Options
Apsiveršiavusių karvių fiziologinių rodiklių įtaka veršelių sveikatingumui
Benikaitė, Loreta |
Antanaitis, Ramūnas |
Vaitkevičienė, Milda | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Mockeliūnas, Raimundas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Pamakštys, Vytautas | Komisijos narys / Committee Member |
Virgailis, Marius | Komisijos narys / Committee Member |
Noreika, Algis | Komisijos narys / Committee Member |
Kučinskas, Audrius | Komisijos narys / Committee Member |
Petkevičius, Saulius | Komisijos narys / Committee Member |
Didelis naujagimių veršelių sergamumas ir mirtingumas sukelia didelius ekonominius nuostolius ūkiams. Naujagimiai veršeliai neturi tinkamos apsaugos nuo aplinkoje esančių mikroorganizmų - bakterijų, virusų, pirmuonių poveikio, todėl labai svarbu nuo pirmųjų gyvenimo dienų juos tinkamai prižiūrėti. Didelį dėmesį skirti, kad girdimo pienu periodu (iki 3 – 4 mėn. amžiaus) veršeliai nesusirgtų virškinimo trakto ir kvėpavimo takų ligomis. Pasibaigus šiam periodui sudaryti tinkamas šėrimo, laikymo sąlygas. Svarbiausia išsaugoti, kad veršeliai būtų sveiki, to galima pasiekti laiku sugirdant geros kokybės krekenas, užtikrinant geras laikymo sąlygas, priežiūrą, šerti visaverčiais bei kokybiškais pašarais. Tikslas: išanalizuoti apsiveršiavusių karvių fiziologinių rodiklių įtaką veršelių sveikatingumui. Uždaviniai: 1. Įvertinti veršelių sveikatingumą lemiančius veiksnius; 2. Įvertinti apsiveršiavusių karvių ir veršelių fiziologinius, biocheminius kraujo rodiklius; 3. Įvertinti apsiveršiavusių karvių kūno masės indekso įtaką veršelių sveikatingumui. Išvados: 1. Veršelių sveikatingumui įtakos turi veršelių kūno masės didėjimas, nustatytas prieaugis per dieną (0,321 kg), neigiamos įtakos turi nepakankamai susidaręs imunitetas, dviejų dienų amžiaus šešiems veršeliams iš vienuolikos nustatytas sumažėjęs imunoglobulino G kiekis (< 5 g/l). 2. Apsiveršiavusių karvių kraujo biocheminiai rodikliai įtakojo veršelių kraujo biocheminius rodiklius- 2.1. buvo nustatytas teigiamas ryšys tarp karvių fosforo ir veršelių magnio, karvių kalcio ir veršelių albuminų (p< 0,05); 2.2. neigiama koreliacija buvo tarp karvių bendro baltymo ir veršelių alaninaminotransferazės ( p< 0,05); 2.3. neigiama koreliacija tarp karvių šlapalo ir veršelių šlapalo ( p< 0,05). 3. Karvių kūno masė neturi įtakos veršelių sveikatingumui, gauti kraujo biocheminiai gliukozės, šlapalo, ALT, AST, fosforo rodikliai tarp (I) ir (II) karvių grupės buvo statistiškai nepatikimi ( p> 0,05). Pasiūlymai: 1. Laiku kontroliuoti karvių kūno masės indeksą. 2. Tikrinti krekenų kokybę. Veršeliams laiku sugirdyti geros kokybės krekenų, laiku atlikti vakcinaciją. 3. Periodiškai nustatyti dviejų dienų amžiaus veršelių kraujyje esančius imunoglobulinus.
The objectives: To set the parameters of calved cow’s milk, biochemical indicators of cows and calves blood and cow‘s body mass index and to explain how biochemical indicators in cow’s blood influence calves health.
Place of investigation and methodology: The experiment was accomplished during the months of August - October 2012 in ŽŪB Grūduva, located in the Gotlybiskiu village Šakiai region. 13 cows of various lactation and productivity mainly of Holstein and Lithuanian Black and White dairy cow breeds and 13 Holstein and Lithuanian Black and White dairy calves were selected for the experiment. The samples were taken from jugular vein in the neck, using vacuum, disposable tubes without anticoaugulant. (BD Vacutiner, England.). Blood samples were taken from calved cows 2 days after parturition, then after 7 days, and after 14 days. Calves blood samples were taken at the age of two-days-old, then 7-days-old and two weeks of age. While taking the samples the calves were weighed and rectal temperature was measured.
Biochemical parameters of: calcium (Ca), magnesium (Mg, urea, phosphorum (P), albumen (ALB), total protein (B.b.), enzymes aspartate aminotransferae (AST) and alanine aminotransferase (ALT) concentration in serum were investigated with computerized analyzer „Hitachi 705“ (Hitachi, Japan) using DiaSys“ (Diagnostic Systems GmbH, Germany). Blood glucose (mmol / l) was determined by using disposable glucose strips. From the blood serum the quantity of calves immunoglobulin G was determined. Information on milk somatic cells (SCC), milk protein, milk fat, milk, lactose and the amount of urea was collected using the SE “Pieno Tyrimai” data.
In the investigated dairy farm, herd management and accounting is managed using "Afifarm" computerized herd management program.
Results: The results obtained while carrying out the experiment showed that the biochemical parameters of calved cows blood influence young calves blood indicators. A positive relationship was established between cows phosphorus and calves magnesium; calcium of cows and calves albumins (p <0.05) negative correlation between the total protein in cows and ALT in calves, and the urea of cows and calves (p <0.05).
During the experiment calves put on 4.5 kg of weight in 14 days Average one calve weight increase per day was 0.321 kg which was not considered as high. According to Kulpis J. (2010) during the lactation period the calves should not be fed too much. What is important is that during the lactation period the calves would be healthy and resistant to infections. During the experiment half of the calves did not have proper amount of immunoglobulin G.
The data showed that calved cow’s body mass index (KMI) didn’t have influence young calves blood glucose, urea, ALT, AST, phosphorus indicators. Various environmental and genetic factors influence birth weight of calves
Conclusions: 1. The increase in calves weight has influence on the calves health. The weight increases 0.321 kg per day. Insufficient immunity has negative influence. For 6 out of 11 calves at the age of two days a reduced amount of immunoglobulin was observed G (< 5 g/l). 2. Calved cows biochemical blood parameters influenced calves‘ blood biochemical indicators. 2.1. There wasa possitive bind observed between phosporus (P) in calves and magnesium (Mg) in cows, calcium (Ca) in cows and calves albumin (p< 0,05); 2.2. Negative correlation was observed between total proteine and calves alanine aminotransferase (ALT) ( p< 0,05); 2.3. Negative correlation between cows urea and calves urea ( p< 0,05). 3. The data showed that calved cow’s body mass index (KMI) didn’t have influence young calves blood glucose, urea, ALT, AST, phosphorus indicators. The data obtained were statistically insignificant ( p> 0,05).
Suggestions: 1. Control cows body mass intex on time. 2. Control the quality of colostrum. Provide calves with good quality colostrum and, vaccinate them on time. 3. Periodically check the levels of immunoglobulin in the blood on the calves at the age of 2 days.