut down by 74 ct). Its economic benefit depends on the age, keeping conditions of porkers ant the composition of full-valued combined fodder.