Seleno ir vitamino E įtaka viščiukų broilerių produktyvumui, virškinimo procesams bei paukštienos kokybei
Barštys, Tautvydas |
Gružauskas, Romas |
Kulpys, Jurgis | |
Selenas, įeinantis į selenoproteinų sudėtį vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant įvairius medžiagų apykaitos procesus organizme. Viščiukų broilerių lesaluose vyraujanti organinio seleno forma yra selenometioninas. Lesaluose, grūduose ir aliejinių augalų sėklų rupiniuose selenas yra sujungtas su įvairiomis amino rūgštimis, tokiomis kaip metioninas ir cistinas. Selenometioninas sudaro apie 50 proc. seleno grūdinių augalų grūduose. Taigi, viščiukų broilerių virškinamasis traktas yra prisitaikęs pasisavinti šią seleno formą. Selenitas, dažnai įtraukiamas į viščiukų broilerių lesalus, nėra natūraliai randamas ir yra menkai pasisavinamas organizme. Selenas pasižymi antivėžinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, vaidina svarbų vaidmenį reprodukcinėms ir vystymosi funkcijoms, įtakoja imuninę sistemą ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų susikaupimo organizme. Kartu su selenu, vitaminas E yra svarbus komponentas antioksidancinėje organizmo apsaugos sistemoje, kuri padeda apsaugoti polinesočias riebalų rūgštis nuo oksidacinio pažeidimo. Vitamino E trūkumas gali sukelti kepenų, reprodukcinės, nervinės, širdies ir kraujagyslių sistemų bei raumenų ir skeleto neigiamus pakitimus. Jis veikia kaip imunomoduliatorius ir antioksidantas, apsaugantis riebalinius audinius nuo laisvųjų radikalų poveikio. Paukštienos produktų praturtinimas selenu ir vitaminu E yra viena iš priemonių kuriant funkcionaliuosius maisto produktus su padidintu antioksidantiniu veikimu, tuo būdu gerinant maisto kokybę natūralaus maisto industrijos pagrindu, siekiant aprūpinti gyventojus visaverčiais maisto produktais. Iki šiol nėra literatūros duomenų apie seleno ir vitamino E įtaką viščiukų broilerių produktyvumui, virškinimo procesams, mėsos riebalų rūgščių sudėčiai, fizinėms, cheminėms ir juslinėms savybėms bei kitiems mėsos kokybiniams parametrams. Išvados ir siūlymai: 1. Padidintas iki 0,5 mg seleno kiekis lesaluose turėjo statistiškai reikšmingą poveikį šio elemento susikaupimui viščiukų broilerių krūtinės raumenyse. Seleno kiekis padidėjo visų tiriamųjų grupių viščiukų krūtinės raumenyse – 0,037 mg/kg 0,5 mg Se+40 mg vit. E įtakoje, 0,035 mg/kg 0,5 mg Se+100 mg vit. E įtakoje, 0,5 mg Se+150 mg vit. E įtakoje– 0,03 mg/kg ir 0,034 mg/kg 0,5 mg Se+200 mg vit. E įtakoje, palyginti su kontroline grupe (p<0,05). Didėjant vitamino E (nuo 40 iki 200 mg/kg lesalų) kiekiui, jo susikaupimas padidėjo: 0,5 mg Se+40 mg vit. E įtakoje - 0,52 mg/kg, 0,5 mg Se+100 mg vit. E įtakoje – 1,13 mg/kg, 0,5 mg Se+150 mg vit. E – 6,46 mg/kg, o 0,5 mg Se+200 mg vit. E – 11,85 mg/kg (p<0,05). 2. Viščiukų broilerių krūtinės ir kojų raumenų pH vertėms visais brendimo tarpsniais selenas ir vitaminas E esminės įtakos neturėjo. 3. Didėjant vitamino E (nuo 40 iki 200 mg/kg lesalų) kiekiui, riebalų rūgščių kiekiai viščiukų broilerių krūtinės raumenyse turėjo tendenciją didėti: margarino rūgšties padidėjo nuo 0,02 proc. iki 0,04 proc., oleino nuo 0,52 proc. iki 1,89 proc., linolo nuo 1,01 proc. iki 2,25 proc., linoleno nuo 0,15 proc. iki 0,21 proc. ir arachido riebalų rūgšties nuo 0,01 proc. iki 0,03 proc., palyginti su kontroline grupe. Kitų riebalų rūgščių kiekiai seleno ir skirtingo vitamino E kiekio įtakoje sumažėjo, palyginti su kontroline grupe. 