Auginimo sąlygų poveikis paukščių sveikatingumui ir produkcijos kokybei
Jovaišytė, Gerda |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Mokslinė vadovė: prof. dr. Gintarė Zaborskienė. Darbo atlikimo vieta ir laikas: darbas buvo atliktas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos akademijoje, Maisto saugos ir kokybės katedroje ir Kauno technologijos universitete, akredituotoje Maisto instituto chemijos laboratorijoje, 2017-2018 m. Darbo apimtis: 45 puslapiai, 1 paveikslėlis, 14 lentelių, 38 literatūros šaltiniai, 6 priedų. Darbo tikslas: įvertinti X įmonėje auginimo sąlygų poveikį paukščių susirgimų dažnumui, kritimų skaičiui, mėsos maistinei vertei. Darbo uždaviniai: įvertinti paskutinių 1 metų paukščių auginimo skirtingais metų laikotarpiais sąlygų poveikį paukščių sveikatingumui, produktyvumui; įvertinti paskutinių 1 metų paukščių auginimo skirtingais metų laikotarpiais sąlygų poveikį paukščių mėsos kokybiniams rodikliams: maistinės vertės. Atlikti gautų duomenų statistinę analizę, nustatyti tiesinės priklausomybės ryšius tarp rodiklių, pateikti išvadas, rekomendacijas paukščių augintojams. Metodika: Tyrimų objektu pasirinkti X paukštyno paukštidės auginimo aplinka, mėsinių viščiukų broilerių ROSS - 308 pulkas ir po paukščių skerdimo šlaunelių ir krūtinėlių mėsa. Auginimo sąlygų aplinka įvertinta, remiantis stebėjimo būdu pagal kompiuterinę programą „Big Dutchman“ gautais duomenimis, kurie fiksuoti auginimo sąlygų rodiklių registracijos žurnaluose“. Vidutinis svoris, pašaro konversija, paros priesvoris įvertinti, remiantis įmonės viščiukų broilerių registracijos duomenimis. Sveikatingumas įvertintas, remiantis serologiniais tyrimais ir vakcinavimu, kurių rezultatai užrašomi įmonės registracijos žurnale. Kritimų skaičius įvertintas, remiantis įmonės registracijos žurnalų duomenimis, kurie fiksuojamu apžiūrėjus 6 paukštidės viščiukus kas 2 val. Duomenų analizė atlikta Microsoft Office Excel 2010. Išvados: viščiukų broilerių auginimo sąlygos bei sezoniškumas neturėjo didelės įtakos paukščių sveikatingumui. Nustatyta, kad kuo didesnė auginimo temperatūra, tuo didesnis paukščių kritimų skaičius, tačiau kitos aplinkos sąlygos (dulkių kiekis ir drėgmės kiekis) kritimų skaičiui įtakos neturėjo. Sezoniškumas turėjo poveikį aplinkos sąlygoms paukštidėje. Didesnė drėgmė paukštidėje užfiksuota žiemos ir rudens sezonais (65±00 proc.), aukščiausia temperatūra (25±00 ºC) nustatyta vasarą, o dulkių kiekis mažiausias rudens ir žiemos periodu (4± mg/m3). Aplinkos drėgmės ir dulkių kiekis turėjo įtakos viščiukų broilerių produktyvumo rodikliams- paros priesvoriui ir vidutiniam svoriui, nustatyti tarp rodiklių stiprūs tiesinės priklausomybės ryšiai. Nustatyta, kad drėgmė paukštidėje turėjo didelės įtakos viščiukų broilerių krūtinėlės mėsos baltymų kiekiui (r=-0,682) ir riebalų kiekiui (r=0,986). Drėgnesnėje aplinkoje augintų paukščių mėsoje nustatytas mažesnis mėsos baltymingumas ir didesnis riebalų kiekis. Nustatyta priklausomybė tarp paukščių sveikatingumo ir mėsos maistinės vertės: kuo didesnis viščiukų broilerių kritimų skaičius, tuo mažesnis baltymų ir didesnis drėgmės kiekis paukščių mėsoje. Didžiausią įtaką maistinei mėsos vertei turėjo paukščių produktyvumo rodikliai. Gerinant auginamų viščiukų broilerių sveikatingumą ir produktyvumą, rekomenduojame vasaros laikotarpiu paukštidėje sumažinti temperatūrą iki 20±00 °C. Siekiant padidinti viščiukų broilerių mėsos maistinę vertę, rekomenduojama sumažinti dulkių kiekį ore pavasario ir vasaros laikotarpiais ir aplinkos temperatūrą - vasarą.
Scientific supervisor: prof. dr. Gintarė Zaborskienė. Place and time of the research: the research was carried out at the Lithuanian University of Health Sciences, the Veterinary Academy, the Department of Food Safety and Quality, and at the Kaunas University of Technology, at the Food Institute's Chemistry Laboratory, in 2017-2018. Scope of the research: 45 pages, 1 picture, 14 tables, 38 literature sources, 6 annexes. The aim of the research: to evaluate the effect of breeding conditions on illnesses frequency of birds, the number of deaths, and the nutritional value of the meat. Research tasks: to evaluate the impact of the breeding conditions on the bird health and productivity during the last 1 year; Assess the effects of the breeding conditions during the last 1 year (in different periods of the year) on the quality of poultry meat: nutritional values. To carry out statistical analysis of the obtained data, to determine the linear dependency relationships between received indicators, to present conclusions, recommendations to the poultry breeders. Methodology: the objects of the research were X poultry house breeding environment, the broiler chickens ROSS - 308 breeder brand, and the thighs and breasts of slaughtered chickens. The environment of the breeding conditions was evaluated based on the data obtained from observation using ‘Big Dutchman's’ computer program and recorded in the registration journals of breeding conditions. Average weight, feed conversion, daily intake was estimated on the basis of the company‘s registration data of broiler chickens. Health is assessed on the basis of serological tests and vaccinations, which results are recorded in the company's registration journal. The number of deaths was estimated on the basis of the company‘s registration journal data, which were collected by examining 6 chickens every 2 hours. Data analysis carried out by using Microsoft Office Excel 2010. Conclusions: breeding conditions and seasonality of chicken broilers did not have a significant impact on bird health. It has been found out that the higher number of birds deaths is in the higher breeding temperature environment. However, other environmental conditions such as dust and moisture content did not affect the number of deaths. Seasonality has had an effect on the environmental conditions in the poultry house. Higher humidity in the poultry house was recorded in winter and autumn seasons (65 ± 00 percent), the highest temperature (25 ± 00 ° C) was diagnosed in summer, and the dust level was the lowest in autumn and winter (4 ± mg/m3). Environmental humidity and dust had influence on the productivity of broiler chickens - daily makeweight and average weight; strong linear dependency relationships were identified between received indicators as well. It was found out that the humidity in the poultry house had a significant influence on the meat protein content (r = -0.682) and fat content (r = 0.986) of broiler chickens. We found out that lower meat protein content and higher fat content are in poultry meat of chickens raised in a moister environment. There is a correlation between the health of birds and the nutritional value of the meat: the higher number of broiler chickens deaths, the lower the protein and the higher moisture content in the poultry meat. Bird productivity indicators had the greatest influence on the nutritional value of meat. In order to improve the health and productivity of broiler chickens, we recommend reducing the temperature to 20 ± 00 ° C during the summer period in the poultry house. In order to increase the nutritional value of chicken broiler meat, it is recommended to reduce dust in the air during the spring and summer periods and the environmental temperature in summer.