Alternatyvių šaltinių panaudojimas bioetanolio gamybai ir natūralių priemonių taikymas gautų žlaugtų gedimo prevencijai
Senkuvienė, Aistė |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Atliekant šį darbą buvo atlikta etilo alkoholio gamyba iš bulvių ir jų perdirbimo šalutinių produktų, naudojant įvairius biokatalizatorius ir nustatyta jo sauga aukštesniųjų alkoholių ir kitų fuzelio junginių aspektu. Bulvių ir jų perdirbimo šalutinių produktų fermentacija buvo vykdyta Saccharomyces cerevisiae mielėmis, naudojant įvairius biokatalizatorius bei be jų. Pagal gautus rezultatus, fermentai, turėjo skirtingą įtaką technologiniams proceso parametrams ir etanolio išeigai: raugalo pH kito nuo 5,44 iki 5,88, atitinkamai, mėginių B3 ir B5; Raugalo bendras titruojamasis rūgštingumas (BTR) kito nuo 1,4 iki 9,5 ºN, atitinkamai, mėginių B5 ir L3; raugale sausųjų medžiagų kiekis kito nuo 1,3 iki 2,5%, atitinkamai, mėginių L1 ir L4; Didžiausia etanolio išeiga gauta sucukrinimui naudojant Stargen, Depol 692, Ecopulp Tx 200 - A fermentus, taip pat kontroliniuose mėginiuose. Žaliavos sucukrinimui naudoti fermentiniai preparatai, turėjo skirtingą įtaką aukštesniųjų alkoholių ir kitų fuzelio junginių formavimuisi etanolyje. Didžiausias suminis fuzelio junginių kiekis nustatytas mėginyje L3 (81920,7 mg/l), naudojant fermentinį preparatą Stargen. Mažiausias suminis fuzelio junginių kiekis nustatytas mėginyje B4 (4835,2 mg/l), naudojant fermentinį preparatą Ecopulp Tx 200 - A. Biogeninių aminų (BA) formavimuisi žlaugtuose įtakos turėjo etanolio gamybos metu žaliavos sucukrinimui naudoti fermentai. Didžiausias suminis BA kiekis nustatytas kontroliniuose mėginiuose B5 (105,5 mg/kg). Mažiausias BA kiekis nustatytas mėginiuose B2 (7,8 mg/kg), naudojant fermentinį preparatą Depol 680 P. Žlaugtų fermentacija parinktomis pieno rūgšties bakterijomis galėtų būti alterntyvi priemonė cheminiams konservantams, o gaunama pašarų žaliava, be maistinės vertės galėtų turėti ir teigiamą įtaką gyvūnų sveikatingumui, nes joje būtų rekomenduojamas probiotiniams priedams pieno rūgšties bakterijų kiekis (daugiau nei 106).
Ethanol was made from potatoe and their by-products by using different enzymes for mass saccharification process. Safety of produced ethanol was evaluated by examination of higher alcohols and other fusel compounds. Lactic acid bacteria were used for distillers grains (DGGS) conservation. Biogenic amines and microbiological parameters of (DGGS) were evaluated. According to our results, different enzymes have different influence on technological and ethanol parameters and yield. The highest yield of ethanol was obtained from samples prepared with Stargen, Depol 692 ir Ecopulp Tx 200 - A, as well as in control samples, without enzymes. The highest concentration of fusel compounds was found in a samples L3 (81920.7 mg/l), which were produced by using Stargen. The lowest concentration of fusel compounds was found in samples B4 (4835.2 mg/l), which were produced by using Ecopulp Tx-200 A. Biogenic amines formation in DGGS were affected by enzymes used for saccharification of the raw material. The highest total biogenic amines content was found in control samples B5 (105.5 mg/kg). The lowest biogenic amines content was found in samples B2 (7.8 mg/kg), which were produced by using Depol 680 P. DGGS fermentation with selected lactic acid bacteria could be alternative for preservations, to increase DGGS nutritional value and their positive impact on the health of animals, because it would contain the recommended quantity of lactic acid bacteria (more than 106).