4. Nenustatyta, kad naudoti skirtingi seleno priedai lesaluose turėtų reikšmingą įtaką viščiukų krūtinės raumenų juslinių savybių intensyvumui, mėginių kvapo ir spalvos savybių intensyvumui. Lyginant virtų kojų raumenų juslines savybes, nenustatyta, skirtingo seleno kiekio lesaluose reikšmingos įtakos mėginių skonio ir kvapo savybėms. Didėjant vitamino E kiekiui lesaluose, tirtuose mėginiuose silpniau jautėsi nebūdingo virtai vištienai skonio ir kvapo intensyvumas. Viščiukų broilerių lesalus papildžius 200 mg vitamino E, viščiukų kojų raumenų mėginiuose atsirado neintensyviai jaučiamas nebūdingas kvapas. Nenustatyta, kad skirtingas vitamino E kiekis lesaluose turėtų reikšmingą įtaką kitoms skonio ir kvapo ar tekstūros savybėms. 5. Virtų krūtinės raumenų spalvos charakteristikos, parodė, kad viščiukų grupės, gavusios su lesalais didesnį Se kiekį, krūtinės raumenys buvo tamsesni, labiau rausvesni ir tuo pačiu gelsvesni. Šios mėginių grupės virimo nuostoliai buvo nežymiai mažesni. Vertinant skirtingo vitamino E kiekio lesaluose virtų viščiukų krūtinės raumenų spalvoms savybėms, nenustatytas aiškus ryšys tarp vertintų mėginių spalvos charakteristikų ir vitamino E kiekio lesaluose. 6. Tiriant skirtingo seleno kiekio lesaluose įtaka virtų krūtinėlių tekstūros savybėms ir lyginant tarpusavyje instrumentinio bei juslinio vertinimo rezultatus, instrumentiniu būdu nustatyti tarp mėginių skirtumai pagal kietumą, nors juslinio vertinimo grupė šio skirtumo taip aiškiai nepajautė. Skirtingi vitamino E kiekiai lesaluose neturėjo reikšmingos įtakos tirtųjų mėginių krūtinės raumenų gebėjimui išlaikyti surištą drėgmę. 7. Per visą bandymo laikotarpį viščiukų broilerių kūno masės 0,2 proc. ir 0,1 proc. padidėjimas nustatytas atitinkamai 0,5 mg Se+100 mg vit. E bei 0,5 mg Se+200 mg vit. E įtakoje, palyginti su kontroline grupe (p>0,05). Visą bandymo periodą lesalų sąnaudos 1 kg priesvorio gauti 0,5 mg Se+40 mg vit. E įtakoje buvo 1 proc., 0,5 mg Se+100 mg vit. E – 2 proc., 0,5 mg Se+150 mg vit. E – 3 proc. ir 0,5 mg Se+200 mg vit. E – 2 proc. mažesnės, palyginti su kontroline grupe (p>0,05). Per visą augimo periodą tiek seleno, tiek vitamino E padidinimas viščiukų broilerių gaištamumui esminės įtakos neturėjo. 8. Viščiukus broilerius lesinant lesalais, kuriuose selenas sudarė 0,5 mg, dvylikapirštės žarnos chimuse sausųjų medžiagų kiekis buvo 1,22 proc., o aklosios ir tiesiosios žarnų chimuse atitinkamai 1,9 proc. ir 0,16 proc. didesnis palyginti su grupe, kurioje selenas sudarė 0,15 mg/kg lesalų (p>0,05). Lesaluose terpiant daugiau vitamino E (40 mg/kg iki 200 mg/kg lesalų) taip pat nustatytas didesnis atskirų virškinamojo trakto dalių chimuso sausųjų medžiagų kiekis. 9. Aiškaus ryšio tarp seleno ir vitamino E kiekio didėjimo lesaluose ir pH kitimo atskirų virškinamojo trakto segmento dalių chimuse nenustatyta. 10. Bakterinių fermentų α-gliukozidazės ir α-galaktozidazės aktyvumai turėjo tendenciją mažėti visų tiriamųjų grupių viščiukų broilerių aklosios žarnos turinyje. Potencialiai žalingo bakterinio fermento β-gliukuronidazės aktyvumai sumažėjo atitinkamai 0,02 mg/g ir 0,36 mg/g 0,5 mg Se+100 mg vit. E ir 0,5 mg Se+150 mg vit. E įtakoje, o 0,5 mg Se+200 mg vit. E įtakoje jo aktyvumas nepakito, palyginti su kontroline grupe. Didėjant vitamino E (nuo 40 mg/kg iki 200 mg/kg lesalų) kiekiui, viščiukų broilerių fermentinių baltymų kiekis turėjo tendenciją didėti nuo 0,08 mg/g iki 0,24 mg/g. 11. Kraujo parametrai tiek kontrolinės, tiek tiriamųjų grupių viščiukų broilerių buvo fiziologinių normų ribose. 12. Fermento gliutationo peroksidazės, apsaugančios organizmą nuo žalingų oksidacinio ir laisvųjų radikalų poveikių, aktyvumo tyrimų rezultatai parodė, kad 0,5 mg Se+40 mg vit. E įtakoje jos aktyvumas padidėjo 5,95 proc., o 0,5 mg Se+200 mg vit. E – 1,09 proc., palyginti su kontroline grupe (p<0,05).
