Options
Fenolinių junginių analizė dilgėlių (Urtica dioica L.) šaknyse, stiebuose ir lapuose
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas:nustatyti natūraliai Lietuvoje augančių didžiųjų dilgėlių (Urtica dioicaL.) kaupiamų fenolinių junginių kokybinę ir kiekinę sudėtį bei įvertinti antioksidacinį aktyvumą. Tyrimo uždaviniai:parinkti didžiųjų dilgėlių šaknų, stiebų ir lapų fenolinių junginių ekstrakcijos sąlygas.Nustatyti bendrą fenolinių junginių, flavonoidų ir hidroksicinamono rūgšties darinių kiekį Urtica dioica L. lapų, stiebų ir šaknų ekstraktuose vegetacijos metu bei žaliavose surinktose iš skirtingų Lietuvos augaviečių. Nustatyti didžiųjų dilgėlių ėminių ekstraktų antioksidantinį aktyvumą, įvertinti koreliacinius ryšius tarp didžiosios dilgėlės ėminiuose kaupiamo fenolinių junginių kiekio ir ekstraktų antioksidantinio aktyvumo. Įvertinti didžiosios dilgėlės lapų, stiebų ir šaknų fenolinių junginių kokybinę ir kiekinę sudėtį ultraefektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Tyrimo rezultatai ir išvados:Bendras fenolinių junginių kiekis lapuose vegetacijos metu svyruoja nuo 64,90 ±0,54 mg/g iki 114,80±0,80 mg/g, skirtingose augimvietėse nuo 122,95±4,98 mg/g iki 154,97±1,68 mg/g. Lapuoseflavonoidų kiekis vegetacijos metu įvairuoja nuo 11,47±0,11 mg/g iki 16,27 ± 0,16 mg/g, skirtingose augavietėse nuo 11,04 ± 0,41 mg/g iki 20,16 ± 0,16 mg/g. Stiebuose ir šaknyse fenolinių junginių kiekiai statistiškai reikšmingai mažesni, nei lapuose. Vidutinis bendras hidroksicinamono rūgšties darinių kiekis lapuose yra 23,87 mg/g, stiebuose –3,37 mg/g, šaknyse – 2,74 mg/g. Stipriausiu antioksidaciniu aktyvumu, pasižymėjo Jurbarko raj. Girdžiuose ir Rokiškyje surinktų dilgėlių lapų ekstraktai. Nustatytas labai stiprus koreliacijos ryšys tarp bendro fenolinių junginių kiekio ir antioksidacinio aktyvumo, nustatyto FRAP metodu (0,975, p<0,05). UESC/MS metodu didžiųjų dilgėlių žaliavose identifikuoti šie junginiai:chlorogeno rūgštis, chino rūgštis, kavos rūgštis, kumaro rūgštis, rutinas, izokvercitrinas, izoramnetin-3-O-rutinozidas.
The aim of the research:to determine the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of roots, stalks and leaves of Stinging nettle, which grow in Lithuanian climatic conditions and to evaluate the antioxidant activityof their extracts. The objectives of the research: to select the extraction conditions of phenolic compounds from the samples of roots, stalks and leaves of Stinging nettle. To determine total phenolic compounds, total hidroxycinnamic acid derivativesand total flavonoids content variation in the samples of roots, stalks and leaves of Stinging nettle collected during vegetation period and from various regions of Lithuania. To determinethe antioxidant activityand correlation between the phenolic compounds content in the samples of Stinging nettle and the antioxidant activityof their extracts. To evaluate the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds in samples of roots, stalks and leaves of Stinging nettleby UHPLC methodology. The results and conclusions of the research: Total phenolic compounds amount in leaves of Stinging nettle varies from 64,90±0,54 mg/g to114,80±0,80 mg/g during vegetation periodand from 122,95±4,98 mg/g to 154,97±1,68 mg/g in different regions of Lithuania. During vegetation period total flavonoids amount in leaves of Stinging nettle varies from 11,47 ± 0,11 mg/g to 16,27±0,16 mg/g, and in different regions of Lithuania varies from 11,04±0,41 mg/g to 20,16±0,16 mg/g. Total phenolic compounds amount in stalks and roots of Stinging nettle was significantly lower than in leaves. The average amount of hydroxycinnamic acid derivates in leaves –23,87 mg/g, stalks – 3,37 mg/g, roots – 2,74 mg/g. The strongest antioxidant activity was determinedin extracts of leaves, cultivated in Jurbarkas reg., Girdžiai and in Rokiškis town. The strongest correlation was determined between the total amount of phenolic compounds and antioxidant activity, which was measured by FRAP method (0,975, p<0,05).The seven phenolic compounds (chlorogenic, quinic, caffeic and coumaric acids, rutin, isoquercitrin, isorhamnetin-3-O-rutinoside) were identified and quantified by UHPLC/MS method.