Aminorūgščių ir riebalų rūgščių nustatymas jūrų dumbliuose dujų chromatografijos metodu
Recenzentas / Reviewer |
G. Tičkutės magistro baigiamasis darbas „Aminorūgščių ir riebalų rūgščių nustatymas jūrų dumbliuose dujų chromatografijos metodu“/ mokslinis vadovas prof. dr. Liudas Ivanauskas; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. – Kaunas. Tyrimo tikslas: identifikuoti ir kiekybiškai įvertinti aminorūgštis bei riebalų rūgštis, išskirtas iš skirtingų rūšių jūrų dumblių, dujų chromatografijos metodu. Tyrimo uždaviniai: identifikuoti ir kiekybiškai įvertinti aminorūgštis jūrų dumbliuose dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu; nustatyti bendrą aminorūgščių kiekį skirtingų rūšių jūrų dumbliuose; įvertinti, kokią procentinę dalį viso aminorūgščių kiekio tirtuose jūrų dumbliuose sudaro nepakeičiamos, sąlyginai nepakeičiamos ir pakeičiamos aminorūgštys; identifikuoti riebalų rūgštis ir įvertinti bendrą riebalų rūgščių kiekį jūrų dumbliuose taikant dujų chromatografiją su liepsnos jonizacijos detektoriumi; nustatyti sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių pasiskirstymą analizuojamose jūrų dumblių rūšyse; įvertinti polinesočiųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykio įvairavimą, nustatytą tirtuose jūrų dumblių mėginiuose. Tyrimo objektas ir metodai: tyrimo objektas – septynių skirtingų rūšių, džiovintų jūrų dumblių mėginiai. Kokybinė ir kiekybinė aminorūgščių analizė atlikta taikant dujų chromatografiją – masių spektrometriją. Kokybinė ir kiekybinė riebalų rūgščių analizė atlikta taikant dujų chromatografijos metodą su liepsnos jonizacijos detektoriumi. Tyrimo rezultatai ir išvados: visose tirtose jūrų dumblių rūšyse identifikuota 14 tokių pačių aminorūgščių. Jūrų dumbliuose daugiausiai aptikta L-glutamo rūgšties, L-asparto rūgšties bei L-alanino. Bendras aminorūgščių kiekis įvairavo nuo 22,04 ± 2,65 mg/g iki 99,65 ± 3,81 mg/g. Didžiausias bendras aminorūgščių kiekis aptiktas Pyropia yezoensis mėginyje, mažiausias – Eucheuma denticulatum jūrų dumbliuose. 45 – 54 % viso aminorūgščių turinio sudarė pakeičiamos, 29 – 43 % – nepakeičiamos, o 12 – 17 % – sąlyginai nepakeičiamos aminorūgštys. Bendras riebalų rūgščių kiekis tirtuose jūrų dumblių mėginiuose įvairavo nuo 3,47 ± 0,46 mg/g iki 24,71 ± 2,90 mg/g. Didžiausias bendras riebalų rūgščių kiekis nustatytas Undaria pinnatifida mėginyje, mažiausias – Eucheuma denticulatum jūrų dumbliuose. Didžiausias bendras sočiųjų riebalų rūgščių kiekis nustatytas Pyropia yezoensis jūrų dumbliuose (57,67 ± 1,12 % viso riebalų rūgščių kiekio), o didžiausias bendras nesočiųjų riebalų rūgščių kiekis aptiktas Saccharina japonica mėginyje (78,45 ± 2,06 % viso riebalų rūgščių kiekio). Pagal žmogui rekomenduojamą suvartoti omega-6/omega-3 RR santykį (1:1 – 1:2) iš visų tirtų jūrų dumblių rūšių Saccharina japonica ir Undaria pinnatifida mėginiai atitiko rekomenduojamas normas. Šiose jūrų dumblių rūšyse omega-6/omega-3 RR santykiai nustatyti atitinkamai 1:1,06 ir 1:1,18.
Final Master‘s thesis by G. Tičkutė “Determination of amino acids and fatty acids in seaweeds by gas chromatography method “/ supervisor Prof. Dr. Liudas Ivanauskas; Department of Analytical and Toxicological Chemistry at the Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. – Kaunas. Aim of the research: to identify and quantitatively evaluate amino acids and fatty acids extracted from different species of seaweeds using gas chromatography method. Objectives of the research: to identify and quantitatively evaluate amino acids in seaweeds using gas chromatography - mass spectrometry method; to determine the total amino acid content in different species of seaweeds; to assess the percentage composition of essential, conditionally essential, and non-essential amino acids in the analyzed seaweeds; to identify fatty acids and evaluate the total content of fatty acids in seaweeds using gas chromatography with flame ionization detector; to determine the distribution of saturated and unsaturated fatty acids in the analyzed seaweed species; to evaluate the variation in the ratio of polyunsaturated omega-3 and omega-6 fatty acids detected in the examined seaweed samples. Object and methods of the research: the research object comprised samples of seven different species of dried seaweed. Qualitative and quantitative analysis of amino acids was performed using gas chromatography - mass spectrometry. Qualitative and quantitative analysis of fatty acids was conducted using gas chromatography method with flame ionization detector. Results and conclusions: fourteen identical amino acids were identified in all seaweed samples. The highest levels of L-glutamic acid, L-aspartic acid, and L-alanine were found in seaweeds. The total amino acid content ranged from 22.04 ± 2.65 mg/g to 99.65 ± 3.81 mg/g. The highest total amino acid content was detected in the Pyropia yezoensis sample, while the lowest was found in Eucheuma denticulatum seaweeds. Essential amino acids comprised 45 – 54 % of the total amino acid content, non-essential amino acids constituted 29 – 43 %, and conditionally essential amino acids accounted for 12 – 17 %. The total content of fatty acids in the examined seaweed samples ranged from 3.47 ± 0.46 mg/g to 24.71 ± 2.90 mg/g. The highest total fatty acid content was found in the Undaria pinnatifida sample, while the lowest was observed in Eucheuma denticulatum seaweeds. The highest total saturated fatty acid content was determined in Pyropia yezoensis seaweeds (57.67 ± 1.12% of the total fatty acid content), while the highest total unsaturated fatty acid content was detected in Saccharina japonica sample (78.45 ± 2.06% of the total fatty acid content). According to the recommended omega- 6/omega-3 PUFA ratio (1:1 – 1:2) for human consumption, samples of Saccharina japonica and Undaria pinnatifida seaweeds met the recommended standards. The determined omega-6/omega-3 PUFA ratios for these seaweed species were 1:1.06 and 1:1.18, respectively.