Migrenos sąsaja su virškinamojo trakto patologijomis: celiakija, neceliakiniu jautrumu glitimui ir mityba pagal fermento diamino oksidazės aktyvumą.
Griauzdaitė, Karolina |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tikslas: Įvertinti sunkios migrenos sąsają su virškinamojo trakto patologijomis ir mityba pagal diamino oksidazės fermento aktyvumą. Uždaviniai: 1. Įvertinti celiakijos ir neceliakinio jautrumo glitimui paplitimą tarp sergančiųjų sunkia migrena, lyginant su fermento diamino oksidazės aktyvumu. 2. Įvertinti sunkia migrena sergančiųjų pacientų mitybą pagal mitybinį apklausos klausimyną, lyginant su diamino oksidazės fermento aktyvumu. 3. Įvertinti sunkia migrena sergančiųjų pacientų priepuolių įtaką kasdieninei veiklai prieš ištyrimą ir praėjus 3 mėn. Metodai: Atliktas momentinis kohortinis tyrimas – atsitiktinės tikslinės atrankos būdu apklausti 44 pacientai, sergantys sunkia migrena ir turintys celiakijai ir neceliakiniam jautrumui glitimui būdingų simptomų. Grupės suformuotos iš migrena sergančiųjų su sumažėjusiu DAO aktyvumu (n=26) ir migrena sergančiųjų su normaliu DAO aktyvumu (n=18). Įvertinta migenos priepuolių įtaka kasdieninėje veikloje prieš ištyrimą ir praėjus 3 mėn., mitybos ypatumai, antikūnių prieš audinių transgliutaminazę koncentracija serume, histologinė klasifikacija pagal Marsh klasifikaciją. Tyrimo rezultatai: 1. Neceliakinis jautrumas glitimui pirmoje grupėje nustatytas 90%, lyginant su antrąja – 10%. Celiakija iš 44 tiriamųjų nustatyta vienam tiriamajam. 2. Statistiškai reikšmingai dažniau produktus, galinčius sukelti ar pasunkinti migrenos priepuolius (citrusiniai vaisiai, kava, sūris ir kt.), taip pat produktus, sukeliančius simptomus sergant celiakija ar ne celiakiniu jautrumu glitimui, vartojo grupė su sumažėjusiu DAO aktyvumu. 3.Įvertinus bendrą abiejų grupių MIDAS klausimyną gautas statistiškai reikšmingai mažesnis dienų vidurkis po 3 mėn., kai dėl migrenos priepuolių buvo sutrikdyta kasdieninė tiriamųjų veikla (p=0,22), dienų skirtumas ∆=12,31. Paskutiniųjų mėnesių dienų su galvos skausmu vidurkis statistiškai reikšmingai mažėjo (p=0,08); dienų skirtumas ∆=3,50. Skausmo stiprumas dešimtbalėje sistemoje per 3 mėn. statistiškai reikšmingai mažėjo p=0,00017. Išvados: Neceliakinis jautrumas glitimui dažnesnis grupėje su sumažėjusiu DAO aktyvumu. Grupėje su sumažėjusiu DAO aktyvumu dažniau vartojamas maistas, sukeliantis simptomus sergant celiakija ir neceliakiniu jautrumu glitimui, taip pat maistas, skatinantis galvos skausmo atsiradimą. Migrenos priepuolių įtaka kasdieninėje veikloje po 3 mėn. buvo mažesnė abiejose grupėse.
Aim: To evaluate the activity of severe migraine interface with the digestive pathologies and nutrition in the activity of diamine oxidase. Objectives: 1. To evaluate the spread of celiac disease and non celiac gluten sensitivity among patients with severe migraine compared to the DAO activity. 2. To evaluate nutrition of patients with severe migraine according to a nutritional survey questionnaire compared to DAO activity. 3. To evaluate the impact of migraine attacks on daily activities of patients before the investigation and 3 months after it. Methods: An instantaneous cohort study was carried out using a random sampling method of 44 patients with severe migraine and symptoms related to celiac disease and non celiac gluten sensitivity were questioned. Groups were formed from patients with severe migraine who have a decreased DAO activity (n=26) and patients with severe migraine who have a normal DAO activity (n=18). The impact of migraine attacks on daily activities before the investigation and 3 months after it was evaluated, as well as nutritional characteristics, tissue transglutaminase antibodies in serum and histological classification of Marsh classification. Results: 1. Non celiac gluten sensitivity in the first group was set to be 90%, compared to the second group 10%. Celiac disease was found for one patient out of 44 patients. 2. The group with the smaller DAO activity statistically significantly consumed more products that may cause or aggravate migraine attacks (such as citrus fruits, coffee, cheese etc.) and also products that cause symptoms for patients with celiac disease and non celiac gluten sensitivity. 3. A statistically significant lower average was set after 3 months, when the daily activity of the patients was disturbed for migraine attacks p=0,22; The last months’ days with a severe headache average statistically significantly decreased p=0,08. Changes in the severity of pain throughout the 3 months’ period in the ten-point system statistically significantly decreased p=0,00017. Conclusion: Patients with the smaller DAO activity have a greater spread of non celiac gluten sensitivity and nutrition that can worsen migraine attacks and symptoms of both digestive tract diseases. Migraine attacks on daily activities after 3 months were found to be smaller than before the investigation.