Vaistinėmis savybėmis pasižyminčių augalų produktų vartojimo analizė
Dapkūnaitė, Renalda |
Recenzentas / Reviewer |
Šiame darbe buvo analizuojami vaistinėmis savybėmis pasižyminčių augalų produktų vartojimo ypatumai. Buvo naudojami šie duomenų rinkimo metodai: mokslinės literatūros analizė, kiekybinis tyrimo tipas, anketinės apklausos metodas. Tyrimo duomenų analizės metodai: statistinė analizė atlikta skaičiuokle MS Excel ir statistikos programa SPSS. Buvo gauti šie rezultatai: skirtingi gamintojai, gamindami analogiškus vaistinėmis savybėmis pasižyminčių augalų produktus, naudoja tuos pačius, bazinius komponentus; dažniausios vaistinėmis savybėmis pasižyminčių augalų produktų vartojimo priežastys – peršalimo ligų gydymas, imuniteto stiprinimas, virškinimo trakto veiklos gerinimas ir kaip prieskoniai maistui; dažniausiai įsigyjami ir vartojami mėtos, česnako ir čiobrelio produktai. Buvo nustatyti kriterijai, kuriais vadovaudamiesi gyventojai renkasi vartoti vaistinėmis savybėmis pasižyminčius augalų produktus: geras skonis; platus asortimentas; patikimas gamintojas; aukšta kokybė, natūralus, lietuviškas produktas; kainos ir kokybės santykis. Atlikus apklausą buvo nustatyti dažniausiai įsigyjami ir vartojami vaistinėmis savybėmis pasižyminčių augalų produktai.
In this work, the peculiarities of the use of plant products with medicinal properties were analyzed. The following data collection methods were used: analysis of scientific literature, quantitative type of research, questionnaire survey method. Research data analysis methods: statistical analysis was performed with MS Excel spreadsheet and SPSS statistical program. The following results were obtained: different manufacturers use the same basic components in the production of similar plant products with medicinal properties; the most common reasons for using plant products with medicinal properties are the treatment of colds, strengthening immunity, improving the activity of the digestive tract and as food spices; the most commonly purchased and consumed are mint, garlic and thyme products. The following criteria have been established for residents to choose to use plant products with medicinal properties: good taste; wide assortment; reliable manufacturer; high quality, natural, Lithuanian product; The relation between the price and the quality. After conducting the survey, the most commonly purchased and used plant products with medicinal properties were determined.