Saldumynų analizė ir jų poveikio vaikų sveikatai tyrimas
Armanavičiūtė - Snieganienė, Roberta |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tikslas – Įvertinti saldumynų poveikį vaikų sveikatai. Uždaviniai: 1. Išanalizuoti Lietuvos prekybos vietose parduodamų saldumynų sudėtį; 2. Palyginti Lietuvos ir užsienio gamintojų saldumynų sudėtį; 3. Atlikti parduodamų saldumynų ženklinimo pažeidimų analizę; 4. Atlikti vaikus auginančių tėvų apklausą apie saldumynų vartojimą ir poveikį sveikatai. Tyrimo metodika: 1. Vaikus auginančių tėvų apklausa. 2. Ryšiai tarp kokybinių požymių vertinti chi kvadrato (χ)2 kriterijumi.3. Surinkti ir išanalizuoti pažeidimų pavyzdžiai (etiketės). Rezultatai ir išvados:
- VMVT kontrolės metu surinkti duomenys parodė, jog Lietuvos prekybos vietose parduodamų saldumynų pagrindinės sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas, dažikliai ir įvairūs maisto priedai.
- VMVT kontrolės metu surinkti duomenys parodė, jog Lietuvos ir užsienio gamintojų saldumynų sudėtis yra panaši.
- Saldumynų ženklinimo etikečių dažniausiai nustatyti pažeidimai buvo – netinkamai nurodomos sudedamosios dalys (17,3 proc.), o rečiausiai – nenurodomas gamintojo adresas (1,5 proc.).
- Tėvų apklausos rezultatai: 4.1. šio tyrimo metu nustatyta, kad saldumynus vartojo 76,6 proc. berniukų ir 78,7 proc. mergaičių. Tyrimo metu pastebėta, kad saldumynus vartojančių vaikų dalis su amžiumi mažėjo (p<0,05); 4.2. saldumynus vartojantys vaikai turėjo daugiau sveikatos sutrikimų negu saldumynų nevartojantys. Vaikai, kurie nevartojo saldumynų turėjo 1,4 (95 proc. PI 1,15 – 0,83) karto didesnę galimybę būti sveiki. 4.3. 20-30 m. tėvų vaikai saldumynus vartojo dažniau, nei 40-50 m. amžiaus tėvų (p<0,05). Aukštąjį išsilavinimą turinčių tėvų vaikai saldumynų vartojo mažiau nei žemesnio išsilavinimo tėvų (p<0,05); 4.4. tėvai, turintys aukštąjį išsilavinimą, rinkdamiesi saldumynus dažniau atsižvelgė į saldumynų sudedamąsias dalis, o turintys žemesnį išsilavinimą į kainą(p<0,05); 4.5. 64,3 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų daugiausiai vartojo tortus, pyragaičius ir bandeles.
The aim of the research – assessing the effects of eating confectionery on children's health. Objectives – 1. To analyse the composition of confectionery sold in trading venues in Lithuania; 2. To compare the composition of confectionery produced by Lithuanian manufacturers and foreign counterparts; 3. To analyse labelling violations of confectionery products sold on the Lithuanian market; 4. To carry out an inquiry of parents raising children about the consumption of confectionery and related health effects. Methodology: 1. An inquiry of parents raising children has been carried out. 2. The relationship between qualitative indicators has been assessed on the basis of Chi-Square (x2).3. Samples of labelling violations (labels) have been collected and analysed. Basic conclusions: 1. Pre-school children who consume confections have more health disorders in comparison to those who do not. 2. Labelling violations identified through the research are of a recurring nature and mostly committed by small undertakings. 3. The most frequent labelling violations of confectionery products are as follows: 1) Inappropriate indication of ingredients; 2) Partial disclosure of the composition of the product; 3) Failure to indicate the net quantity.