Functional foods are foods enriched with ingredients, which influence functions of the consumer in a favorable way, exceeding the effects of normal adequate nutrition. Consumers can expect health benefits from these products. Substances of interest for this purpose are selenium and vitamin E. Selenium has a special place among antioxidants, being an integral part of selenoproteins participating in the regulation of various physiological processes in the body. Health benefits of selenium includes anti-cancer, anti-aging, anti-asthma, anti-varal, anti-heart diseases properties, also boots immunity, improves brain function and fertility. Vitamin E protects cells from free radicals, helps with immune function and DNA repair. The aim of this work is to investigate the effect of selenium and vitamin E on productivity, digestive processes and meat quality of broiler chickens. The goals of this work is to determinate the effect of selenium and vitamin E on accumulation of these antioxidants in breast meat of broiler chickens; effect of selenium and vitamin E on meat quality and productivity of broiler chickens; effect of selenium and vitamin E on digestive processes and acitivity of potentially harmul carcinogenic enzymes; effect of selenium and vitamin E on blood parameters and activity of enzyme glutathione peroxidase of broiler chickens. To achieve the aim, the experiment on 1000 broiler chickens age from 1 till 35 days old allocated to five dietary treatments were performed. First group was control and diet was incorporated with 0.15 mg selenium+40 mg vitamin E/kg of feed. Diet of II experimental group was inluded with 0.5 mg Se+40 mg vit. E/kg of feed, III experimatal group – 0.5 mg Se+100 mg vit. E/kg of feed, IV experimetal group – 0.5 mg Se+150 mg vit. E/kg of feed and V experimetal group – 0.5 mg Se+200 mg vit. E/kg of feed. The results of experiment indicate that increased till 0.5 mg amount of selenium had statistically significant effect on concentration of selenium in breast meat of broiler chickens. The amount of selenium increased in all experimental groups - 0.37 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+40 mg vit. E, 0.035 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+100 mg vit. E, 0.03 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+150 mg vit. E and 0.034 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+200 mg vit. E, compared to control group (P<0.05). Increased (from 40 till 200 mg/kg of feed) amount of vitamin E in diet improved concentartion of vitamin E in breast meat: 0.52 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+40 mg vit. E, 1.13 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+100 mg vit. E, 6.46 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+150 mg vit. E and 11.85 mg/kg in addition of 0.5 mg Se+200 mg vit. E, compared to control group (P<0.05). Selenium and vitamin E in diet of broiler chickens had no effect on pH value of breast and thigh meat of broiler cickens during different time intervals. Increased (from 40 till 200 mg/kg of feed) amount of vitamin E in diet improved concentration of fatty acids in breast meat of broiler chickens. The concentration of margarytic acid increased from 0.02% till 0.04%, oleic acid from 0.52% till 1.89%, linolic acid from 1.01% till 2.25%, linolenic acid from 0.15% till 0.21% and arachidic acid from 0.01% till 0.03%, compared to control group. The concentration of other fatty acids had