Pieninių karvių hemolaktijos prognozė pagal produktyvumo pokyčius
Bložytė, Emilija Aina |
Recenzentas / Reviewer |
Tyrimas atliktas Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto Veterinarijos fakultete ir „X“ ūkyje 2024–2025 m. Tyrimo metu siekiama išsiaiškinti hemolaktija sirgusių karvių produktyvumo rodiklių pokyčius ir gautus rezultatus palyginti su sveikų karvių produktyvumo rodikliais. Tyrimui buvo atrinka 50 Holšteinų veislės juodmargių karvių, kurios buvo skirstomos į dvi grupes ir lyginamos tarpusavyje: karvės, kurioms nustatyta hemolaktija n=30, ir sveikos karvės, n=20. Papildomai šios grupės buvo skirstomos į keturis laktacijos periodus: iki 100-os laktacijos paros, nuo 100-os iki 200- os laktacijos paros, nuo 200-os iki 300-os laktacijos paros ir vėliau nei 300-oji laktacijos para. Pagal gyvūno identifikacijos numerį programoje „Dairy plan c21“ buvo gaunami ir analizuojami tokie produktyvumo rodikliai kaip laktacijos pikas, piko pasiekimo para, pieno produkcijos kiekis ir kūno masė. Pieno kokybinių rodiklių pokyčiai pirmąsias 90 parų po veršiavimosi analizuojami remiantis UAB „Pieno tyrimai“ duomenimis. Tyrimo duomenys apdoroti, susisteminti ir vizualiai pateikti naudojant programą „IBM SPSS Statistics“. Laktacijos profilio regresijos kreivė bei regresijos lygtis vizualiai pateikiama naudojant „Microsoft Excel“ programą. Rezultatai laikyti patikimais, kai p<0,05. Nustatyta, kad karvės, kurioms hemolaktija pasireiškė iki 100-os laktacijos paros pirmąjį mėnesį po veršiavimosi, turėjo 0,66 proc. didesnę pieno riebalų koncentraciją, palyginti su to paties laktacijos periodo kontroline grupe (p<0,05). Tiriamoji grupė, kuriai hemolaktija pasireiškė nuo 100- os iki 200-os laktacijos paros, turėjo 11,65 proc. mažesnę kūno masę ir pieningumo piką pasiekė 20,06 proc. anksčiau, nei to paties laktacijos periodo kontrolinė grupė (p<0,05). Taip pat ši tiriamoji grupė antrą mėnesį po veršiavimosi turėjo 0,14 proc. mažesnę pieno riebalų koncentraciją, palyginti su kontroline grupe (p<0,05). Panašūs dėsningumai stebimi ir tiriamojoje grupėje, kuriai hemolaktija pasireiškė nuo 200-os iki 300-os laktacijos paros. Ji turėjo 11,65 proc. mažesnę kūno masę, 4,38 proc. didesnį produktyvumą piko metu bei jų pieno baltymų koncentracija tiek antrą, tiek trečią mėnesį po veršiavimosi buvo mažesnė, palyginti su to paties laktacijos periodo kontroline grupe (p<0,05). Karvės, kurioms hemolaktija pasireiškė vėlyvosios laktacijos periodu, pasiekė 25,20 proc. didesnį vidutinį produktyvumą per parą bei pirmąjį mėnesį po veršiavimosi turėjo 0,32 proc. didesnę pieno baltymų koncentraciją, palyginti su kontroline grupe (p<0,05).
The study was conducted at the Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicinie and “X” farm in 2024-2025. The study aims to determine changes in productivity of cows with hemolactia compared to healthy cows. A total number of 50 Holstein black and white cows were selected for the study, which were then divided into two groups and compared with each other: cows with hemolactia n=30 and healthy cows n=20. Additionally, these groups were divided into four lactation periods: up to the 100th day of lactation, from the 100th to the 200th day of lactation, from the 200th to the 300th day of lactation and later that the 300th day of lactation. According to the animal identification number productivity indicators such as lactation peak, peak day, milk production volume and body weight were obtained and analyzed using program “Dairy plan c21”. Changes in milk quality indicators during the first 90 days after calving were analyzed based on data collected from UAB “Pieno tyrimai”. The research data was processed, summarized and visually presented using “IBM SPPS Statistics” program. The regression curve and regression equation of the lactation profile was visually presented using the program “Microsoft Excel”. The results were considered reliable when P<0.05. It was found that cows that developed hemolactia before the 100th day of lactation in the first month after calving had a 0.66% higher milk fat concentration compared to the control group of the same lactation period (P<0.05). The study group that developed hemolactia from day 100th to day 200th of lactation had a 11.65% lower body weight and reached peak milk yield 20.06% earlier than the control group of the same lactation period (P<0.05). Also, this study group had a 0.14% lower milk fat concentration in the second month after calving compared to the control group (P<0.05). Similar patterns were observed in the study group that developed hemolactia from the 200th day to 300th day of lactation. They had 11.65% lower body weight, 4.38% higher peak productivity and their milk protein concentration was lower in both the second and third months after calving compared to the control group of the same lactation period (P<0.05). Cows that developed hemolactia in late lactation reached 25.20% higher average daily productivity and in the first month after calving had 0.32% higher milk protein concentration compared to the control group (P<0.05).