Vandeninės propolio ištraukos liofilizacija ir pagamintų liofilizuotų miltelių kokybės vertinimas
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: ištirti liofilizacijos proceso faktorius, lemiančius liofilizuoto produkto su vandenine propolio ištrauka technologines charakteristikas. Darbo uždaviniai: parinkti ir pagaminti vandeninę propolio ištrauką liofilizuoto produkto gamybai; pagaminti vandeninės propolio ištraukos liofilizuotą produktą ir ištirti jo savybes; pritaikyti pagalbines medžiagas gaminant vandeninės propolio ištraukos liofilizuotą produktą ir įvertinti jų įtaką pagaminto produkto savybėms; ištirti ir išanalizuoti liofilizacijos technologijos įtaką produkto savybėms. Metodai: liofilizuotų miltelių su vandenine propolio ištrauka bei pasirinktais užpildais kiekybiniam ir kokybiniam sudėties tyrimui naudotas ESC metodas. Liofilizuotų miltelių kokybiniams rodikliams įvertinti atlikti miltelių birumo, suberiamojo tankio, drėgmės kiekio nustatymo bei higroskopiškumo tyrimai. Rezultatai: didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis buvo liofilizuotuose vandeninės propolio ištraukos milteliuose su sorbitoliu, o mažiausias – su gliukoze. Mažiausias drėgmės kiekis buvo milteliuose su manitoliu, jie taip pat pasižymėjo mažiausiu higroskopiškumu. Geriausiu birumu bei suberiamuoju tankiu pasižymėjo milteliai su sorbitoliu. Išvados: išanalizavus liofilizacijos procesą, parinkus vandeninę propolio ištrauką džiovinimui bei ištyrus liofilizuotus vandeninės propolio ištraukos miltelius su skirtingais užpildais bei jų kokybinius parametrus, kaip tinkamiausias užpildas propolio liofilizavimui pasirinktas manitolis.
The aim of the study. To investigate the lyophilization process, factors that determine the lyophilized product with an aqueous extract of propolis technological characteristics. Main tasks. Select and produce an aqueous extract of propolis for production of lyophilized product; produce of aqueous extracts of propolis lyophilized product and investigate its properties; apply the ingredients in producing aqueous extracts of propolis lyophilized product and assess their impact on the properties of the finished product; investigate and analyze lyophilization technology influence the product properties. Methods: The quantitative composition of aqueous extract of propolis and lyophilized powder was investigated with HPLC. The quality parameters of lyophilized powder used to evaluate the powder flowability, tapped density, moisture content, and hygroscopicity tests. Results. The highest amount of total phenolic compounds was detected in lyophilized powders with sorbitol, the lowest – with glucose. The most appropriate loss of drying was powder with mannitol, they also marked the also marked the lowest hygroscopicity. Best of flowlness and stapped density marked with sorbitol powder. Conclusions. After analysis of the lyophilization process, selection of the aqueous extract of propolis for drying and examination of lyophilised aqueous extracts of propolis powders with different bulking agents and their qualitative parameters as appropriate bulking agent of propolis lyophilization was selected mannitol.