Options
Prieskoninių žolelių tarša pelėsiniais grybais ir mikotoksinais
Recenzentas / Reviewer |
Tiriamasis darbas atliktas 2022–2023 metais Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos akademijos, Maisto saugos ir kokybės katedroje. Darbo tikslas buvo identifikuoti pelėsinius grybus ir mikotoksinų paplitimą įvairiose šviežiose bei džiovintose prieskoninėse žolelėse. Buvo ištirti 5 skirtingų rūšių žolelės. Tyrimo metu šviežiose ir džiovintose žolelėse skiedimo metodu buvo nustatytas bendras pelėsinių grybų kolonijas sudarančių vienetų skaičius, įvertintas išorinis procentinis užterštumas pelėsiniais grybais, plonasluoksnės chromatografijos (PSCh) metodu nustatytos mikotoksinų aflatoksino B1, zearalenono ir deoksinivalenolio koncentracijos džiovintose prieskoninėse žolelėse. Šviežiose prieskoninėse žolelėse bendras pelėsinių grybų kolonijų skaičius svyravo nuo 3,44 iki 3,98 log10 KSV/g. Didžiausia tarša pasižymėjo čiobreliai ir šalavijas. Vyraujančios pelėsinių grybų gentys buvo Fusarium spp. ir Cladosporium spp. Džiovintose prieskoninėse žolelėse bendras pelėsinių grybų kolonijų skaičius svyravo nuo 3,23 iki 4,44 log10 KSV/g. Didžiausiu užterštumu išsiskyrė šalavijas. Vyravo Alternaria ir Fusarium genčių grybų. Tiek šviežiose, tiek džiovintose žolelėse mažiausiai buvo aptikta Aspergillus ir Penicillium genčių pelėsinių grybų. Ištyrus mikotoksinų koncentracijas plonasluoksnės chromatografijos metodu, dviejose džiovintų žolelių mėginiuose buvo nustatytas zearalenonas, kurio koncentracija rozmarine siekė 125 µg/kg ir krapuose – 250 µg/kg. Kitų mikotoksinų tirtuose mėginiuose aptikta nebuvo.
The research work was carried out in 2022–2023 at the Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Department of Food Safety and Quality. The aim of this thesis was to identify molds and prevalence of mycotoxins in various fresh and dried herbs. Samples of five different types of herbs were examined. In this study, in the fresh and dried herbs the total number of mold colony-forming units was determined by the dilution method, the external percentage mold contamination was evaluated, the concentration of mycotoxins aflatoxin B1, zearalenone and deoxynivalenol in dried herbs were determined by the thin-layer chromatography (TLC) method. In fresh herbs, the total number of mold colonies ranged from 3.44 to 3.98 log10 CFU/g. Thyme and sage were the most contaminated. The predominant mold genera were Fusarium spp. and Cladosporium spp. In dried herbs, the total number of mold colonies ranged from 3.23 to 4.44 log10 CFU/g. The most contaminated herb was sage. Alternaria and Fusarium genera molds predominated. In both fresh and dried herbs, the least detected molds were Aspergillus and Penicillium. After mycotoxin concentrations were analyzed by thin-layer chromatography, zearalenone was detected in two samples of dried herbs, with a concentration of 125 µg/kg in rosemary and 250 µg/kg in dill. No other mycotoxins were detected in the tested samples.