Options
Escherichia coli paplitimas ir fenotipinis atsparumas antibiotikams lietuviškoje ir lenkiškoje viščiukų broilerių mėsoje
Recenzentas / Reviewer | |
Urbonavičiūtė, Indra | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Viščiukų broilerių mėsa šių dienų pasaulyje yra plačiai vartojama. Siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą labai svarbu tirti mikrobiologinį užterštumą Escherichia coli bakterijomis broilerių auginimo vietose ir taip pat atkreipti dėmesį į antibiotikų naudojimo pagrįstumą. Antimikrobinio atsparumo išsivystymo problema ir E. coli virulentiškumas lemia tai, jog ši bakterija yra nuolatos tiriama. Šio darbo tikslas yra ištirti lietuviškos ir lenkiškos viščiukų broilerių mėsos produktų užkrėstumą Escherichia coli bakterijomis ir įvertinti jų atsparumą antibiotikams. Tiriamoji darbo dalis buvo vykdoma nuo 2020 m. rugsėjo mėn. iki 2022 m. birželio mėn. Laboratorinis tyrimas buvo atliekamas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos akademijoje, Maisto saugos ir kokybės katedroje, Mikrobiologijos laboratorijoje. Tyrimo objektas yra lietuviška ir lenkiška viščiukų broilerių mėsa pirkta mažmeninėse prekių parduotuvėse. Per visą tiriamąjį laikotarpį buvo ištirtas 91 mėginys, iš kurių 44 buvo lenkiškos ir 47 Lietuvoje užaugintų viščiukų broilerių mėsos mėginiai. Tyrimui pasirinkta tirti lenkiškus ir lietuviškus atvėsintus viščiukų broilerių sparnelius ir blauzdeles. Viščiukų broilerių mėsos mėginiai buvo tiriami Escherichia coli atžvilgiu naudojant tiesioginį metodą. Taikant šį metodą, paruošti mėginiai sėjami giluminiu būdu į sterilias Petri lėkšteles su triptono tulžies-X-gliukuronido terpe (TBX) (Oxoid, UK). Paruoštos Petri lėkštelės inkubuojamos 1 parą 44 °C temperatūroje. E. coli atsparumas antibiotikams buvo vertinamas difuzijos į agarą metodu, naudojant Mueller – Hinton agarą (Mueller-Hinton II Agar, BBL, Cockeysville, JAV) su skirtingomis antibiotikų koncentracijomis. Antimikrobinio E. coli atsparumo nustatymui buvo pasirinkti keturi antibiotikai – tetraciklinas, ciprofloksacinas, gentamicinas ir ceftriaksonas. Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad E. coli bakterijomis buvo užkrėsti 68,09 proc. lietuviškos ir 77,27 proc. lenkiškos viščiukų broilerių mėsos mėginiai. Iš tirtų lenkiškos ir lietuviškos viščiukų broilerių mėsos sparnelių ir blauzdelių mėginių, nustatyta, jog E. coli bakterijomis buvo užkrėsta 42,55 proc. lietuviškų ir 40,91 proc. lenkiškų viščiukų broilerių sparnelių. Užkrėtimas E. coli bakterijomis taip pat buvo aptiktas 25,53 proc. lietuviškų ir 36,36 proc. lenkiškų viščiukų broilerių blauzdelių mėginiuose. Taip pat atliktas tyrimas parodė, jog tetraciklinui buvo atsparios visos iš lietuviškos ir lenkiškos vištienos mėginių išskirtos E. coli padermės. Ciprofloksacinui atsparios – 5 84,85 proc. E. coli padermių. Gentamicinui atsparios 33,33 proc. E. coli padermės, o ceftriaksonui atsparios buvo 19,7 proc. padermių. Dauginiu atsparumu pasižymėjo 39,39 proc. E. coli padermės. Tyrimo metu nustatyta, jog iš visų išskirtų E. coli padermių, vienam antibiotikui buvo atsparios 13,64 proc., dviems antibiotikų rūšims – 46,97 proc., trims antibiotikams buvo atsparios 27,27 proc. padermių. Visoms keturioms tyrime naudotoms antimikrobinėms medžiagoms buvo atsparios 12,12 proc. padermių.
Meat from broiler chickens is widely consumed in the world today. In order to protect public health, it is very important to study microbiological contamination of Escherichia coli bacteria in broiler production areas and also to pay attention to the validity of antibiotic use. The problem of the development of antimicrobial resistance and the virulence of E. coli lead to the fact that this bacterium is constantly being studied. The aim of this work is to investigate the contamination of meat products from Lithuanian and Polish broiler chickens with Escherichia coli bacteria and to evaluate their resistance to antibiotics. The investigative part of the work was carried out from 2020 September until 2022 June. Laboratory research was conducted at the Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Department of Food Safety and Quality, Microbiology laboratory. The object of the research is the meat of Lithuanian and Polish broiler chickens bought in retail stores. During the entire research period, 91 samples were analyzed, of which 44 were Polish and 47 Lithuanian broiler chicken meat samples. Polish and Lithuanian chilled wings and legs of broiler chickens were chosen for the study. Meat samples from broiler chickens were tested for Escherichia coli using a direct method. In this method, prepared samples are seeded by depth in sterile Petri dishes with tryptone bile-X glucuronide agar (TBX) (Oxoid, UK). The prepared Petri dishes are incubated for 1 day at a temperature of 44 °C. Antibiotic resistance of E. coli was assessed by the agar diffusion method using Mueller-Hinton Agar (Mueller-Hinton II Agar, BBL, Cockeysville, USA) with different concentrations of antibiotics. Four antibiotics - tetracycline, ciprofloxacin, gentamicin and ceftriaxone - were selected for the determination of antimicrobial resistance of E. coli. The results of the study showed that 68.09 % of Lithuanian and 77.27 % of Polish broiler chickens meat samples were infected with E. coli bacteria. From the analyzed samples of Polish and Lithuanian broiler chicken wings, it was found that 42.55 % of Lithuanian and 40.91 % of Polish broiler chickens wings were infected with E. coli bacteria. Infection with E. coli bacteria was also detected in 25.53 % Lithuanian and 36.36 % in Polish chicken broiler leg samples. The study also showed that all E. coli strains isolated from Lithuanian and Polish chicken samples were resistant to tetracycline. Ciprofloxacin resistant - 84.85 % E. coli strains. Gentamicin resistant 33.33 %. E. coli strains, while 19.7 % were resistant to ceftriaxone strains. 39.39 % showed multiple resistance E. coli 7 strains. During the study, it was found that out of all isolated strains of E. coli, 13.64 % were resistant to one antibiotic, 46.97 % were resistant to two types of antibiotics, and 27.27 % were resistant to three antibiotics strains. 12.12 % strains of E. coli were resistant to all four antimicrobial agents used in the study.