Options
Skirtingų tirpalų poveikis laikinų protezų medžiagų optinėms charakteristikoms
Celencevičiūtė, Kotryna |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Problemos aktualumas. Plačiai odontologijoje naudojamos laikinųjų protezų plastmasės gali keisti savo savybes bėgant laikui, kas nulemia paciento nepasitenkinimą ir/ar naujų laikinų protezų gamybą. Viena iš jų – spalva. Jos pokytį sukelia skirtingos dažančiųjų savybių turinčios medžiagos, vartojamos kasdieniniame žmogaus gyvenime. Tiek odontologui, tiek pacientui verta žinoti, kurių gėrimų ar prieskonių reiktų vengti, nešiojant laikinąsias restauracijas. Be to, odontologui bei dantų technikui naudinga žinoti apie skirtingų plastmasių rūšis, jų savybes, taip sumažinant galimos nesėkmės riziką. Darbo tikslas: Ištirti tam tikrų maistinių produktų (kavos, „Coca-Cola”, tamsaus alaus, raudonojo vyno, ciberžolės prieskonio) įtaką laboratoriškai ir kliniškai pagamintų laikinų plastmasių spalvos stabilumui. Medžiaga ir metodai. Tyrimui pasirinktos polimetilmetakrilatinės (A3 spalvos) laikinųjų protezų plasmasės, iš kurių 3 naudojamos dantų technikų laboratorijoje („Enamel”, „Shanghai”, „Imident”), o 1 – kliniškai („Akrodent”). Buvo pagaminta po 12 plokštelių, kiekvieno gamintojo atskirai, plokštelės standartizuotos. Plokštelės suskirstytos 6 grupes, pagal tai, į kokius tirpalus bus merkiamos: kava, raudonasis vynas, „Coca-Cola”, tamsusis alus, ciberžolės tirpalas bei distiliuotas vanduo (kontrolinė grupė). Mėginiai tirti spektrofotometru Konica Minolta CM-5 prieš pamerkiant plokšteles į tirpalus (T0), išlaikius jas tirpale 7 (T1) ir 14 (T2) dienų. Duomenys paversti į "Commission International de I'Eclairage" L* a* b* spalvų reikšmes ir apskaič iuotos atitinkamos ΔE vertė s. Statistinė analizė atlikta naudojant programą IBM SPSS 17.0, taikant pasikliautinumo lygmenį p<0,05. Rezultatai. Visose tiriamosiose grupėse kito mėginių spalviniai parametrai, tačiau kliniškai nepriimtinus rezultatus parodė ciberžolė jau po pirmosios savaitės, o kava ir vynas – po antrosios. Taip pat nustatyta, kad skirtingų gamintojų polimetilmetakrilatinės plastmasės turi skirtingą spalvinį stabilumą. Išvados:
- Visi tirpalai paveikė plastmasių spalvinius parametrus. Ciberžolė turi didžiausią dažomąjį poveikį laikinųjų protezų plastmasėms jau pirmąją savaitę; iš gėrimų, didžiausią spalvos pokytį sukėlė kava ir vynas (p<0.05).
- Iš tirtųjų grupių, spalviškai stabiliausia medžiaga yra „Enamel“ laikinųjų protezų plastmasė, o prasčiausią spalvinį stabilumą parodė „Akrodent“ laikinųjų protezų plastmasė (p>0.05).
Relevance of the problem: in odontology widely used temporary crown materials can change their characteristics over time and that leads to patient dissatisfaction and production of new temporary prostheses. One of them is color. Its change is influenced by different coloring agents used in everyday life. Both the dentist and the patient should know which drinks or spices should be avoided when wearing temporary restorations. Nowadays, many different temporary prosthetic materials can be found; therefore, the physician and dental technician should be aware of the properties of different types of plastics and choose the materials that will reduce the risk of possible failure. The aim of this study: investigate the influence of food and beverages (coffee, soft drink “Coca- Cola“, dark beer, red wine and turmeric) on the stability of the color of laboratory and clinically produced temporary materials. Material and methods. In this study we chose polymethylmetacrylate interim materials (color – A3). 3 of them are used in the dental laboratory (“Enamel”, “Shanghai”, “Imident”), while the other one – clinically (“Akrodent”). 12 standardized specimens were made, divided into 6 groups (coffee, red wine, “Coca-Cola“, dark beer, turmeric and distilled water - control). Spectrophotometer Konica Minolta CM-5 was used to evaluate the optical parameters before (T0) and after 7 (T1) and 14 (T2) days of immersion. The results were converted into Commission International de I'Eclairage's L* a* b* color values; ΔE values were calculated. Statistical analysis has been done using SPSS 17.0 with a confidence level p<0.05) Results. All groups have changed the optical parameters, however coffee and wine showed clinically unacceptable results after 2 weeks of immersion, while turmeric was clinically unacceptable after the first week. The results also showed that different polymethylmetacrylate materials have different color stability. Conclusions
- Analyze and compare the effect of different types of food and beverages on the optical properties of interim prosthodontic materials (p<0.05).
- Analyze and compare the color stability of different polymethylmetacrylate interim prosthodontic materials (p>0.05).