tendency to decrease in influence of selenium and vitamin E in breast meat of broiler chickens. The results of experiment indicate that different levels of selenium had statistically significant effect on intensity of sensory attributes, such as boiled chicken odour and colour of breast meat of broiler chickens. Different levels of selenium had no effect on boiled chicken taste and odour intensity of thigh meat. Increased amount of vitamin E in diet reduced intensity of non typical taste and odour of meat, but did not influence other attributesof taste, odour or texture. The results of colour characteristics of berast meat of broiler chickens which received diet with selenium 0.5 mg/kg of feed showed that meat was more dark, red and yellow. The aparent correlation between different amount of vitamin E and colour characteristics of boild breast meat was not determined. The different amount of selenium in diet had effect on rigidity of breast meat when analysed by instrumental method, but sensory evaluation did not showed such tendency. Different amount of vitamin E in diet of broiler chickens had no statistically significant effect on cohesiveness of breast meat. During all experimental period (1-35 days) the final body weight of broiler chickens icreased 0.2% in addition of 0.5 mg Se+100 mg vit. E and 0.1% in addition of 0.5 mg Se+200 mg vit. E, compared to control group (P>0.05). During all experimental period feed conversion ratio (kg feed/kg weight gain) decreased 1% in addition of 0.5 mg Se+40 mg vit. E, 2% in addition of 0.5 mg Se+100 mg vit. E, 3% in addition of 0.5 mg Se+150 mg vit. E and 2% in addition of 0.5 mg Se+200 mg vit. E, compared to control group (P>0.05). Pelenium and vitamin E had no effect on mortality of broiler chickens. The concentration of dry matter in duodenum chymus increased 1.22%, caecum and colon chymus 1.9% and 0.16% respectively, when amount of selenium was 0.5 mg/kg in diet, compred to control with 0.15 mg/kg selenium in diet of broiler chickens (P>0.05). The concentration of dry matter in different parts of digestive tract had tendency to increase when diet of broiler chickens was supplemented with different amount of vitamin E (from 40 mg/kg till 200 mg/kg of feed). Aparent correlation between different amounts of selenium and vitamin E and pH value of digestive tract chamus was not determined. The activity bacterial enzymes α-glucosidase and α-galactosidase had tendency to decrease in caecum chymus of all experimental groups. The activity of of potentially harmul carcinogenic enzime β-glucuronidase decreased 0.02 mg/g and 0.36 mg/g respectively in addition of 0.5 mg Se+100 mg vit. E and 0.5 mg Se+150 mg vit. E, compared to control group (P>0.05). Increased amount of vitamin E (from 40 mg/kg till 200 mg/kg of feed) influeced the increment of enzymes protein concentration in caecum chymus from 0.08 mg/g till 0.24 mg/g, compared to control group (P<0.05). The blood parameters of broiler chickens of control and experimental groups was within the pale of physiological standard. The results of enzyme glutathione peroxidase (which are believed protects against harmful oxidative and free radicals action in organism) activity in blood of broiler chickens showed that in addition of 0.5 mg Se+40 mg vit. E it increased 5.95% and 1.09% in addition of 0.5 mg Se+200 mg vit. E, compared to control group (P<0.05). According the results of our experiment we can conclude that selenium and vitamin E in diet of broiler chickens are the one of tools to produce functional food with increased antoxidant activity.